ANNONSE
TEGNING: Siri Dokken

TEGNING: Siri Dokken

Vis bildetekst

02-03-2016

Alle mann – alles ansvar

Alle har ikke alt ansvar hele tida, men alle har litt ansvar noen ganger.

Hvis vi ser på status nå, så er det uhorvelig mange bransjer som later som de ikke kan ta ansvar for absolutt alt. Som om det er akkurat deres firma som må få slippe unna? Ta Telenor for eksempel. Det er sikkert ikke noe gærent med Fredrik Baksaas og Svein Aaser. Prima gullgutter begge to, har styrt svære organisasjoner, tjent kroner for Norge og kroner for seg selv. Men de kan ikke be Berit Svendsen si til pressen at hun har vært inne til intervju for toppsjefjobben i Telenor når hun ikke har vært det, de kan ikke antyde at verken hun eller noen av de andre kvinnene i norsk næringsliv var gode nok til å ta over som sjef for telegiganten.

Det er selvsagt hensiktsmessig atferd fra Fredrik, Svein og alle gutta å røyklegge situasjonen med halvsannheter. Og det er selvsagt ikke Fredrik og Svein som kan ta det hele og fulle ansvaret for å rette opp en gubbekultur som har vært omtalt i Telenor i ti år. De kan ikke fikse alt på ÉN utnevnelse. Men de kunne tatt det lille ansvaret akkurat denne ene gangen, og droppa å være gubber som snakker sammen og velger kronprinsen. Da blir det enklere å være jenta som vil bli sjef, og det blir flere gode folk å velge fra når man skal finne en toppleder neste gang.

Disse bransjene elsker hverandres mannlige selvsikkerhet. Men er det så viktig å blåse opp mannligheten?

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Hva er verst? Selvsikkerheten til mennene som durer på, fri for selvinnsikt, eller kvinner som ikke tør og trenger et tupp i ræva? Jeg så et intervju med vår nye kulturminister, Linda Hofstad Helleland, i programmet Lindmo. Hun fortalte hvor blek og satt ut hun ble av å få telefon fra Erna Solberg med spørsmålet om hun ville bli minister. Hun roste mannen sin da han fnøys av at hun i det hele tatt spurte hvordan de skulle får kabalen til å gå opp innad i familien. Ingen mann hadde spurt om det, svarte han. Han har helt rett, men her er også kvinneproblemet: Ingen menn går på do og kaster opp fordi de blir bedt om å bli kulturminister!

Så banalt det enn høres ut, må vi altså manne oss opp. Mye mer. Steppe opp gamet, være like knallharde som Anita Krohn Traaseth og blogge hardt ut hvis det er noe grums i systemet som en blir drittlei av. Stå i skittpakken etterpå fra avisene og ekspertene, og vrikke seg ut av situasjonen i trange skinnbukser. Vi må si ifra der vi ser at det kontinuerlig skjer feil. Men hvem kan man si ifra til, når det til og med hos politiet lukter råttent av alle ansettelsesprosesser? De gamle gutta i politiet er ikke rasshøl, de vil jo så vel og de drukner i alskens nymotens kriminalitet, stramme budsjetter og vanskelige forhold. Det er klart de bare vil at nyansettelser skal ordnes så greit som overhodet mulig og at man får inn folk man stoler på i alle de sentrale posisjonene så det ikke blir mye styr. Det er aller mest praktisk slik, jeg skjønner det. Men man kan ikke drive og ringe til kvinner som har søkt jobber, be dem trekke søknadene sine og etterpå avvise at det er en gubbekultur i politiet.

Det er ikke to eller tre sjefer som kan avskaffe trakassering av damer i politi og forsvar. Men gutta vi snakker om, skal slutte å ringe folk på kveldstid, og så skal de for pokker både innse og innrømme at de har styrt organisasjonen sin som om de satt i en pungstinkende guttegarderobe der damer ikke er velkommen og at de i hvert fall vil bli kvalme av lukta om de stikker hue inn.

Så nå rett før 8. mars, må vi sette oss ned og tenke på følgende: Alle mann alle må si ifra når vi ser seksuell trakassering, når vi leser sms-ene som Trine Skei Grande mottar i innboksen sin, eller når vi ler av en sketsj på TV der Ylvis syns det er artig å si at menn er morsommere enn kvinner. Ikke et vondt ord om Bård Ylvisåker, han er dritkjekk og ekstremt morsom og talentfull, kan både danse og synge, spille og svinge den gutten. Rik er han også. Men han skal ikke sitte på TV og si at jenter er mindre morsomme enn gutter. Selv om han sikkert var litt stressa den dagen og trengte en kjapp vits som han vet funker, for folk ler hver gang Bård sier noe, og kanskje litt ekstra når Bård sier noe litt på kanten om jenter. Det er ikke Bård Ylvisåker som skal sørge for at komikernorge får litt bedre kjønnsbalanse. Men Bård skal ta ansvar og passe kjeften sin. Bård skal skjønne at de ordene veier tyngre enn han aner. For hver gang han harker ut av seg at jenter ikke er morsomme, er det en komikerjente som legger ned mikrofonen, går av scenen og tenker at hun kanskje skal bli tekstforfatter for noen andre, og skrive guttevitser for gutter som kan gå ut og få applausen hun skulle hatt.

Les kommentar: 8. mars er en politisk kampdag. Men det er best å kjempe med blanke våpen (Hege Ulstein)

Og når vi er inne på å vaske munnen. Det er sikkert ikke noe gærent med markedssjefen i Sony. Han er nok en trivelig og hardtarbeidende fyr i en bransje som sliter ræva av seg for å tjene penger, fordi folk lager og bruker musikk på helt andre måter enn for bare noen år siden. Men han skal ikke si at han har tro på «Tix & The Pøssy Project» og si at Andreas Haukeland sine fitte-hore-fingre-låter kan være springbrett for en god internasjonal musikkarriere, og at bærumsgutten som tjener åtte millioner på russelåter i år, lager undervurdert musikk. Markedssjefer som melder den slags ut i offentligheten, er desperate etter å være relevante og mangler ryggrad. Ikke si at jeg er humørløs, ikke si at jeg er for gammel til å skjønne greia, ikke si at Tix er en opprører og en slags pønker for vår tid. Alle som er glade i musikk og glade i folk, må si at prosjekter som «Tix & The Pøssy Project» er avfall. Ta bittelitt ansvar akkurat nå, så vi slipper at Stor-Oslo i hele mai måned runger av åndssvak syntetisk musikk med tekster som «Kom bli med ned på kne lille luremus. Tar deg med til et fullstappa horehus.» Det er ikke sunt at attenåringer hopper rundt og gjør Oslo om til en jukeboks for horelåter, og unnskylder eller tror at det er humor!

For hvis vi kvinner skal slutte å føle oss mindre kompetente, og må manne oss opp for å klare å komme til topps i visse yrker, ja, så trenger vi ikke menn som ser på seg selv som alfahanner med rett til å pisse oss i trynet med verken vitser eller telefoner en sein kveld. Man skal passe kjeften sin og man skal ta ansvar.

Les flere kommentarer fra Sigrid Bonde Tusvik her


nyemeninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!