Debatt

«Amerika slår tilbake»

President Trumps presidentskap blir mer og mer som Richard Nixons. Kan det ende på samme vis?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

«I am not a crook», sa Nixon i 1973, og forseglet sitt eget ettermæle. 45 år etter har to juridiske bomber denne uka slått ned rundt president Donald Trump.

Trump og hans kumpaner har bedyret at han ikke er en kjeltring. Faktasjekkerne til The Washington Post, som felte Nixon, har allerede slått fast at Trump-leirens brannslukking av presidentens tidligere advokat Michael Cohens påstander om ulovlig bruk av valgkampstøtte og forsøk på å påvirke valgkampen i 2016, er løgn. Det har vært noen heftige døgn i Amerika.

Noe av det skumleste med Donald Trump har alltid vært at man kunne bli vant til galskapen hans. At man ble nummen. Lei. Mett. Sluttet å bry seg. Den konstante strømmen av irrasjonell politikk, skremmende utfall og absurde oppførsel på sosiale medier har fylt den mentale septiktanken til randen. Det har ikke vært plass til mer. Trumps regime vært et pinefult maraton for de fleste.

###

Richard Nixon. Foto: NTB scanpix

«Dagen føltes på den ene måten historisk, som at man fikk oppleve øyeblikk som vil bli sentrale for Trumps presidentskap. Samtidig føltes dagen liten og skitten», skrev New Yorker-journalist Adam Davidson på Twitter om «Trump’s Terrible Tuesday», da to av Trumps medarbeidere ble domfelt. Ja, alt rundt Trump er skittent, men denne uka har man likevel kunnet dukke opp fra den stinne tønna og dratt inn ren luft av håp.

Et håp som er utløst av at systemet vi har fryktet at presidenten skulle klare å bryte ned, har flekset sine muskler. Amerika, gjennom institusjonene som skal ta vare på allmennhetens interesser, har slått tilbake mot sin enfoldige, farlige leder.

For heldigvis har ikke rettsstaten eller toneangivende amerikanske medier druknet i dritten og truslene fra Det hvite hus. Det siste drøye årets rettslige prosess mot Trump i spesialetterforsker Robert Muellers regi, fikk denne uka sin første forløsning. Retten rammet den amerikanske presidenten i det som er blitt omtalt som starten på slutten. Ja, hver dag som går, er USA nærmere Trumps slutt.

Men det er sannsynligvis lenge igjen til tristessen får sin ende, men domfellelsen av Trumps advokat Michael Cohen og tidligere valgkampanjeleder Paul Manafort har absolutt strammet slipsknuta rundt halsen på presidenten.

###

Donald Trump. Foto: NTB scanpix

I Washington ble 69 år gamle Manafort dømt for økonomisk svindel og skattesvik, og han risikerer mange års fengsel. Enn så lenge sier dette mest om hva slags folk Trump omgir seg med. Selve dommen impliserer ikke Trump, men Manafort er en torpedo i vannet. Neste måned begynner rettssaken der hans – og derfor Trumps – påståtte forbindelser med Russland skal behandles rettslig.

Brannen som virkelig slikker oppover Trumps bukseben nå, oppsto samme dag i New York. Der innrømmet Cohen skyld i åtte ulike tiltalepunkter: Skattesvik, falsk forklaring og brudd på regler for bruk av valgkampmidler. Cohen lovet i sommer å fortelle den fulle og hele sannheten om Trump. I retten fortalte han under ed om ulovlig bruk av valgkampbidrag til å betale pornoskuespilleren Stormy Daniels.

«Hvis dette var lovbrudd for Cohen, hvorfor vil det ikke være det for Trump», sa Cohens advokat til amerikanske medier, før han til CNN på vegne av sin klient sa at Trump var «en fare for nasjonen». Cohen som har vært Trumps juridiske pitbull, og del av hans aller innerste krets, har lovet å samarbeide videre. Det er spenning i lufta.

Les også: Donald Trump: – Det burde være forbudt å tyste

Har de ham nå? Eller spiller bombenedslagene og flammene ingen rolle for en president som ikke har noe å tape hos dem som er imot han og ikke kan gjøre feil hos sine egne? Republikanske politikere i Washington trekker på skuldrene: Trump er Trump. Og Gallups siste tall viser en president som til tross for alt har en solid og stabil oppslutning. 42 prosent av amerikanerne mener han gjør en god jobb.

Til sammenligning var 44 prosent av amerikanerne fornøyd med Barack Obamas innsats på samme tid i presidentskapet. Trump er mer populær enn både det Reagan og Clinton var. Og blant sine egne i det republikanske partiet er ni av ti fornøyd med han. Vil det republikanske partiet, de som spiser fra hans hånd, vende ham ryggen? Ikke så lenge målingene er gode. Og det vil de fortsette å være så lenge han får dominere dagsorden. Det er omtalen og sirkuset som genererer oppslutningen.

Demokratene har vind seilene inn mot høstens mellomvalg. All fornuft tilsier at skandalene rundt Trump burde knekke både han og republikanerne. Mange tror valget vil kunne avgjøre om det kan reises riksrettssak mot Trump, som Nixon ble truet med også av sine egne før han gikk av. Det vil kreve flertall i Representantenes hus og to tredjedels flertall i Senatet.

Historien om Trump har lært oss at rasjonalitet ikke gjelder. Riksrett er et langskudd. Og burde heller ikke være et uttalt mål. Demokratene bør nøye seg med flertall på Capitol Hill, og vingeklippe Trump og isolere han i Det hvite hus. Da vil han falme.

Den amerikanske ryggraden har stått imot Trump. Den har tålt belastningen. Hva som skjer videre juridisk er ingen gitt å vite. Kommer det et banesår fra Cohen eller fra Muellers videre Russland-etterforskning? Det spiller kanskje ingen rolle. Amerika har kjempet og stått imot. Demokratiet dør likevel ikke i mørket. Verdens viktigste nasjon har fått kjenne følelsen av å svimle på kanten av stupet. Det må gi en reaksjon. Muligens har Trump vært en velsignelse når mørket forsvinner og det gryr til dag.

Les også: Trump om sin eks-advokat: – Cohen tilsto forhold som ikke er kriminelle

Mer fra: Debatt