Debatt

Beretninger om beskyttelse

Er kundelistene til First House viktigere å beskytte enn det norske 5G-nettet?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Da Nobelkomiteen var frekke nok til å gi fredsprisen til Liu Xiaobo i 2010, reagerte kineserne med iskulde. Det skulle ta seks år før de ville snakke med Norge igjen. Om målet med fredsprisen var å støtte opp under dissidenter i Kina, kan den ikke sies å ha vært noen suksess. De har ikke fått det enklere. Og norske politikere har latt seg ydmyke jevnlig og over lang tid for å bli venner med Kina igjen. Det har vært øredøvende taushet om menneskerettsspørsmål og knefall når det kommer til behandlingen av Dalai Lama og Tibet – for å nevne noe. Behandlingen av Norge var ment å virke avskrekkende overfor andre land.

Norske politikere har vært villige til å gå på akkord med prinsippene om menneskerettigheter for å blidgjøre Kina. Nå melder et annet, ubehagelig spørsmål seg: Vil de også være villige til å gå på akkord med norsk sikkerhet for å holde seg inne med lederne i Midtens rike?

Det kinesiske selskapet Huawei posisjonerer seg både i Norge og globalt. Sikkerhetsmyndigheter verden over er bekymret. I flere land er selskapet stengt ute. Her hjemme har PST sagt rett ut, i sin åpne trusselvurdering, at man bør være varsomme med det kinesiske teleselskapet. Likevel ligger de an til å få bli med når det nye 5G-nettet skal bygges ut, og de er allerede tungt inne i det eksisterende 4G-nettet.

Det er helt åpent om regjeringen kommer til å følge opp PSTs advarsler. I helgen besøkte statsminister Erna Solberg sikkerhetskonferansen i München i Tyskland. Der ba USAs visepresident Mike Pence alle allierte om å være årvåkne. NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sa til VG at alliansen diskuterer en felles holdning til Huawei og andre kinesiske selskaper. Men Erna Solbergs respons var at Norge ikke ville la seg presse – av USA. «Det er ikke USA som er snurrepunktet for denne diskusjonen. Det er vår egen vurdering av sikkerhet», sa hun.

Da blir spørsmålet om den vurderingen er god nok. Huaweis direktør for myndighetskontakt er tidligere statssekretær i Justisdepartementet gjennom flere år, Vidar Brein-Karlsen fra Frp. Han har kommet på kant med karantenenemnda. Brein-Karlsen er ilagt et saksforbud på ett år i saker som involverer Justis- og beredskapsdepartementet og Samferdselsdepartementet. Grunnen er den kjennskapen han har fått til norsk beredskap og sikkerhet i sin forrige jobb. Likevel har han invitert Stortingets Utenriks- og forsvarskomité til møter med Huawei i Kina. Komiteen takket nei, men tre stortingsrepresentanter fra Frp, som var på en reise betalt av Frps stortingsgruppe, deltok på et heldagsmøte med Huawei etterfulgt av en påspandert middag, ifølge Dagbladet.

Samferdselsminister Jon Georg Dale er inhabil i alle saker som involverer Huawei fordi han har et nært vennskap med Brein-Karlsen. Og i dag får justisminister Tor Mikkel Wara et spørsmål i spørretimen i Stortinget fra Senterpartiets Sigbjørn Gjelsvik: «Var det kinesiske selskapet Huawei kunde hos First House samtidig som justisministeren var medeier i samme selskap». Tidligere har Wara avvist at han hadde selskapet som sin direkte kunde. Han har ikke villet svare på om Huawei var kunde hos First House, og vist til at det må PR-byrået gjøre selv.

Det er ikke akseptabelt at landets justisminister velger å sette First House sine behov for sekretesse foran befolkningens rett til åpenhet om hans tidligere bindinger. Han kan ikke outsource det ansvaret han har for en åpen og ærlig dialog med velgerne, til et privat lobbyfirma med hemmelige kundelister.

En av grunnene til at Kina herjet sånn med Norge etter nobelprisen, var at vi var et enkelt bytte. Vi er små, vi har en åpen økonomi og vi er lette å pushe rundt. Nå er det New Zealand kineserne bøller med. Etter at det lille landet bannlyste Huawei fra sitt 5G-nett, har Kina avlyst et besøk fra New Zealands statsminister, og statskontrollerte kinesiske nyhetsmedier banker løs på landets viktige turistindustri, som har en stor andel kinesiske kunder.

Australia har også smelt døra i ansiktet på Huawei. Nå rapporterer landets statsminister at en «avansert statlig aktør» står bak hacking av parlamentet og landets største politiske partier før valget som skal avholdes i mai. Australske medier peker på Kina som hovedmistenkt.

5G-nettet er noe langt mer enn et vanlig mobilnett. Det er et viktig skritt på veien til det som kalles «Internet of things» – altså at små og store fysiske gjenstander kobles til og styres via mobilnettet. Det dreier seg blant annet om smarthus, selvkjørende biler og e-helse. Det betyr at viktige samfunnsfunksjoner og infrastruktur vil være sårbare hvis fremmede makter flytter inn i telenettet og får muligheten til å kontrollere, overvåke eller sabotere det.

I fjor høst var regjeringen på nippet til å bli felt av Stortinget på grunn av manglende objektsikring. Da hun møtte til kontrollhøring om saken, la statsminister Erna Solberg vekt på at regjeringen var opptatt av mer enn «bare objektsikring». «Sikkerhet i cyberdomenet er blant våre største utfordringer», sa hun. Hvis hun fortsatt mener det, bør regjeringen begynne å ta bekymringene knyttet til Huawei langt mer alvorlig.

Mer fra: Debatt