Debatt

Bedre styring med vindkraft

Det er fortsatt en vei frem til en storstilt utbygging av havbasert kraftproduksjon i Norge.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Erling Diesen, Lars Thue og Erik Fleischer kritiserer i Dagsavisen 27. februar den kommende nasjonale rammen for vindkraft.

Her tar de til orde for å skrote satsingen på landbasert vindkraft. «Et bedre alternativ ville være vindkraftturbiner «langt til havs og ute av syne», skriver de.

Jeg er helt enig i at utviklingen av vindkraft til havs er spennende. Mange land har dype havområder slik som Norge. Her kan flytende teknologi være en mulighet.

Her stopper enigheten, for det er fortsatt en vei frem til en storstilt utbygging av havbasert kraftproduksjon i Norge. Teknologien må modnes og kostnadene må ned. Dette er også noe av grunnen til at Olje- og energidepartementet arbeider med å åpne ett eller to områder for vindkraft til havs.

Frem til havvind blir kommersielt, er landbasert vindkraft det mest realistiske alternativet hvis vi skal videreutvikle Norge som fornybarnasjon. Ifølge NVE er også potensialet for opprusting av eksisterende vannkraftverk begrenset.

Dette er noe av bakgrunnen for at NVE 1. april skal legge frem et forslag til en nasjonal ramme for konsesjonsbehandling av vindkraft på land.

Dette er ikke en plan for å dekke Norge med vindmøller, men det er heller ingen verneplan.

Formålet med rammen er nettopp bedre styring av lokaliseringen av vindkraft. Alle virkningene av vindkraft er gjennomgått og det skal utpekes områder som er bedre egnet for vindkraft enn andre områder når hensyn tas til vindressurser, nett og andre miljø- og samfunnsinteresser.

Nasjonal ramme vil gi et signal til utbyggere om hvor det kan være mest fornuftig å utvikle nye prosjekter. Også innenfor områder som er utpekt i nasjonal ramme vil det være områder som ikke egner seg for vindkraft. Og på samme måte som i dag vil det være i konsesjonsbehandlingen at det tas stilling til fordeler og ulemper ved konkrete prosjekter.

Vi har verdifulle energiressurser i Norge. Dette gir store inntekter til fellesskapet og gode muligheter for aktivitet og sysselsetting i hele landet.

Regjeringen ønsker også fremover å legge til rette for lønnsom utbygging av fornybar energi. Vindkraft er et fint komplement til vannkraften og kan bidra til verdiskaping, arbeidsplasser og ren strøm til stadig flere samfunnssektorer.

Jeg er naturligvis enig i at vindkraften også har negative virkninger. Miljø, landskap, friluftsliv, reindrift og lokalbefolkning kan i varierende grad bli påvirket ved utbygging av vindkraft. Nettopp derfor er det viktig å unngå de mest sårbare områdene, der ulempene er størst.

All energiproduksjon har noen ulemper. Det samme gjelder vindkraft. Derfor ønsker vi mer kunnskap og bedre styring med lokaliseringen av vindkraft enn vi har i dag. Slik kan vi videreutvikle vindkraftressursene våre på forsvarlig og bærekraftig vis.

Mer fra: Debatt