ANNONSE

14-03-2014

Bergens byrådsleders déjà vu

Narkotikaoppslagene i Bergen illustrerer kunnskapsgrunnlaget

Hasjsaken i Bergen har vært et déjà vu for den ferske byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen. Oppslagene minner om oppveksten og utbredelsen av cannabis som hun opplevde da. Ikke visste hun at det var så utbredt nå! Har hun kanskje belaget seg på norsk forskerstand?

Byrådslederen påstår at flere mennesker som er innlagt på psykiatrisk avdeling og skriker mot polstrede vegger, begynte med en «uskyldig» røyk hasj og endte opp med alvorlige psykoser og angst.

Hasjsaken har uansett gjort det lettere å forstå hvorfor Vestlandshovedstaden utmerker seg med særlig høyt stoffbruk, utpreget utenforskap og spesielt alvorlige konsekvenser.

Holdningene og kunnskapen i byens politiske ledelse har blitt belyst under debattene om enten Nygårdsparken, cannabislegalisering, sprøyterom, nedleggingen av Ambulant Brukerstyrt Tilnærming (ABT) eller forslaget om heroinassistert rehabilitering.

Situasjonen i Nygårdsparken og for mange av byens stoffbrukere, er ytterst prekær. Bergen troner på overdosestatistikken i Europa. GHB/GBL og metamfetamin er spesielt utbredt.

Behandlingen av elever på videregående skoler, samt uthengningen av visse unge politikere avslører feilen. Det bærer galt av sted, både i ord og handling, når politikere eller politi leker eksperter på rusproblematikk.

Skrekkpropagandaen til politiet er velkjent fra før. Og i det siste har de fått slå ettertrykkelig fast at deres fremste mål er stigmatisering av enhver som velger alternative rusmidler. Det er altså derfor de stadig advarer mot bivirkningene sosial isolasjon og manglende motivasjon!

Forsøk å fungere som normalt selv, når du undertrykkes av politiet. Prøv å få jobb! Jeg husker godt, fra vår nære historie, en gruppe som slet med å delta i arbeidslivet og ellers med sosial isolasjon. Jeg kommer straks tilbake til dem.

Det formelig krøyp seg i magen min, på Universitetet i Bergen, i desember 2013. Bergens plan for sentrum, med stengning av Nygårdsparken og opprettelse av to mottaks- og oppfølgingssentre, ble fremlagt.

Politiet var representert og advarte mot stengning av parken i en tid da mange i politiet er på ferie. Konstabelen anbefalte bygging av flere fengsler for vellykket resultat. Nok om deres uhyggelige praksis. For nå kommer jeg til poenget:

Vedkommende politirepresentant ble spurt av en kvinne i salen om rusavhengige ikke lar seg helbrede. Joda, svarte politirepresentanten, «jeg tror de kan la seg helbrede». Hjertelig takk for faglig innspill, Konstabel!

Dette skjedde heldigvis bare på et seminar. Der jeg som brukerrepresentant umiddelbart fikk anledning til å påpeke at det som nettopp hadde skjedd ga et uhyggelig déjà vu.

At en (trolig alkoholbrukende) politimann sto på talerstolen og sa han trodde de kunne «helbrede» de som velger alternative rusmidler. Bruke sine kontrollmetoder til å «hjelpe» dem ut av sykdommen. Eller den alternative livsstilen.

Slikt minner sterkt om da heterofile politimenn sa det samme om menn som hadde sex med menn. Først trodde politiet at de kunne helbrede dem, deretter trodde psykiaterne det samme.

Sex mellom menn ble legalisert i 1972, men akkurat som med rusavhengighet gikk det først fra å være ansett som kriminelt, til deretter å anses som sykt. (Akkurat nå er forøvrig rusavhengighet både kriminelt og sykt)

Først i 1978 ble homofili opphevet som psykiatrisk diagnose. De hadde kommet frem til at «helbredelse» av en homofil, kun kunne skje med indre motivasjon. Og at psykiaterne som «jobbet utenfra» derfor (!) måtte oppheve det som psykiatrisk diagnose.

Absurde tanker i dag. Holdningene er åpenbart like irrasjonelle, men høyst levende på rusfeltet i Bergen.

Stortingsrepresentant Erik Skutle ble hanket inn av politiet, uthengt i media og deretter tilbudt behandling etter å ha vedkjent å takke ja til to trekk hasj på vei hjem fra fylla. Behandling? Det er derimot det som virkelig er sykt som bør behandles.

Politirepresentanten som trodde på helbredelse var altså heldigvis bare på et seminar. Verre går det når byrådsleder i Bergen Ragnhild Stolt-Nielsen (H) får prøve seg som hasjekspert i Bergensavisen.

Stolt-Nielsen trekker usedvanlig raske slutninger når hun sier at «hun kjenner flere mennesker som er innlagt på psykiatrisk avdeling. – Der skriker de mot polstrede vegger. Det begynte med en «uskyldig» røyk hasj, men endte opp med alvorlige psykoser og angst.»

Verdens fremste eksperter på rusmidler avviser at det eksisterer noen sammenkomst mellom cannabisbruk og psykoser. Britiske David Nutt påpeker at det til tross for økning i bruk i flere regioner, likevel har uteblitt en økning i antall psykotiske tilfeller.

Dessuten er det slik at illegal cannabis sånn sett er særlig risikabel, imens man kan lage psykoseforebyggende cannabis under legale forhold.

Likevel presterer Bergens byrådsleder fra alkoholliberale Høyre å uttale noe så uetterrettelig. Ettersom Stolt-Nielsen tilhører et parti som i særlig grad fronter undertrykkingen av de som velger alternative rusmidler, får jeg også et déjà vu til Wenche Lowzow, kvinnen som giftet seg med homoforkjemperen Kim Friele.

Lowzow hadde hatt en lang og tro tjeneste for Høyre. Hun var stortingsrepresentant og sto fram som lesbisk først i 1979! Noe som førte til marginalisering og isolering og til slutt manglende renominasjon.

Fram til da hadde det vært forbudt eller sykt å praktisere homofili. I dag er det forbudt å diskriminere de samme.

Slik skal det også bli når det gjelder borgerne som velger å bruke alternative rusmidler også.

De fortjener valgfrihet, trygghet og likebehandling. Hadde Stolt-Nielsen opplevd Høyres behandling av Wenche Lowzow, men i dag, så hadde hun trolig beskyttet henne på det sterkeste.

Som hun burde beskytte enhver rusmiddelbruker som i dag stigmatiseres og henges ut. Og som påføres en ufortjent ripe i lakken. Framfor å delta i stigmatiseringen og spre feilaktig propaganda om rusmidler. Det som sies er bare ikke sant. Fordommer fordummer.

Arild Knutsen, leder i
Foreningen for human narkotikapolitikk
http://www.fhn.no


Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!