Statsminister Erna Solberg og ny justisminister Tor Mikkel Wara på Slottsplassen etter ekstraordinært statsråd på Slottet onsdag.

Statsminister Erna Solberg og ny justisminister Tor Mikkel Wara på Slottsplassen etter ekstraordinært statsråd på Slottet onsdag.

Vis bildetekst
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

12-06-2018

Ansvaret for Oslo-gjengene

Det er noe uholdbart umodent over et parti som sitter med makta, som rår over pengene og bevilgningene, men som samtidig klager over at en situasjon er uholdbar, slik Wara nå gjør med Oslo.

– Det er uakseptabelt. Over så mange år skal ikke gjenger få lov til å utvikle en virksomhet der man terroriserer nærmiljøet. Det er ikke noe tvil om at denne gjengen skal tas, sa Fremskrittspartiets nåværende justisminister Tor Mikkel Wara i kjølvannet av VGs avsløring av gjengkriminalitet i Oslo. Høy og mørk, altså. Men han ville ikke vurdere politiets innsats. Fordi politiet er jo hans eget ansvar.

Nå er Fremskrittspartiet inne i sin andre periode som regjeringsparti. De besitter flere av landets viktigste politiske lederposter. Ikke minst har partiet lagt sin elsk på justissektoren. Her har partiet hatt makta og nøklene til det mektige statsrådskontoret siden valgseieren 2013. De er på sjette året nå. Og den ferske justisministeren Wara er nå lov-og-orden-partiets fjerde (femte med vikar Per Sandberg) kandidat til å få skikk på ting.

Det er noe uholdbart umodent over et parti som sitter med makta, som rår over pengene og bevilgningene, men som samtidig klager over at en situasjon er uholdbar, slik Wara nå gjør med Oslo. Som om de var et opposisjonsparti. Gjengsituasjonen i hovedstaden har forverret seg de siste to årene, det skriver Oslo statsadvokatembete i en fersk tilsynsrapport. Med Frp som ansvarlig politisk part. Og det i en by der regjeringsmakker Høyre har styrt i mer eller mindre 30 år. Men ansvaret er verken Frp eller statsminister Erna Solberg villig til å ta. Til VG sa Solberg: «Vi så utfordringene i Holmlia-området lenge før alle de andre». Da er det en gåte at situasjonen nå er så alvorlig.

Byrådsleder Raymond Johansen sa til Politisk kvarter i går at han har tryglet Justisdepartementet om mer penger og ressurser til Oslo. De 30 millionene som Solberg og regjeringa la til på årets budsjett, er ikke nok, hevdet politimesteren i Oslo i samme program. Det er ikke lenger tid og midler til å drive forebygging, sier leder for Oslo politiforening Kristin Aga til VG. Dette er en bekymring som kommer fra flere hold i Politi-Norge. Den lite målbare forebyggingen, som på grunn av sin natur gir dårlig grunnlag for tallfesting og derfor få politiske seiere, prioriteres ned.

Tida for å skylde på hverandre og hevde at man har gjort mer enn de politiske konkurrentene må være over. Det hjelper ikke Holmlia og Oslo at Solberg var opptatt av gjengkriminaliteten på Holmlia før noen andre når situasjonen er dramatisk og tilsynelatende ute av kontroll. Nå må landets ledere ta ansvar.


nyemeninger meninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!