15-01-2018

Alle fortjener de beste politifolkene i sin kommune

Etter at jeg kritiserte H og Frp for at de før jul brøt sitt tidligere løfte om at utflytting av Politihøyskolen fra Oslo bare skulle utredes, og at de ikke ville forhåndskonkludere, har det bikkjeslagsmålet jeg advarte mot allerede kommet godt i gang.

OSLO 190914 
  
 Jan Bøhler (politiker Arbeiderpartiet) fotografert i Groruddalen. 
  
 FOTO: FREDRIK BJERKNES

Inntil da hadde de fleste innstilt seg på å vente på utredningen som starter for fullt nå i januar. Men når H og Frp på Stortinget svært uventet konkluderte på forhånd i budsjettinnstillingen i desember, var det selvsagt en invitasjon til kommuner landet rundt om å slåss for å få skolen til seg. I Dagsavisen 3/1 angriper Tage Pettersen (H) meg og agiterer for at Politihøyskolen må flyttes til henholdsvis Moss. Andre har slått et slag for Lillestrøm, og dette er sikkert bare forsmaken på alle som vil lansere at den må komme til dem.

Jeg har stor respekt for alle som er lokalpatrioter og vil slåss for sin hjemkommune. For min del vil jeg ta utgangspunkt i at politiutdanningen i Norge er en av verdens beste, og at den kommende utredningen vil vise hvorfor. Etter min mening har det åpenbart å gjøre med at Politihøyskolen ligger i hovedstaden hvor studentene lærer og lever i en by med det mest sammensatte kriminalitetsbildet i landet, hvor skolen får mange søkere, også med minoritetsbakgrunn, og hvor den får enkel tilgang på de mest erfarne politifolkene fra PST, Kripos, m fl som forelesere.

Men her er det ikke enten eller og by mot land: For samtidig som skolen drar fordel av å være i hovedstaden, har den også egne avdelinger i Bodø, Stavern og Kongsvinger for å spre sin høye kompetanse og utdanne politifolk landet rundt. Til nå har denne modellen hatt bred oppslutning, og derfor planla allerede den rødgrønne regjeringen å bygge nye lokaler for Politihøyskolen på statlig eide tomter i Groruddalen. Tomteprisen her er mye lavere enn der skolen ligger i dag på Majorstua, så argumentet om at det er billigere å bygge utenfor Oslo står seg ikke særlig godt.

Jeg har en bønn til de som etter H/Frps forhåndskonklusjon hiver seg på og vil ha Politihøyskolen flyttet hit og dit i landet: Vent i hvert fall til utredningen kommer. Da kan vi bygge debatten på felles grunnlag om hva skolen trenger for å utvikle seg videre som en av verdens beste. Å ha en politiutdanning i verdenstoppen er et viktig spørsmål for oss alle, samme hvor vi bor i landet. Det bør ikke reduseres til et vanlig bikkjeslagsmål om lokalisering. Alle fortjener de beste politifolkene i verden når de etter endt utdanning skal ut og jobbe i deres kommune.


nyemeninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!