Debatt

341285000,00

Siden dere nå er i gang med å lese dette er de fleste sørgelig klar over at jeg fortsatt er på jobb. Det var ikke jeg som vant trehundreogførtienmillionertohundreogåttifemtusen kroner i Lotto.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Hadde det vært meg tror jeg at jeg hadde tatt resten av uka fri, tilbudt Hanne, som jeg deler denne spalten med, en million eller to for å ta over denne gangen, og tatt en telefon til noen av lederne fra Norges idrettsforbund og bedt dem med ut på byen for resten av pengene. Litt veldedighet skal man jo koste på seg i sånne situasjoner.

Jeg husker godt min tid som gambler, hvordan det var å levere inn uregistrerte lottokuponger og vite at hvis hellet skulle slå til, så gikk jeg rundt med millionverdi i lommeboka. Dette var så skremmende at jeg sluttet med hele greia. De første ukene var jeg livredd for at den faste rekka skulle gå inn, men det gikk fort over. Noen syntes kanskje at jeg bare kunne registrert meg? Jeg tenker at med over 300 millioner å rutte med er det best at færrest mulig vet hvem jeg er. Folk begynner tidsnok å lure hvis jeg ikke tar meg fri fra jobben for å handle på Black Friday. Er det noen der ute som skal på jobb neste fredag, unntatt de som jobber i butikkene? Men bevares, alle disse millionene hadde vært gode å ha. Jeg kunne holdt dieselbilen gående i oslotrafikken, i hvert fall fram til 2020, eller til og med bevilget meg en baguett på Gardermoen, riktignok uten kaffe til, hvis jeg skulle ut og fly.

Lottogevinster er merkelig nok skattefrie også. Den eneste grunnen jeg kan se, er at innsatsen ellers ville blitt fradragsberettiget, og da hadde landet vårt gått helt nedenom. Det blir riktignok formuesskatt av så mye penger etter hvert, men sånt har vi har skatteparadiser til. Aftenposten laget her om dagen en oversikt over hva samfunnet kunne fått igjen uten denne flyttingen av formuer: 12 nye Holmenkollbakker årlig. For første gang fikk jeg forståelse for at skatteunndragelser kan være en positiv ting.

Midt i uka dukket det i flere medier opp en sak om at innvandrere betaler mindre skatt enn norskfødte nordmenn i Norge. Her skjedde ting fort i Statistisk sentralbyrå, trodde jeg først. Men SSB har en forklaring på skjevhetene, som nettsidene til Hegnar.no nærmest demonstrativt lager en ordentlig overskrift på: «Innvandrere tjener mindre». Vi skal likevel ikke se bort fra at 300 millioner mer å rutte med kunne medført mindre skatt, slik skattepolitikken utvikler seg. Mindretallsregjeringen er likevel nødt til å vente med drømmen om omvendt progressiv beskatning – altså at de som tjener minst skal betale nominelt mer enn de rikeste.

Norsk Tipping tilbyr en grunnleggende opplæring i å være lottomillionær. Har man hatt så mye flaks at man kan trekke seg tilbake fra arbeidslivet, og så skal man begynne på skolen igjen? Nei, den gode nyheten, for én annen der ute, er at det ikke var meg som vant. Den dårlige nyheten er at jeg derfor er tilbake på denne plassen før dere aner det.

Mer fra: Debatt