Kultur

Almuens styrereferat fra OUS-møtet 18.12.2014-og noen betraktninger

Diskusjonen på styremøtene i Oslo universitetssykehus refereres ikke i protokollen. Når pressedekningen er tynn kan man risikere at allmennheten går glipp av viktig informasjon. Dette er et forsøk på å supplere protokoll og pressedekning.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Budsjettproblemene er store - men her går vi inn på sak 69/2014 «Idefase OUS- Campus Oslo».I saksframlegget til sak 69 var vedtaksforslaget:

  • «Styret ber om at det i idéfaserapporten innarbeides en plan for det
  • videre arbeid med en fremtidsrettet løsning for utviklingen av Oslo
  • universitetssykehus. Planen skal ta hensyn til resultatene av ekstern
  • kvalitetssikring og høring. Alternativene "Full samling på Ullevål" og
  • "Gaustad Øst" utredes ikke videre nå. Bearbeidet rapport inkludert
  • plan for det videre arbeid legges fram i neste styremøte.»

For oss som har fulgt saken var vedtaksforslaget tynt. Og bakgrunnen, saksframstillingen, er laget av noen som har lest kvalitetssikringsrapporten og høringsuttalelsene om kjempeutbyggingen på Gaustad/Ullevål med en for positiv vinkling for OUS.

Adm.dir. Erikstein la fram for styret ideer om nytt lokalsykehus i Oslo. Dette etter at et flertall av høringsuttalelsene til Idefase Campus Oslo-rapporten ba om at lokalsykehus ble opprettet. Så hørte vi direktøren si at dette lokalsykehuset måtte bli STORT, like stort som nye Drammen sykehus. Altså introdusertes nå et nytt mindre luftslott, i tillegg til Campus Oslo på Gaustad.

Dette vil gjøre størrelsen på Campus Oslo mindre, og mer akseptabel for noen.

Styremedlem universitetsrektor Ottesen var ganske fornøyd med Campus Oslo og utsiktene til utvidet samarbeid med OUS.

Styremedlemmenes bakgrunnskunnskaper om saken og dermed muligheter for saklig vurdering var varierende. Man kan også studere på hvor stor vilje de har til å se Campus Oslo-prosjektet i samfunnsperspektiv.

Et styremedlem som er inne i saken er Aasmund Bredeli, tillitsvalgt for legene i OUS. Hans innlegg virket realistisk, og på linje med almuens syn:

- Det må tas mer hensyn til kvalitetssikringsrapporten og høringsuttalelsene i videre arbeid.

Bredeli ønsker en virksomhetsplan for de forskjellige hoved-lokalisasjonene i OUS. Planen for videre arbeid er urealistisk. OUS må sette tæring etter næring, og ta fatt i og planlegge for virksomheten som OUS MÅ drive i nærmeste framtid, og kontinuerlig videre. Vedtaksforslaget er derfor dårlig.

De fleste ansatterepresentantene er på linje med Bredeli.

Styremedlem Nina Bachke støttet Bredeli.

Siste setning i vedtaksforslaget ble rettet slik: «Bearbeidet rapport, inkludert plan for det videre arbeid, herunder for virksomheten, legges fram i neste styremøte.»

- Det må sies at i saksframlegget til sak 69 går OUS/Campus Oslo-prosjektet i retning av å minske omfanget av Gaustad-delen, og nytte de beste byggene på Ullevål videre (et 0+-alternativ som nå tas med). Man ser de påtrengende behovene for å utvide Rikshospitalet, og for nytt klinikkbygg på Radiumhospitalet. Denne skribent er ikke alene om å håpe at prosjektet lander på løsningen å gå tilbake til de fire tidligere sykehusene i Oslo. Nybygg må da fordeles etter prioriterte behov i samarbeid mellom sykehusene. -

Campus Oslo-planleggingen foregår parallelt med at OUS må søke om lån på over en milliard (sak 67/2014) for å prøve å holde tritt med offentlige pålegg om utbedringer av bygningsmassen. Og sykehuset må holdes i gang.

Betraktninger om lokalsykehus

I andre setning i vedtaket i sak 69 ble tatt inn en tilføyelse: «Planen skal ta hensyn til resultatene av ekstern kvalitetssikring og høring, med spesiell vektlegging av lokalsykehusfunksjonen».

Flertallet av høringsuttalelsene til Campus Oslo-rapporten påpeker altså behovet for lokalsykehus i Oslo, og OUS har forstått behovet.

Bl.a. Oslo byråd peker på Aker som lokalisasjon. Se også:

http://nyemeninger.no/alle_meninger/cat1003/subcat1015/thread307567/#post_307567

Dette har vært oppe i pressen i ukene før styremøtet.

På styremøtet ble ikke lokaliseringen av lokalsykehuset nevnt av noen.

Pressedekningen av styremøtet var tynn. Det virker beregnende av Erikstein at han ikke ville uttale seg om beliggenheten før styremøtet, og når så den største nyhetsinteressen har lagt seg, ties det!

Etter manges vurdering bør et lokalsykehus opprettes raskt.

Flere tegn tyder på at OUS-ledelsen vil ha en annen lokalisering enn Aker:

I sak 68/2014 legges det vekt på fortsatt utvikling av samhandlingsarenaen på Aker. Den tar mer og mer av de tidligere sykehuslokalene. Når beliggenheten for lokalsykehuset skal bestemmes, kan OUS-ledelsen si: Det er fullt i lokalene på Aker!

Eriksteins vyer om størrelsen på det nye lokalsykehuset tyder på at han ønsker en annen beliggenhet enn Aker. Men selv et stort lokalsykehus kan plasseres på Aker-tomta:

Fornuftig bruk av lokalene til samhandlingsarena og til sykehus vil hjelpe. Samhandling kan foregå også andre steder enn på Aker!

Det kan rives gamle bygg og bygges nytt. Det er store ubebygde deler av tomta. Det kan bygges i høyden – her er fjellgrunn.

Tomta er regulert til sykehusformål. Tidsfaktoren taler for Aker.

Det nye lokalsykehuset må ikke bli så stort at det blir tungdrevet, det er kjent at sykehus over ca 500 senger blir mindre effektive (som OUS når det skal drives som en enhet). Det bør heller bygges et lokalsykehus til senere, da i Oslo sør.

Saksframlegg til og protokoll fra styremøtet i OUS 18.12.2014 finnes på OUS nettsider.

Takk til Bente Odner for diskusjon.

Mer fra: Kultur