ANNONSE

22-02-2015

Blondinerekka

«Charter»-Hilde eller Ragnhild Sælthun Fjørtoft? Medienes jakt på ny «Nytt på nytt»-blondine bør være god vitsemat for Ingrid Gjessing Linhaves arvtaker.

Det er ikke en ubetydelig notis når Gullrekkas lengelevende «Nytt på nytt» nok en gang må se seg om etter ny programleder. «Nytt på nytt-Ingrid tar sin veske og går», kunne NTB melde etter at VG hadde intervjuet Linhave om det nye programmet hun skal i gang med sammen med Kåre Magnus Bergh. Det er uvisst hvor det kommer fra at det er veska Linhave skal ta med seg, men uansett: Hvem skal så ta over for Linhave, var spørsmålet som de siste dagene har generert mange kreative forslag.

Fram til 2007 var det Anne-Kat. Hærland som var fast del av trekløveret sammen med Jon Almaas og Knut Nærum. Det virket nesten utenkelig at man skulle kunne finne en erstatter. Så kom Linn Skåber, og med det var den røde tråden åpenbar: Hun var jo også blond.

«Ok, blondiner ... NRK har en god del å velge mellom i egne rekker», skriver VG i sin spekulasjonssak om hvem som skal overta rollen til Linhave. Teksten fortsetter: «Vi kan nevne programleder Anne Rimmen (33), sportsanker Karen Marie Ellefsen (64) og skuespiller Silje Torp (40). Eller kanskje henter de inn den nylig pensjonerte hallo-veteranen Ragnhild Sælthun Fjørtoft (67)?» Og ikke nok med det: Kanskje kan NRK også hente en fra en konkurrerende kanal? Navnene Ida Fladen, Solveig Kloppen og Vår Staude, trekkes fram. De er henholdsvis 29, 43 og 48 år gamle, forresten. Artikkelen nevner også «Charter»-Hilde som et alternativ.

Det har kommet flere kvinnelige komikere de siste årene, og dermed er det flere å velge i, skriver Aftenposten. Likevel domineres humorscenen av menn. Humorviter Maja Løvland mener det er fordi det er tøft og vanskelig, og tøffere for damer enn for menn. Du må være villig til å søke makt for å innta den.

Det er nok også mer du må være villig til. Du må være villig til å godta, og gjerne også vitse litt ironisk rundt at avisartikler vinkler nyheten om din nye jobb på hårfargen din og at du skal inn i en allerede definert rolle som rappkjeftet blondine. I det første året til «Nytt på nytt» hadde både Jon Almaas og Knut Nærum brunt hår. Hvor ble det av erklæringene om at brunetterekka var brutt da Nærums hår begynte å gråne?

Hærland, Skåber og Linhave er blitt blant de mer respekterte kvinnelige TV-​humoristene vi har. Og når mediespekulasjonene går om hvilke andre kvinner som kunne passet i deres roller, så trekkes det fram flere gode navn. Blant dem er Sigrid Bonde Tusvik, som heldigvis har vett til å svare med en viss frekkhet på om ikke hun er neste blondine i rekka:

– Jeg har alltid drømt å være den nye Ingrid Gjessing. Så det vil jo si at min store drøm nå er å lage TV med Kåre Magnus Bergh! Jeg tipper på Anne-Kat., hun er genial, morsom og naturlig blond, skriver hun i en SMS til Aftenposten. Kanskje prøver Tusvik å si: Nei, jeg er ikke Anne-Kat. Jeg er ikke Linn Skåber, eller Ingrid Gjessing Linhave.

Rollen som rappkjeftet blondine i «Nytt på nytt» ble etablert av Anne-Kat. Hærland. Selv om etterkommerne hennes har gjort en strålende jobb betyr ikke det at neste kvinne ut må innta samme type rolle. For et krav om det gjør rommet til kvinnelige komikere svært trangt.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no


Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!