Kultur

Aker sykehus-historikk, fornuft og følelser

Historikk: Aker sykehus har hjulpet distriktets befolkning i hundre år. I februar 2010 gjorde styret i Oslo universitetssykehus (OUS) et vedtak som har ført til nedbygging av sykehusdriften ved Aker fra 1.1.2011

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

En motvillig Follo-befolkning og befolkningen i Alna bydel fikk da Ahus som sitt akuttsykehus. Stovner og Grorud bydelers befolkning var flyttet til Ahus alt i 2004, ikke mindre motvillig.

Sykehuskapasiteten i hovedstadsområdet er nå for dårlig, det vises ved korridorpasienter på sykehusene, utsettelse av operasjoner, lang ventetid og økning i antall klager. De ansattes arbeidsforhold er forverret.

Ahus er bygget for et oppland på 340 000, og har nå et oppland på ca. 490 000. Sykehuset sies å ha Nord-Europas korteste liggetid, men er likevel nå sprengt. Derfor overveies overføring av opptaksområde til Oslo, men da må det bli økt kapasitet i Oslo.

(En kommentar: I en samtale ved styremøtet på Ahus 27.11. mente styreleder Stiernstedt at det bare var 50 000 pasienter for mye i Ahus sitt oppland. Ahus regner også med avlastning fra Diakonhjemmet og Lovisenberg ved høye belastninger i vinter, se nedenfor).

Fornuft

Det er satt i gang et prosjekt i regi av Helse Sør-øst (HSØ), «et kapasitetskartleggingsprosjekt hvor arbeidets hovedformål er å gi adm dir i HSØ råd om forbedringer i tjenestetilbudet til pasienter og befolkning….. i hovedstadsområdet, i et kort- og langsiktig perspektiv.» Her deltar de beste fagfolkene fra hovedstadsområdet. Prosjektgruppen skal avgi første rapport om strakstiltak i desember.

Et inntrykk er at folk som har øye for fornuftige løsninger nå mener at det må etableres mer sykehusdrift på Aker.

Legeforeningen, og legenes konserntillitsvalgte i Oslo universitetssykehus (OUS) og Ahus, går inn for at Aker blir gjenreist som sykehus (VG-nett 7.11.).

Samtaler med administrerende direktør Peder Olsen og ass. fagdirektør Sundelin i HSØ ved styremøte 24.10. ga inntrykk av at de så opprustning av Aker sykehus som en løsning på kapasitetsproblemene.

Følelser I

Befolkningen i Groruddalen er blitt fornærmet, tråkket på og overkjørt. Vårt eget lokalsykehus, det eneste i Oslo øst, er blitt tatt fra oss. Nær 40 000 av oss skrev i 2010 under på protesten mot nedleggelse av Aker.

Følelser II

Ledelsen i OUS bagatelliserer sitt skandaløse styrevedtak om Aker fra februar 2010. Det er jo virksomhet på Aker, sies det, Aker er ikke nedlagt. Men virksomheten på Aker består nå for en stor del av samhandlingstiltak, det meste i kommunal regi. Plassmangelen ved Ullevål og Rikshospitalet har ført til at OUS ikke har klart å flytte alle sykehusavdelinger fra Aker. Fremdeles driver OUS urologi- og karkirurgi-avdelingene på Aker, heldigvis.

Hvis Aker sykehus ikke er nedlagt, hvorfor skal jeg fra Stovner måtte dra til nabofylket på sykehus?

På OUS-styremøtet 31. oktober i år var det en gjennomgang av planer for Oslo sykehusområde, et arbeid i HSØ-prosjektet nevnt over. Her ble ikke Aker nevnt som en mulighet, det var bare snakk om utvidelser på Diakonhjemmet og Lovisenberg. - Etter det man ser i fagpressen, og hører, er ikke mulighetene særlig store på Lovisenberg nå. Og hvor mye gir dette og hvor lenge vil det være tilstrekkelig?

I en gjennomgang av status i idefasen for OUS (fram mot 2030) ble bare Ullevål og Gaustad nevnt som lokaliteter.

Er det ære og prestisje som står på spill, når en her ikke en gang kan nevne Akers navn høyt?

At det var en stor tabbe å vedta å legge ned Aker, blir tydeligere for hver dag som går, men bør ikke fornuften få råde i en sak som kan gjelde liv eller død for sykehuspasientene?

Den raskeste og rimeligste veien til å få ny sykehuskapasitet i hovedstadsområdet må da være å pusse opp og rehabilitere Aker- lokaler som ikke er i bruk.

At det er mye prestisje ute og går i OUS er nettopp illustrert i et innlegg i Dagens medisin. Leger på Radiumhospitalet trosser adm.dir.s påbud om at det ikke rutinemessig skal tas nye prøver av prostatapasienter fra vanlige sykehus. Påbudet fastholdes selv om det er påvist at ca 20 % får endret behandling etter ny prøve.

Mer fornuft

Byggegrunnen på Ullevål er leire.

Aker-tomta med sin steingrunn er regulert til sykehusformål. Reguleringsprosessen for nye tomter vil ta lang tid. Sykehusnybygg i Oslo bør oppføres på Akertomta. Bygg på Aker som er for gamle, kan rives og gi plass. Samhandlinstiltakene til Oslo kommune må plasseres med best mulig plassutnyttelse.

Noen erkjennelser: Operasjonsstuene på Aker brukes av OUS.

Bemanning av Akers nye sykehusavdelinger er krevende pga mangel på helsepersonell, så det kreves god planlegging.

Det kan se ut som HSØ ønsker å ta Aker mer i bruk som sykehus, men at OUS ikke vil. Helseministeren er bearbeidet av OUS med deres forslag om at Diakonhjemmet og Lovisenberg utvider i stedet for at Aker gjenreises. I Aftenposten 26.11. sier heldigvis Høie at «hvis det er fornuftig å utnytte mer av kapasiteten ved Aker sykehus videre, bør man gjøre det», og at han ikke har prestisje knyttet til det.

Vi får håpe fornuften seirer på de fleste fronter. Gi Groruddalen Aker sykehus tilbake!

Mer fra: Kultur