Debatt

Banebursdag

Det nærmer seg nedkomst for en ny baby på Oslos østkant. Og jeg håper vestkanten øyner muligheten for en artig dåpsgave.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Jeg leser i VG at Vålerenga leiter etter samarbeidspartnere, som det heter i dag, til sin nye bane på Valle utafor Oslo sentrum. 6–7 millioner kroner i året skal klubben ha i året for at noen med stort gullkort skal kunne få navnet sitt i krigstyper utafor portene – og bli nevnt i alle sportssendinger.

Før var det enkelt. Da reflekterte navnet på stadion som regel stedet den lå. I grisgrendte Norge ble det da ofte til at stadion fikk navn etter kommunen. Mjøndalen fra Nedre Eiker kommune spilte på Nedre Eiker stadion. Viking fra Stavanger på Stavanger stadion. Start fra Kristiansand på Kristiansand stadion. Og så videre. Fra England der det var tettere med folk og mer enn én plen å samle seg rundt husker vi Filbert Street, Elland Road og Upton Park, praktiske navn som beskrev hvor de lå i byen. Idrettsforeninger drevet på dugnad ble til AS og så kom penga for fullt, og navnet på en fotballbane ble omsettelig.

Det har fått noen nydelige uttrykk. Og heldigvis, navnet skjemmer ingen. Bowie-fansen vil elske irske Droghedas hjemmebane Hunky Dorys Park. Dessverre ikke sponset av boet til Bowie, men av en produsent som lager chips med dette navnet. I Livingstone, Skottland finner man Tony Macaroni Arena, oppkalt etter en lokal pizzakjede. Og i Norge hadde vi tidligere komplett.no-arena i Sandefjord, som heller ikke var et filologisk smykke. Omdøpingen til Komplett Arena gjør det ikke stort bedre. I England finner man The Amex, Brigtons bane sponset av et visst amerikansk kredittkort, Huddersfields John Smith’s Stadium (øl!), Leicesters King Power Stadium (thailandsk tax free!) og Manchester Citys The Etihad som egentlig het The City of Manchester Stadium (litt Nedre Eiker, altså) og fikk navnet pluss en busslass med pund fra et arabisk flyselskap. Ingen av dem sterke bidrag til fotballkulturen.

Så hva kan vi vente oss som navn på Vålerengas nye hjem? Det eneste som er sikkert er at det ikke blir Vålerenga kultur- og idrettspark, selv om det hadde vært fint nok og åpenbart praktisk. Skarru værra med i parken i kveld? Men dessverre ikke mulig å inntektsføre.

Hvem har vi i byen som kunne brukt den type penger på en betongkloss på et jorde ved Helsfyr? Ledelsen i DNB er alle fra samme ettroms på Bjerke og bør ha følelser for Vålerenga. Mest sannsynlig blir det DNB Arena, det er så opplagt at det ikke gis odds på engang. OBOS? Jo da, men gir assosiasjoner til OBOS-ligaen og nedrykk. Telenor har allerede sin blå sarkofag på Fornebu og er vel ikke veldig frista. Andre sterke merkevarer i Oslo? Hafslund, selvsagt, men det blir litt vel kommunalt igjen. Men tenk om penga kommer vestfra? Der er det mange kandidater. Og penger. Det trengs ikke mer enn et lite herrelag, vrengte smokinglommer og noen stetteglass til før salongberuselsen hadde vært høy nok til å gjøre tidenes kupp: Vålerenga kultur- og idrettspark får navnet Lyn Arena.

Men Lyn er sååå 1995. Det er et lukket kapittel i norsk fotball. Den ballen er død, er jeg redd. Men enda ett hakk mer infamt ville det vært om lokale kjøpmenn på Lillestrøm hadde solgt unna noen traktorer og høyballer og kuppa hele greia: Å se Vålerenga spille hjemme på Tom Lund Arena hadde vært noe.

Mer fra: Debatt