28-07-2015

Alkohol er mye farligere

Alle er enige om at alkohol ikke er litt, men mye farligere enn cannabis.

Mina Gerhardsen skriver i Dagsavisen den 24. juli at de som påpeker at cannabis er mindre skadelig enn alkohol, bygger på en britisk forskergruppe under ledelse av professor David Nutt. Hun påstår at gruppa fant at alkohol gir større skader bare fordi flere bruker det. Det viser at hun umulig kan ha lest den studien hun omtaler.

Men det er langt fra bare Nutts forskergruppe som er kommet til at alkohol er mer skadelig. Vi så det samme i en rapport fra det franske folkehelseinstituttet i 1998, en studie av nederlandske fagfolk i 2010 og av britiske fagfolk i 2012. I år kom en studie basert på vurderingene til 40 eksperter i EU-landene, på ny med samme konklusjon. Studiene er publisert i forskningstidsskrifter av høy kvalitet. Alle er enige om at alkohol ikke er litt, men mye farligere enn cannabis.

Det betyr ikke nødvendigvis at stoffet bør legaliseres. Da cannabis og andre rusmidler kom til Norge for ca. 50 år siden, virket det fornuftig å si at vi har ett legalt rusmiddel og trenger ikke flere. Problemet er at når tiden går, blir det mer og mer naturlig å følge det allmenne juridiske prinsippet: Det som er likt skal behandles likt og det som er verst skal behandles strengest.

Samtidig som Gerhardsen blottstiller sin egen kunnskapsmangel, mener hun at kunnskap er avgjørende i cannabisdebatten. Det har hun trolig rett i, men det er tvilsomt om økte kunnskaper tjener hennes sak. I dag er opinionen i Norge mot liberalisering av cannabis. Men kunnskap spres på Internett og den internasjonale utviklingen er åpenbar. Med liberalisering i mange land og full legalisering i stadig flere amerikanske delstater, virker det lite trolig at vi i lengden kan fortsette å jakte på cannabis med store ressurser i politi og rettsvesen.


Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!