Ahed Tamimi ble arrestert.

Ahed Tamimi ble arrestert.

Vis bildetekst
Foto: REUTERS/ NTB SCANPIX

12-01-2018

Ahed – en palestinsk heltinne Israel ikke takler

Palestinerne har endelig fått en ung, kvinnelig heltinne Israel bare ikke klarer å takle.

16-årige Ahed Tamimi ble kjent for alle som har tilgang til internett da hun 15. desember skjelte ut, dyttet og slo til en israelsk soldat med flat hånd for å fjerne soldatene ved deres hus. Han var da inne på familiens gårdsplass i den lille landsbyen Nebi Saleh nær Ramallah på den okkuperte Vestbredden. Aheds mor filmet opptrinnet og la det ut på Facebook. Like før de israelske soldatene invaderte familiens gårdsplass, hadde Ahed fått rede på at en annen israelsk soldat hadde skutt hennes fetter Mohammed i hodet på kloss hold. Han blir aldri som før igjen. 15-årige Mohammed er en av rundt 375 palestinske ungdommer mellom 12 og 17 år som i 2016 ifølge Yasmeen Serhan i den kritiske israelske avisen Haaretz har sittet i israelsk fengsel uten lov og dom. Nå var det Aheds tur. Hun skal ha sett soldaten som skadet fetteren utenfor gårdsplassen. Derfor skal hun ha reagert som hun gjorde. Moren ble også arrestert, fordi hun filmet hendelsen. Flere i familien hennes har gått ut og inn av israelske fengsler for motstand mot okkupasjonen.

En dag hver uke siden 2009 har familien, andre i landsbyen, israelske og andre ikke-voldelige aktivister demonstrert mot okkupasjonen og settlere som har stjålet deres jord. Ahed skal ha vært med på dette fra hun var sju år. Hun visste hva hun gikk til da israelske soldater brøt inn i huset og dro av gårde med henne midt på natten. Nå kan hun få 10 års fengsel. Ifølge Jaclynn Ashly i Al Jazeera blir Ahed flyttet fra fengsel til fengsel for å bryte henne ned. Det er en kjent israelsk praksis, som er imot internasjonal lov. Ashly skriver også at Ahed og moren for tida er plassert i «den mørkeste cella» i et israelsk fengsel og fengselsvesenet håper at de blir voldtatt.

Hvorfor dette israelske hatet mot og frykten for Aheds motstand mot okkupasjonen?

Hun er ung, blond, vakker og har blå øyne. Derfor er det vanskelig for israelske maktpolitikere og okkupasjonsstyrker å presentere henne som en av de palestinske, voldelige andre. Med sitt flotte og lange krøllete hår og dongery-bukser likner hun på andre ungdommer i USA og Europa. Da er det lettere for publikum å identifisere seg med henne og palestinernes frihetskamp. Det er farlig for den israelske ideologien om sikkerhet og de voldelige andre, som ødelegger for et folk som har opplevd holocaust. Aller verst er det ifølge Gideon Levy i Haaretz at hun lager et hull i myten om israelsk maskulinitet. Bildet av og fortellingen om den israelske heroiske soldaten som beskytter «oss» dag og natt med stort mot, blir gjort til narr av en ung jente uten våpen, omgitt av representanter for en av verdens sterkeste hærer, bevæpnet fra topp til tå med siste modell av de nyeste våpnene på markedet. Han spør hva som da kan skje med bildet av den israelske machomannen med den aggressive maskuliniteten som vant 7-dagerskrigen i 1967 og som trygger Israel omgitt av opplevde fiender.

Ahed har brutt alle regler og forestillinger om den fiendtlige naboen. Bare soldater har lov til å slå. Derfor er det hun som provoserer. Ikke israelske soldater. De gjør bare jobben sin. 15. desember oppdaget Israel den farlige fienden de konfronterer: en krøllete 16 år gammel jente, som står rakrygget og uredd midt iblant våre beskyttende soldater. Hun kan neppe bli dehumanisert ifølge Levy. Og hun kan inspirere til en ny ungdommelig, ikke-voldelig intifada, som vil ha andre ledere på begge sider av okkupasjonen.


nyemeninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!