Debatt

Arbeiderpartiets skolebyråd stryker i matte

Si hva du vil om Robin Hood, men han var ikke kjent for å gi mer til alle. Det gjør heller ikke dagens byråd.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I midten av oktober fortalte en offensiv skolebyråd til Dagsavisen at byrådet «lager skolebudsjett med Robin Hood-metoden.» Det er «spesielt skoler i Groruddalen og Søndre Nordstrand som vil nyte godt av den nye tildelingsordningen» kunne vi lese, mens «skoler i vest, nordvest og indre by får redusert tildelingen noe.»

Det var rene ord for pengene. Nå har pipa fått en annen lyd, for nå vil «vestkantskolene tjene på et rødgrønt byråd», ifølge byråden. Si hva du vil om Robin Hood, men han var ikke kjent for å gi mer til alle. Det gjør heller ikke dagens byråd.

Kronargumentet hennes er at alle skoler har fått økt handlingsrom fordi dagens byråd har økt skolebudsjettet med 1,8 milliarder kroner. La meg gi et annet kronargument; For 50 år siden kostet en Krone-Is 1 krone, men det betyr ikke at du i dag får to for 2 kroner. Det forstår alle, men det er slik skolebyråden regner og argumenterer. Det totale budsjettet for Oppvekst og kunnskap som ble vedtatt i desember 2014 var på om lag 11,1 milliarder kroner.

Budsjettet som skal vedtas nå i desember er på nesten 12,9. En differanse på ca 1,8 milliarder kroner. Nominelt. Tallet fanger ikke opp den generelle lønns- og prisstigningen på 8,1 prosent viser utregningen fra finansbyråd Robert Steen. 900 millioner kroner av den påståtte økningen spises dermed opp av lønns- og prisvekst. Hva med de resterende 900 millionene? Finansbyråden forklarer; «i tillegg må det nevnes at økningen i skolebudsjettet også i stor grad er resultat av elevtallsveksten de aktuelle årene.»

Skolebyråden hevder i Dagsavisen at «Høyre har gjennomført en kampanje for å feilinformere Oslos innbyggere om realiteten i byrådets forslag til skolebudsjett og ressursfordeling.» Det er feil. Høyre har formidlet en bekymring vi deler med mange av byens rektorer, driftsstyrer, FAU-medlemmer, Utdanningsforbundet, Utdanningsetaten og en lang rekke foreldre. Som vist underbygger byråd Tone Tellevik Dahl sine påstander med svært selektiv bruk av tall. Noen ville kanskje brukt uttrykket alternative fakta om hennes påstander.

Jeg nøyer meg med å konstatere at skolebyråden stryker i matte.

Mer fra: Debatt