Kultur

Alternative kilder til omega 3

Marte Bergseng er Ernæringsfysiolog og jeg er nestleder i Miljøpartiet De Grønne Oppland.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Flere leger og fagpersoner, hjulpet av VG og Dagbladet, gjorde oss oppmerksomme på at barn og unge kvinner kan få skader av å spise mer enn to måltider laks per uke, grunnet miljøgifter. Helsemyndighetene endret derfor de nasjonale kostholdsrådene. Fra nå av lyder helserådet om mengde fisk per uke slik: "Vi presiserer at en skal holde seg innenfor to måltider fet fisk, som for eksempel laks»".

Grunnen til at fet fisk som laks anbefales er hovedsaklig omega-3. Spesielt på grunn av de marine omega-3 fettsyrene EPA og DHA. Laks er en rovfisk og ligger høyt i næringskjeden. Derfor er laks også "rik" på flere typer miljøgifter som hopes opp i laksekjøttet.

Uansett hvor supersunne omega-3 fettsyrene er, blir det lite hyggelig med mat man bare kan spise to ganger per uke fordi denne er giftig. Hvorfor ikke å se på alternativene til fisk? Finnes det matvarer som både er rike på omega-3 og samtidig fri for miljøgiftene?

Valnøtter og rapsolje er for eksempel rike på alfa-linolensyre, en forgjenger til EPA og DHA. Hvor effektivt alfalinolensyre omdannes til EPA og DHA i kroppen er individuelt. Vil man sikre seg nok med EPA og DHA direkte, er kapsler med algeolje er utmerket alternativ.

Alger ligger mye lavere i næringskjeden enn rovfisken laks, og kjøper du kapsler dyrkes de i tanker. Algeolje er i motsetning til laks fri for de miljøgiftene og en kapsel kan dekke opp til 120 % av dagsbehovet for EPA og DHA.

Marte Bergseng, ernæringsfysiolog
Lars Kjelkenes Giæver, Nestleder Miljøpartiet De Grønne Oppland

Mer fra: Kultur