ANNONSE

09-11-2010

Arbeiderpartiets køfellesskap

Høyre vil gi flere mulighet for å benytte private velferdstilbud for statens regning.

Arbeiderpartiets Tore Hagebakken angriper Høyre, og kaller dette privatisering og markedsstyring i Dagsavisen den 27. oktober.

Deretter påpeker han at Arbeiderpartiet er enig med Høyre om å ville samarbeide med private aktører, både ideelle og private næringsdrivende. Dette illustrerer hvilket ideologisk uføre Regjeringen Stoltenberg har rotet seg opp i. De som taper på dette er syke, eldre, barnevernsbarn og andre som trenger gode velferdstjenester.

Hagebakken vet godt at Høyre mener at det offentlige skal ha ansvar for å finansiere gode velferdstjenester til alle. Uenigheten dreier seg om hvor mye vi skal samarbeide med private aktører for å løse oppgavene. I Høyres regjeringstid ga vi flere mulighet for behandling i private klinikker for statens regning, og helsekøene og ventetidene ble betydelig redusert.

Ifølge statsminister Stoltenberg har hans regjering begrenset muligheten for behandling i private klinikker for cirka 10.000 pasienter pr. år. Er det slik at regjeringen styrker fellesskapet fordi 10.000 færre får behandling i private klinikker for statens regning? Det må i så fall være køfellesskapet som styrkes, for 248.000 pasienter venter nå på helsehjelp. Mange av dem kunne fått hjelp i private klinikker på dagen, men de venter i stedet i uker og måneder på et offentlig tilbud.

Regjeringen Stoltenbergs politikk fører til mer markedsstyring, fordi flere må betale behandling selv for å komme ut av helsekøen. Aps politikk fører til at bare de som har god økonomi kan benytte de private tilbudene. Salget av private helseforsikringer eksploderer, fordi folk ikke stoler på at de får hjelp når de trenger det i den offentlige helsetjenesten. Høyre vil la flere få benytte de private tilbudene for statens regning, slik at de er tilgjengelige for alle.

Hagebakken mener Høyres skattelettelse truer velferden. Faktum er at vi både reduserte helsekøene og skattenivået i vår regjeringstid. Med Arbeiderpartiet i regjering har folk fått økt skatt og økte helsekøer. Det er dobbelt usosialt.

Les også Bent Høies innlegg "Framtidas velferd" publisert 19. oktober.


Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!