Debatt

«Betongsosialisme i praksis»

Oslo er i ferd med å bli en by av betong der høyhus med sine lange skygger får dominere bybildet. Ofte blir lys til mørke, åpenhet til lukkethet og det psykososiale miljø delvis ødelagt. For menneskene.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Beboere engasjerer seg, men når ikke fram til denne ugjennomtrengelige giganten, som heter PBE, Plan og Bygg. Og når Byrådet, som skulle være den lille manns lytter, går god for at investorene og storkapitalen bare kan kjøre på, har politikerne sviktet sin rolle som folkevalgte. Vi trenger investorer, men de må styres, og det er politikernes ansvar.

Sigrid Bonde Tusvik hadde en meget god betraktning om «Betongsosialister på bærtur» i Dagsavisen nylig. På en forståelig måte får hun fram den sterke frustrasjonen som svært mange opplever om dagen. Det å bli overkjørt i spørsmålet om hva som skal skje med og rundt sitt eget hjem og med byen, er nærmest å betrakte som et overgrep. Et aktuelt eksempel er kvartalet Lille Uranienborg som er nærmeste nabo til Slottsparken, Litteraturhuset og Lorry. Da det skulle bygges høyhus på Bertel O Steen tomta på 90 tallet, gikk SV med Kari Pahle spissen inn for varig vern av de de tre villaene med bakgårdsbygninger, og villaene i Parkveien ble til slutt fredet i 2001 av daværende Miljøvernminister Siri Bjerke (AP). Det var en kamp mot all verden. Disse kulturhistoriske perlene er blitt til en berikelse for hele byen. Men hvor er den kulturhistoriske bevisstheten til SV og AP i dag? Investorer får nå lov til å bygge en betongkloss på syv etasjer på nabotomten til de fredete bygningene på et område som av Byantikvar og Riksantikvar er definert av stor kulturhistorisk og nasjonal verdi.

Byråden for byutvikling, Hanna Marcussen(MDG) ba i januar om at det ble utarbeidet en områdeplan for hele kvartalet «som ivaretar kulturminneverdier og kvaliteter i eksisterende bebyggelse». Endelig skulle man i Oslo se området i sin helhet og planlegge deretter.

I mai godkjente Marcussen overraskende at betongblokka ble tatt ut av den helhetlige planen. Mot all fornuft og logikk. Hvor er Miljøpartiet de Grønnes høye fane om grøntarealer og miljøsatsing. For menneskene. Byantikvaren Fortidsminneforeningen, Frogner Bydelsutvalg, Homansbyen Vel, Allgrønn-Forum for humanøkologi og alle naboer har protestert.

Hva har skjedd i perioden mellom januar og mai 2018? Spørsmålet stilles av stadig flere.

Mer fra: Debatt