Debatt

Barna i Oslo er taperne

STATSBUDSJETTET: Regjeringen låser familier i Oslo i fattigdomsfeller.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Innlegget er skrevet i samarbeid med Marianne Borgen, ordfører i Oslo kommune

I Oslo lever 18.000 barn i fattige familier. I enkelte nabolag er andelen barn i lavinntektsfamilier på over 60 prosent. Mye gjøres lokalt for å motvirke dette, men det er også et nasjonalt ansvar å sørge for at alle barn vokser opp med de samme mulighetene og får delta i det samme fellesskapet. Da er det alvorlig at forslaget til statsbudsjett svekker innsatsen mot barnefattigdom og kutter i tilbud for barna som trenger det mest.

Dette ser vi spesielt på barnehager. Regjeringen har fjernet den ubyråkratiske ordningen med gratis kjernetid i barnehagen for alle innbyggere i bydeler hvor det er behov for at flere går i barnehage, og erstattet det med en søknadsordning for lavinntektsfamilier. Familier må dokumentere at de er fattige før de får støtte. Nå ser vi fasiten. Mange barnefamilier med lav inntekt benytter seg ikke av ordningen. Den er for komplisert.

Vi har lenge advart mot offentlige tilbud som krever at du holder deg under en bestemt inntektsgrense. Slike ordninger låser familier i fattigdomsfeller. Gevinsten ved å komme ut i lønnet arbeid blir sterkt svekket om du samtidig mister gratis velferdsordninger. I Oslo har SV drevet frem innføring av gratis aktivitetsskole for alle uavhengig av inntekt. Tiltaket har vært en stor suksess. Nær alle barn deltar der tilbudet gis.

Samtidig som regjeringen foreslår en aksjerabatt til landets rikeste blir barnevernet i Oslo underfinansiert med om lag 145 millioner fra statens side, noe som tvinger Oslo kommune til å dekke inn gapet fra egen bykasse. I bystyret i Oslo ønsker selv Frp og Høyre at denne skjevheten skal rettes opp. SV kommer til å kjempe i stortingssalen for at dette blir endret i det endelige budsjettet.

Mens byluften er så farlig at barn enkelte dager må holdes innendørs, gjør det rødgrønne byrådet knallharde prioriteringer for å få folk over fra bil til å reise kollektivt. Målet er å gjøre det enkelt og billig for familier å velge trikk, buss og bane. Regjeringen foreslår imidlertid å øke momsen på kollektivreiser. Mens det rødgrønne byrådet i Oslo forsøker å få med seg Høyre i Akershus på å unngå en heving av prisene trekker regjeringen lasset i motsatt retning.

Momsøkningen rammer også andre barnevennlige aktiviteter som for eksempel kino og andre kulturaktiviteter. Det er underlig – både i et klima- og fordelingsperspektiv – at aktiviteter som er miljøvennlige og som gjøres i fellesskap foreslås beskattet mer. På den andre siden insisterer regjeringen på å videreføre gunstige skatteordninger på forurensende luksusbiler som Porscher.

Mer alvorlig for folk flest er det at regjeringen foreslår å øke prisen i barnehager, utover prisstigning, med rundt 1.350 kr i året. Det er vanskelig å se hvilke barnefamilier som kommer bedre ut av dette regnestykket, selv om vi tar med finansministerens skattekutt. Man må fort opp i millioninntekt før lettelsen overgår økte barnehagepriser. Når samtidig barnetrygden står bom stille og ikke reguleres med en krone blir det mindre for alle, og tiltaket som ville gjort det mulig å løfte tusenvis av barnefamilier ut av fattigdom står ubrukt.

Da regjeringen sendte to av sine statsråder til Holmlia en uke før valget, var det mange som forventet et skikkelig områdeløft for Oslo sør. Det rødgrønne byrådet la på sin side 30 millioner kroner inn i spleiselaget og regnet med at regjeringen skulle gjøre det samme. Oslo sør ble imidlertid avspist med kun fire millioner kroner i regjeringens budsjett. Områdeløft er et av de viktige og gode virkemidlene som vi vet fungerer og som gir gode resultater. Derfor er det trist at vi har en regjering som ikke ønsker å bidra.

Til tross for massiv oljepengebruk klarer altså regjeringen gjøre barna i Oslo til statsbudsjettets tapere. Nå blir det stortingsflertallets jobb å rette opp regjeringens forskjellsbudsjett.

Mer fra: Debatt