Debatt

Artig og angrepsvillig fotball

RBK har en unik fotballfaglig kompetanse. Denne ekspertisen så at RBK gikk i feil retning etter 2016-sesongen, og at det måtte tas grep. Et handlekraftig styre turte å handle. Det er vanskelig å forstå hva sparkingen av to trenere som mistet grepet har i rettssystemet å gjøre.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Rune Bratseth, Vegard Heggem, Fredrik Winsnes. Alle med interesse for Rosenborg Ballklubb kjenner disse navnene. Vi husker landslagskjempen og RBK´eren Bratseth som to ganger vant Bundesliga og en gang europacupen med Werder Bremen. Vi får en tåre i øyekroken når vi tenker tilbake på Heggems mål på San Siro da RBK utførte mirakelet i Milano i 1996, og vi husker da Winsnes satte inn 3 – 0-målet borte mot Borussia Dortmund i 1999 etter glimrende veggspill med Mini Jacobsen.

Alle tre er medlemmer av styret i RBK og utgjør den fotballfaglige kjernen i styret.

Føy til Stig Inge Bjørneby, Nils Arne Eggen og Hallvar Thoresen. RBKs sportslige leder Stig Inge Bjørneby er kjent fra klubber som RBK, Liverpool, Brøndby og Blackburn.. Nils Arne Eggen, Norges suverent beste klubbtrener gjennom alle tider, er fortsatt aktiv i kulissene, og hans råd veier tungt på Lerkendal. Glem heller ikke RBKs sjef-speider Hallvar Thoresen, mannen som fikk Børge Lillelien til å gå amok da han scoret vinnermålet mot England i 1981.

Konklusjonen er entydig; RBK har en fotballfaglig ekspertise som er unik i norsk klubbsammenheng.

Kåre har fått fram det offensive Rosenborg

RBK´s fotballekspertise og spillergruppe applauderte da Kåre Ingebrigtsen overtok som midlertidig trener i juli 2014. Som alle oss andre opplevde de en stor forbedring i klubbens spillestil og prestasjoner. Spillere som Pål André Helland og Ole Kristian Selnæs sprudlet og storspilte. Laget sprang, slåss, driblet og scoret mål. Nils Arne roste spillerne og trenerne. Alt var fryd og optimisme.

Mike Jensen oppsummerte i Dagsavisen 6. juni 2015: «Kåre har fått fram det offensive Rosenborg med klare relasjoner og samhandling». Artig og angrepsvillig fotball.

Intet tre vokser inn i himmelen?

Kåre fikk fast kontrakt, og sammen med Erik Hoftun ledet han Rosenborg gjennom to flotte sesonger med seriegull og cupmesterskap både i 2015 og 2016.

Så kom 2017. Vi vanlige fans så det, og RBK-ekspertisen så det helt tydelig. I 2017 sprudlet ikke laget som tidligere, spillerne løp ikke like mye, slåss ikke like mye, scoret mindre, vant mindre, tapte mer. I Kåres toppår i 2015 ble det scoret 73 mål, kun 57 to år senere. Laget vant 21 kamper i 2015 mot 18 i 2017. Laget underholdt ikke som før. Vi supportere så fram mot neste sesong: «Da skal vi bli gode, da. Med den stallen vi har, tenk når laget får en vinter på seg og blir enda bedre samspilt….»

Fra RBKs årsberetning for 2017 siteres: «I 2017 har styret viet deler av sin oppmerksomhet mot sportslig utvikling. Vi har flyttet deler av styrets fokus fra administrasjon og drift, til å påvirke det sportslige arbeidet og sikre oss riktig utvikling».

Dette var et varsel. Den fotballfaglige ekspertisen og styret hadde reagert. I ettertid vet vi at Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun hadde fått mange varsler om at endring og utvikling var nødvendig. Nytt sitat fra årsberetningen: «I toppidretten sies ofte at «det vi gjorde i går ikke er godt nok i morgen». Kanskje en floskel, men den kan brukes om Rosenborg i Eliteserien 2017. Vi vant, men vi skal jobbe for en betydelig utvikling av laget i 2018».

Artig og angrepsvillig fotball?

Dessverre lyttet ikke trenerne på RBKs fotballfaglige ekspertise og på styret. Tvert i mot, laget fortsatte å skuffe i 2018-sesongen. Den berømte samhandlingen manglet, spillerne løp lite, slåss lite og det ble scoret enda færre mål. «Spillerne mangler løpskraft», kunne NTB sitere Nils Arne Eggen på 8. juni 2018.

Og videre: «Man må trene nok og riktig. Jeg tror at, og jeg beklager å måtte si det og liker det ikke, det trenes ikke fysisk hardt nok». Da lå RBK seks poeng bak tabelltopp Brann.

Få uker etter var det slutt. Styret med Rune Bratseth, Vegard Heggem, Fredrik Winsnes, styreleder Ivar Koteng og fire andre erfarne ledere måtte 19. juli gå den tunge veien og si opp trenerne. Trenere som hadde hatt to jubelsesonger, men som dessverre viste klart dårligere prestasjoner de to neste. Klubben var under deres ledelse på vei bort fra sitt verdigrunnlag: «Rosenborgs mål er å skape et fotballag som spiller artig og angrepsvillig fotball».

Nils Arne Eggen hadde vært rådgiver og gått inn for oppsigelsen. I Aftenposten på oppsigelsesdagen uttalte han: «Dessverre har det vært en synkende kurve». «Kåre har vært der i fire år nå, og jeg skulle ønske prestasjonene var så gode at han fikk fortsette. Det er de ikke». Kongen av Lerkendal, som hadde vært full av lovord om Kåre i hans første år i RBK, ga klar støtte til oppsigelsen.

Pål André Helland i Adresseavisen 10. desember 2018: «Det har vært for snilt. I kamp. På trening. Og i garderoben». «[Vi har] tatt ting litt for gitt: Etter et 2014 og 2015 med mye formasjonstrening ble det ikke holdt like mye tak i de neste årene. Det bærer RBK mye preg av».

Rett til svimlende erstatningssummer?

Erik Hoftun er en legende i Rosenborg, en av klubbens absolutt beste spillere gjennom alle tider. En gigant i forsvaret og en stopper med evne til å ta med ballen og ruse gjennom motstandernes ledd.

Fra hans tid som sportsdirektør er bildet et annet: vi husker hvordan han i 2010 kastet ut Nils Arne som ønsket å fortsette som trener og satte inn Jan Jønsson i stedet, vi husker hvordan han snakket om at fotballen hadde utviklet seg etter Nils Arnes fotballfilosofi og bort fra 4 – 3 – 3, vi husker hans vilje til å være med på Stabæks Stengelfusk, vi husker at RBK tapte penger pga elendig håndverk i Jarstein-saken, vi har sett hvordan han sammen med Kåre mistet grepet som trener. Dyktig spiller, mindre heldig som leder. Og nå krever han 4 millioner kroner fra klubben i sitt hjerte.....

Historien gjentar seg. Før sesongen 2008 ble Kåre Ingebrigtsen ansatt som hovedtrener i nyopprykkede Bodø Glimt. Første året ble en stor suksess med fjerde plass på tabellen. Men allerede året etter, i 2009, ble det nedrykk. 2010 ble midt på treet på nivå 2, og etter dårlig start på 2011-sesongen, fikk Ingebrigtsen sparken i mai. God i starten, trøbbel i fortsettelsen.

Erfaringene i Bodø Glimt var kanskje årsaken til følgende utsagn av Kåre Ingebrigtsen:  «Det eneste som er sikkert som fotballtrener er at du får sparken. På ett eller annet tidspunkt skjer det. Det lever jeg godt med» (Aftenposten 26. juni 2015).

Så godt lever han med dette at han i sitt ti-millioners krav overfor RBK legger inn bonus for the double i de to kommende sesongene!

Finnes det andre eksempler på trenere som krever et to-sifret million-beløp mot klubben de påstår at de elsker?

Store forventinger til sesongen 2019

Fotballekspertisen i RBK og styret har funnet fram til to nye trenere. Mange av oss hørte rykter underveis i prosessen om store navn. Så endte vi opp med to relativt ubeskrevne trenere fra Haugesund.

Antagelig er det nettopp disse to vi trenger. To dyktige trenere som stiller store krav til spillerne, som kan få det beste ut av en god stall som har underprestert i to sesonger. Pål André Hellands råd til de nye trenerne (Adresseavisen 10. desember 2018): «Tydelige krav – og stort fokus på samhandling».

Tydeligere kan det vel ikke fremheves hva som manglet under de to trenerne som nå krever millioner av klubben de hevder å være så sterkt knyttet til.

Vi gleder oss til 2019-sesongen. Og enda mer til 2020 da trenerne har fått nok tid til å sette opp et lag med topptrente spillere. Engasjement, intensitet, løpskraft, fart, spillstyrke, ureddhet, sult – dette er stikkordene VG bruker når de tenker seg Hornelands RBK i 2019. Inntrykket etter Adressas podkast-intervju med Horneland underbygger troen på at vi får se et aggressivt, sultent fotballag med god motor de neste årene. Litt som i 2015, altså.

Så får vi håpe at RBK vinner rettsaken og kan bruke 12 - 15 millioner kroner på spillerkjøp i stedet for erstatning til to godt betalte trenere som ikke maktet å følge opp en god start.

Mer fra: Debatt