Debatt

Aps skremselspropaganda

Greit at vi er uenig om veien fremover, men la oss i det minste være troverdige og presentere leserne med fakta. Aps gruppeleder Frode Jacobsen kommer med en rekke beskyldninger mot Høyre som må rettes opp i.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Han skriver at «arven fra Høyre var preget av stoppeklokker, kutt og masseprivatisering» La meg kommentere hver og en.

Stoppeklokkeomsorg er blitt et populistisk tabloid begrep uten et reelt innhold. Selv i den nye Tillitsreformen er det behov for å følge klokken. Det må jo være slik at Fru Hansen som venter besøk fra hjemmetjenesten kl 10 må kunne forvente at pleieren kommer innenfor rimelig tid, og så videre ut over dagen til de neste 3–4 besøkene. Da må selvfølgelig dagen planlegges og tiden beregnes for å kunne holde avtalene senere på dagen. Da jeg var på besøk hos byråden, fra danske SV, i København var hun klar på at tillitsreformen selvfølgelig var basert på både tidsplanlegging, kontroll og budsjettdisiplin. Tillitsreformen støtter vi i Høyre, vårt byråd hadde de samme planene, riktignok etter en nederlandsk modell. Hovedpoenget er å organisere arbeidet bedre og gi noe mer fleksibilitet, men klokken må vi fortsatt bruke.

Jacobsen påstår at vi kuttet i eldreomsorgen. I perioden 2011–2015 økte antall vedtakstimer med 13,2 %, antall eldre over 80 gikk ned og gjennomsnittlig vedtakstid for de med omfattende bistandsbehov økte.

Jacobsen mener at Høyre drev med «masseprivatisering» I all verden hvor har han det fra? Hjemmetjenestene i Oslo er universelle ordninger, som betyr at alle betaler det samme og alle forholder seg til kommunens vedtak. Det vi har innført, og som Arbeiderpartiet har i sitt program for 2015–2019 er «fritt brukervalg». Det betyr at Oslo kommune har gitt enkelte private bedrifter rett til å tilby tjenester. Det er opp til hver enkelt om man ønsker at bydelen eller en privat leverandør yter tjenester, til samme pris og under kommunal kontroll. Det er ikke privatisering, men fritt brukervalg.

Til slutt mener han at vårt alternative budsjett gir færre medarbeidere, det er ikke korrekt. Vårt budsjett inneholdt en del av den veksten byrådet har lagt opp til i 2016 og 17, men vi reduserte den videre veksten som vi mener er unødvendig sterk. Antall eldre går ned akkurat nå, men for å lure seg unna det bringer han antall eldre i 2040 inn i debatten, tåkelegging kaller vi det.

Mer fra: Debatt