15-06-2017

3.000 flere barnehageplasser i Oslo

I Dagsavisen 12. juni hevder kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen at byrådet i Oslo driver en «kampanje mot private barnehager». Det er i så fall nytt for meg.

Byrådet har akkurat godkjent en ny privat barnehage i Oslo, og vi har akkurat inngått en samarbeidsavtale med Private Barnehagers Landsforening (PBL). Oslo kommune, byrådet og Arbeiderpartiet er som jeg har sagt mange ganger positive til private barnehager og avhengig av private barnehager.

Den eneste kampanjen som eventuelt måtte pågå, er regjeringens kampanje for sentralisering og statliggjøring. Det ser vi også i barnehagepolitikken, der kunnskapsministeren nå gjerne vil inn og overstyre lokalpolitiske beslutninger, stemt frem av velgerne i Oslo. Om statsråden har så sterke meninger om lokalpolitikken i Oslo, vil jeg spørre:

• Hva mener statsråden om at Høyre ga Oslo landets dårligste barnehagedekning mens de styrte byen?

• Hva mener statsråden om at Høyre innførte forbud mot å bygge offentlige barnehager i Oslo?

• Hvorfor grep ikke statsråden inn?

Mens Høyre altså forbød offentlig utbygging, tar Arbeiderpartiet i bruk både offentlige og private krefter. Frem mot 2019 får Oslo 3.000 flere barnehageplasser, både offentlige og private. Det står i sterk kontrast til Høyre, som bare klarte 1.100 plasser de fire siste årene de styrte Oslo. Når Arbeiderpartiet etablerer tre ganger flere barnehageplasser enn hva Høyre klarte, sender det et viktig signal om hvilket parti som setter barna først.

For mange barnefamilier vil den praktiske forskjellen på Høyre og Arbeiderpartiet være måneder i barnehagekø eller timer på reise for levering og henting hver eneste uke. Månedene og timene kan brukes bedre – til byens og barnas beste. Men friheten som flere barnehageplasser utløser, den kommer ikke med Torbjørn Røe Isaksens Høyre. Den kommer med Arbeiderpartiet og det rødgrønne byrådet.


nyemeninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!