Debatt

Ap og olja

I forrige uke inviterte Arbeiderpartiets klimapolitiske talsmann Espen Barth Eide til oljedebatt i eget parti.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Med utsagnet «vi kan ikke frede oljepolitikken» åpnet han for en generell debatt om næringen og framtida.

Til Klassekampen sa han at han også ønsket å diskutere de rause norske leterefusjonsordningene spesielt. Selskaper som leter etter olje på norsk sokkel, får i dag refundert 78 prosent av kostnadene. I 2017 ble det utbetalt i alt 3,3 milliarder i refusjon for letekostnader. Siden 2005 er det utbetalt rundt 100 milliarder kroner.

«Vi må ha en diskusjon om hvorvidt den politikken vi har hatt til nå, er den riktige framover», sa Barth Eide i intervjuet. Utspillet signaliserte nye og gode takter fra Arbeiderpartiet. For dette er en helt sentral diskusjon for Norge å ta, skal vi nå de målene vi har satt oss for å oppfylle Parisavtalen. Utsagnet var også helt på linje med den offensiviteten han har utvist det siste året. Tidligere har han i en kronikk i Dagens Næringsliv skrevet: «All politikk må bestå klimatesten».

Selvsagt ble det bråk, og Barth Eide var dessverre betydelig mindre høy og mørk mandag morgen i Politisk kvarter på NRK. Partipisken hadde åpenbart smelt igjen. Partileder Jonas Gahr Støre hadde vært raskt ute og skutt ned utspillet, og slo før helgen fast at partiets politikk knyttet til refusjonsordningen ligger fast. Oppsiktsvekkende nok sa Støre til Klassekampen at det Barth Eide hadde gjort, var å stå opp for ungdomspolitikernes rett til å diskutere disse spørsmålene. Det er en pussig uttalelse, som om det skulle være en motsetning mellom deres perspektiv og partiet for øvrig. For det var helt åpenbart at det ikke var det han gjorde i Klassekampen.

Barth Eide har fått kraftig motbør av mange hold, og det er brukt kraftig skyts fra hans egne i partiet, LO og næringen. Vi støtter Barth Eides opprinnelige utspill rent faktisk, og er glad for hans mot som en parti-intern «folkefiende». Det er helt sentralt med en åpen debatt i landet største parti, om ett av vår tids viktigste spørsmål: oljens framtid i landet.

Mer fra: Debatt