19-02-2015

Batong-pågripelsen: Ikke rasisme nå igjen!

Den brutale batong-pågripelsen opprører kraftig og kritikken hagler mot politibetjentene som brukte batonger i munnen på en mann i 2013, i frykt for at han skulle svelge narkotika.

Den utsatte mannens forsvarer Vibeke Knapstad sier til TV2-nyhetene at det ble brukt urimelig mye vold under pågripelsen. Det var en ulovlig undersøkelse av kroppen i det offentlige rom, det ble skrevet en uriktig rapport om hendelsen og mannen ble bortvist på en slik måte at han ikke kunne være i stand til å motta nødvendig helsehjelp.


Etter behandlingen skal mannen med vestafrikansk opprinnelse ha kastet opp blod. Han skal ha blitt kjørt av politiet ut i skogen, blitt fratatt skoene og etterlatt der. Saken opprører langt utover de som arbeider på feltet.

TV2 har lenge fulgt saken som oppsto i mai 2013 på Carl Berner i Oslo. Nå får Oslo-politiet krass kritikk fra Antirasistisk Senter, som kaller pågripelsen for tortur og mener pågripelsen kan ha vært rasistisk. Leder i Antirasistisk Senter Rune Berglund Steen sier til TV2-nyhetene at behandlingen av mannen gir grunn til bekymring for motivet bak behandlingen.

Men det er ingen grunn til å gjøre dette til nok en Ali Farah-sak. Der ambulansepersonell misforsto en skadet Ali Farah for å være ruset og derfor protokollmessig anså det som en ordenssak for Politiet. De kjørte videre uten Ali Farah.

I ettertid er medier og politikere beskyldt, og Dagbladet dømt, for urimelige beskyldninger om rasisme mot ambulansepersonellet.Det har i mange år versert en rekke historier om diverse lugubre pågripelser blant de i rusmiljøene i Norge. Det sies at det på mange måter er foretatt handlinger for å hindre potensiell svelging av narkotika. Med og uten batonger.

Praksisen med å kjøre ut i skogen, når politiet mislyktes med å arrestere, er viden kjent i rusmiljøene gjennom flere tiår. De seneste årene har denne praksisen spredt seg til politiets behandling av uteliggende romfolk.

Det er ikke gull alt som glimrer, det er ikke gud alt som flimrer og det er heller ikke rasisme alt som opprører. Pågripelsen som ble festet til film vitner om politiets behandling av de som velger å befatte seg med alternative rusmidler til alkohol. Det er Norges sosiale rasisme, der tobakk- og alkoholbrukerne undertrykker de som velger alternative midler.

Det er ikke typisk narkotikapågripelser, de teller mer enn 40 000 i året, men er i denne undertrykkelsens ytterkant. Det er vanskelige situasjoner politi og vektere settes til. Det var utvilsomt menneskerettighetsbrudd begått ved denne pågripelsen og det var utvilsomt overdreven maktbruk fra politiets side.

Erfaringer tilsier at det er høyst tvilsomt å spekulere i rasisme hver gang det kommer fram at en mørkhudet mann blir blant de utsatte for disse utstrakte overgrepene.
Arild Knutsen, leder i Foreningen for human narkotikapolitikk http://www.fhn.no


Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!