29-06-2015

Arbeidsplassfiendtlig forbund

Venstresidas skatteskjerpelser vil bidra til å bremse økonomien i en tid der vi trenger flere bedriftseiere og investorer.


Skattelette gir ikke vekst, skriver Fagforbundets Mette Nord i Dagsavisen. Noen burde si det til Irland, som fikk til en økonomisk vekst på over 9 prosent i årene mellom 1995 til 2000, noe de fleste økonomer er enige om at skyldtes skatteregimet i landet. Den lave bedriftsskatten førte til at utenlandske selskaper etablerte seg i landet og skapte et økonomisk eventyr som gjorde at Irland raskt gikk fra å være et av de fattigste landene i EU til et av de rikeste.

Nord burde også si det til Finans­departementet. Der river de seg litt i håret over avgiftslettelsene som fører til at Norge fullstendig dominerer det europeiske elbilmarkedet. Hele 35 prosent av alle elbiler som ble solgt i Vest-Europa første halvår i 2014, havnet i Norge.

Fagforbundet angriper regjeringas reduksjon av skatter på 12,5 milliarder kroner, der halvparten av dette utgjøres av fjerningen av arveavgiften og reduksjoner i formuesskatten. Fordi Finansdepartementet ikke er så useriøse at de salderer statsbudsjettet med dynamiske virkninger, mener Nord det er bevist at disse ikke eksisterer.

Det interessante er at når Arbei­derpartiet reduserte formuesskatten for 900.000 nordmenn mellom 2005 og 2013, så var dette sosialt. Når Høyre og Frp-regjeringen gir lettelser i den samme formuesskatten, som i hovedsak går til pensjonister, så er det usosialt.

Men Fagforbundet skal ha et poeng i at det ikke er mer pensjonistvennlige bunnfradrag i formuesskatten som trygger norske arbeidsplasser. Jeg kan si mye pent om min mormor, men noen engleinvestor med risikokapital er hun ikke. Derfor burde hele formuesskatten fjernes, i henhold til det politiske løftet som ble gitt da utbytteskatten ble innført. Men det skjedde aldri. Nå begynner inntekten fra utbytteskatten å nærme seg inntektene vi har fra formuesskatten. Det betyr at «rikingene», bedriftseiere og de som investerer i norske arbeidsplasser, i praksis finansierer en fjerning av formuesskatten.

Alternativt betyr det at bedriftseiere og investorer betaler dobbelt så mye nå for å eie en bedrift eller skape nye arbeidsplasser som de gjorde i 2006. Det som er enda verre er at mange må betale utbytteskatt fordi de må ta ut penger av egen bedrift for å ha råd til å betale formuesskatten. Formuesskatten må betales enten bedriften går med overskudd eller ikke. Det er slående at i en tid der Norge virkelig trenger flere ben å stå på enn oljen, nekter Fagforbundet og venstresida å gjøre noe med en skatt som selv tidligere LO-leder Roar Flåthen mente kunne sette norske arbeidsplasser i fare.

De 10 prosent rikeste betaler 38,7 prosent av all personskatt i Norge. Fjerner vi formuesskatten vil de fortsatt betale 38 prosent. Arbeiderpartiet og fagbevegelsen insisterer altså på å kreve inn en arbeidsplassfiendtlig skatt fra norske eiere for å dele ut igjen i krisepakker til deres konkurrenter. Det kaller de «aktiv næringspolitikk». For noen bedrifter kan det bety aktiv dødshjelp.

Så selv om Mette Nord mot formodning skulle ha rett i at skattelette ikke skaper vekst, vil venstresidas skatteskjerpelser garantert bidra til å bremse økonomien i en tid der vi trenger flere bedriftseiere og investorer som skaper nye, bærekraftige arbeidsplasser.


Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!