Kultur

Borgerlig kaos? Ja takk sier velgerne

Det er borgerlig kaos for tredje stortingsvalget på rad. Forskjellen denne gangen er at det ikke vil ha noen innvirkning på valgresultatet. Forandring er viktigere enn videreføring, og regjeringsslitasje er viktigere enn borgerlig kaos for velgerne.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

En kaosfri statsministerkandidat

Det er kaos på borgerlig side, men unntak av at Erna Solberg blir statsminister uansett hvis det blir et borgerlig flertall. Både Frp, KrF og Venstre har innsett denne politiske realiteten for lenge siden. Det er har også den rødgrønne regjeringen, og det viktigste av alt velgerne. Det vil ikke være noen som helst form for borgerlig kaos når det gjelder dette spørsmålet, selv om Siv Jensen kan uttale at det er hun som er statsminiserkandidat for Frp. Erna Solberg er og forblir den ubestridte statsministerkandidaten, og noe som er garantert er at statsministeren vil enten hete Jens eller Erna.

Kaotisk regjeringskoalisjon

Hvor det er borgerlig kaos er hvilken regjeringskoalisjon som vil bli en realitet med et borgerlig flertall. Hvis det blir et helblått flertall er det ingen diskusjon. Høyre og Frp vil danne regjering, og Venstre og KrF havner i ingenmannsland i fire nye år. Men, hva vil skje hvis det blir et borgerlig flertall, men ikke helblått? Mest sannsynlig vil det fortsatt bli en helblå regjering hvor Venstre og/eller KrF inngår i et teknisk samarbeid på Stortinget. Etter åtte år med en rødgrønn regjering kan ikke de borgerlig partiene ikke danne regjering hvis det blir et borgerlig flertall. Det må man ta som en selvfølge hvis det skal være borgerlige partier i Norge. Alt annet er et svik mot velgerne og det norske demokratiet, uansett hvilken partitilhørighet man har.

Ikke kaos fra Frp

Hvorfor blir det en Høyre og Frp regjering uansett valgresultat på borgerlig side? Svaret er enkelt. Vil Frp støtte en regjering uten selv være den del av denne regjeringen? Svaret har vært det samme som i 2005 fra Carl I. Hagen og fra Siv Jensen i 2009, et rungende nei. Den politiske klarheten fra Frp kan man ikke benekte. Det man kan diskutere er om ulltimatum i politikken er en god strategi uansett om man mener det eller ikke. Det er mulig at Venstre og KrF fortsatt ikke har sett lyset, men Frp med Siv Jensen i spissen vil være en del av en ny borgerlig regjering hvis det går den veien 9. september.

Kaoskortet hjelper ikke

Velgerne erkjenner at det er borgerlig kaos, men det vil ikke være en avgjørende faktor. Forandring og åtte år med regjeringsslitasje vil ha en større innvirkning. Derfor kan velgerne si ja takk til borgerlig kaos om få dager. Om den rødgrønne regjeringen har innsett dette eller forsøker desperat å spille kaoskortet for tredje gang vet kun den innerste sirkelen på Youngstorget. Velgerne ønsker forandring selv om man kan argumentere at Jens Stoltenberg har ledet landet med stabilitet og gode skussmål i to stortingsperioder. Mangelen på store politiske visjoner og ikke minst regjeringsslitasje kan ha gjort at denne valgkampen allerede var tapt dagen etter valget i 2009.

Veien til borgerlig seier

Veien til borgerlig valgseier kan være enkel. Man gjennomfører en valgkamp uten å gjennomføre mye valgkamp. Noe Høyre har innsett for lang tid tilbake. Hvis man gjennomfører en valgkamp uten store løfter, man klarer å fremstå som delvis samlet og spiller forandringskortet kan det holde hele veien til kongens bord. Det har vært tendenser til borgerlig kaos, men det har ikke påvirket velgerne i stor grad, noe meningsmålingene bekrefter. Hvis alt går som det pleier blir det regjeringsskifte og en ny regjering hvor Erna Solberg blir statsminister. Deretter kan det borgerlige kaoset starte, men man finner nok en løsning, og det blir en ny borgerlig regjering. Selvsagt skal man aldri si aldri, men ikke få dager før et valg hvor det meste har virket avgjort siden 2012.

Mer fra: Kultur