Debatt

Barselrevolusjonen

Jeg foreslår at mor tar permisjonen, og innfører sekstimersdagen for fedrene etterpå.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Den siste tiden har debatten gått varmt om hvordan vi kan fordele permisjonen. Jeg er feminist og en beinhard forkjemper for likestilling, men jeg mener også at det er et feiltrinn å likebehandle forelderen som føder med den som ikke gjør det.

Det er mange grunner til at graviditet, fødsel og barsel tar på kroppen. Det handler ofte om amming, barn som ikke sover om natten, trøkk man fikk under fødselen og ikke sjelden fødselsdepresjoner. Ja, det jo imponerende at det fødes seksti tusen barn i Norge hvert år.

Vi skal ha likestilling

Når det foreslås at permisjon skal likedeles, lapper vi på et system som fungerer dårlig. Målet er vel at både mødre og fedre kan og skal mestre familieliv og jobb? Det er viktig, men å legge ansvaret for likestilling på skuldrene til barselkvinner er dårlig gjort overfor mennesker i en sårbar situasjon, og ikke minst får samfunnet lite likestilling av å gjøre det på denne måten.

Den tøffe virkeligheten kan vi lese i SSB-statistikker: Kvinner jobber mindre, og menn jobber mer, når de får barn. Kvinner gjør dobbelt så mye husarbeid hver dag som menn. Dette har ikke endret seg nevneverdig siden pappapermisjonen ble innført.

Hvis noe ikke fungerer, er det sjelden en løsning å sende folk hjem alene og forvente at de fikser det av seg selv. Greit, du gjorde ikke mer husarbeid eller fikk lyst til å være hjemme med barna dine av 10 uker? VEL! Nå blir det 22 uker!

Barselrevolusjonen

Jeg foreslår en helt ny løsning, en barselrevolusjon! Aller først skjerper vi oss og lager en god løsning for aleneforeldre og flerlingforeldre. Så tar vi tak i flertallet i et tempo Solveig Horne er mer eller mindre komfortabel med.

1. I utgangspunktet er mor hjemme det første året etter fødsel. Dette skal ikke være tvang, for eksempel for damer som meg som veldig gjerne vil jobbe igjen. Tvillingforeldre får være hjemme begge to.

Fleksible barseldager

2. Vi innfører fleksible «barseldager» for far/medmor og andre pårørende. Jeg foreslår 14 dager i barnets første leveår. Noe av dette kan innbakes i den allerede eksisterende velferdspermisjonen, men vi trenger å gjøre det helt normalt å ringe jobben og si «sorry, i dag griner kona og babyen skriker og jeg trengs her».

I tillegg får alle et skjema på fødestua der de kan føre opp inntil fire personer som får to barseldager hver for å hjelpe til de første tre månedene. Arbeidslinja er sterk i Norge, og når foreldre, besteforeldre og tanter og onkler er i arbeid, trenger vi et arbeidsliv som åpner for mer omsorg. I stedet for at barselkvinnen skal være alene hjemme, må vi styrke parets og familiens evne til å hjelpe hverandre.

Det tredje skiftet til mennene

3. Vi innfører sekstimersdagen for fedre/medmødre med barn under 3 år. Det betyr at det er pappa som må hente og levere i barnehagen. Han må kanskje til og med lage middag, sørge for bursdagsgaver og ringe familien som skal være barnevakt. Det betyr at far får kjenne det tredje skiftet på kroppen. Det tredje skiftet er navnet på alt det «usynlige» omsorgsarbeidet i en familie.

Nå forventer jeg at et par byråkrater fra Finansdepartementet har funnet frem kalkulatorene allerede. Jeg har ikke helt bestemt meg for om vi skal lovpålegge dette eller bare sette i gang noen veldig, veldig sterke forventninger. Kanskje kan man bare få ta ut kontantstøtte hvis man ikke var hjemme i permisjon, og den kan tas ut ved siden av jobb hvis man sverger på Gro Nylanders fortjenstmedalje å hente i barnehagen og lage alle middager på hverdager.

Likestilling succeed

4. Trinn fire gleder jeg meg spesielt til. Det er når mor og far begge har måttet gå litt til side i arbeidslivet for et øyeblikk, på hver sin måte, og likestilte kan gå tilbake til jobb og familieliv som kanskje er litt mer balansert enn før. Veldig få psyker har blitt bedre av å være alene hjemme over lang tid. Psyker får det bedre av samvær, samtaler og oppgaver man kan mestre.

Mer fra: Debatt