Debatt

Ap snur om Lofoten

Aps landsmøte i 2017 gjorde et vedtak om oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja som det ikke er mulig å bli klok på.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Vedtaket var et kompromiss mellom de som ville konsekvensutrede området og de som ville verne det mot oljeutvinning. En del av området skulle konsekvensutredes, noe skulle vernes og noe utsettes. Kompromisset var ubrukelig i valgkampen foran stortingsvalget. Ingen forsto hva Ap mente om oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja. Uklarheten om et så viktig tema bidro til at Ap tapte valget.

Grasrota i partiet vil nå reise kjerringa. Foran høstens kommunevalg må Ap være krystallklar. Etter at Nordland Ap i fjor snudde og gikk inn for å beskytte området mot oljevirksomhet, har det strømmet på med forslag fra fylkeslagene om at landsmøtet i april må skrote kompromisset og fatte et nytt vedtak som klart og tydelig sier nei til oljeboring i dette området.

Fylkespartiene i Nord-Norge sier alle nei til oljeleting. Det samme gjelder Oslo, Akershus, Sogn og Fjordane, Hedmark, Buskerud, Vestfold, Oppland, Møre og Romsdal og Trøndelag. Det er så få tilhengere av det gamle landsmøtevedtaket at man burde finne opp noen for debattens skyld på landsmøtet.

Partiledelsen har antakelig også snudd. Den våger bare ikke å si det høyt. Ledelsen er formelt bundet til å stå fast på partiprogrammets formulering til landsmøtet fatter et nytt vedtak. Partileder Joans Gahr Støre liker ikke ordet «varig vern» slik blant andre Oslo Ap foreslår. Kjært barn har mange navn. Det viktigste er at Aps landsmøte i april fatter et vedtak som sier nei for all framtid til oljevirksomhet i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Et klart og tydelig nei vil styrke Aps klimapolitikk og svekke partiets tunge oljeprofil. Det er nødvendig med tanke på kommunevalget og ikke minst stortingsvalget om to år. Lofoten, Vesterålen og Senja bør nå som før satse blant annet på fiske og turisme. Det ville bli helt feil å gå over til oljebransjen som beveger seg mot solnedgangen.

Mer fra: Debatt