Kultur

2016 blir ikke 2008 for Hillary

Hillary Clinton holdt sin første store valgkamptale i helgen. En ting virker rimelig klart. Dette er ikke samme Hillary som tapte for Obama i 2008.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Ikke noe glasstak

Scenen var satt. Flere tusen Hillary-supportere hadde møtt opp i solen ved The Four Freedoms Park på Roosevelt Island i New York med den majestetiske The Freedom Tower i bakgrunnen. Det var mange unge mennesker til stede som fikk høre på talen som varte rundt 45 minutter, noe som er et godt tegn for en kandidat i slutten av 60-årene. De første ukene har vært en testperiode, nå har kampanjen tatt det endelige skrittet, uttalte John Podesta til media (Chairman of Hillary for America). Valgkampen er endelig i gang for den tidligere presidentkandidaten.

Det var en Hillary Clinton i god valgkampform som denne gangen ikke vil nesten knuse glasstaket som fikk 18 millioner sprekker i 2008, men knuse glasstaket en gang for alle. Det virker som Hillary er mer seg selv og ikke en kynisk utgave som hun har blitt beskyldt for tidligere. Bare for å understreke dette; det må selvsagt mer enn en tale til for at dette har blitt en realitet. Dette var mer en tale om de store skillelinjene ikke konkret politikk. Dette vil komme i løpet av sommeren har kampanjen annonsert, og det er helt nødvendig hvis man skal seile til seier under primærvalgene.

Ikke yngst, men yngste kvinne

Hun vil ikke være den yngste kandidaten, men som hun selv sa ”I will be the youngest woman president in the history of the United States, and the first grandmother as well.” Dette var talens beste sitat, hvor hun selvsagt spiller på sin alder og at hun vil bli den første kvinnelige presidenten noensinne. Et narrativ som vil være sterkt i 2016. Hillary vil fortsette med noe hun sa når hun lanserte sitt kandidatur på nettet. Hun vil være en Champion og en Fighter. Hun vil kjempe for ”everyone who’s been knocked down but refused to be knocked out.” Et populistisk budskap som ligner mye på Elizabeth Warren fra 2010. Selv om dette har blitt brukt før av mange andre presidentkandidater kan det fortsatt være slagkraftig når velgerne skal gå til stemmelokalene. Særlig for å nå den demokratiske basen.

Den ekte Hillary?

Det var en fremtidsrettet Clinton som dro de økonomiske linjene fra 1941 til 1993 til 2009. Noe som virker klart er at økonomi vil være en av fanesakene. Ikke veldig overraskende, men uansett noe Clinton-klanen har god kjennskap til. Noe som kan bli enda mer effektivt er å la Hillary være Hillary. Det var en mer personlige utgave, noe velgerne må se mer av hvis hun skal vinne i november neste år. Vi fikk høre det under talen når hun snakket hyppig om sin mor og oppveksten. De første ukene av kampanjen har vært nøye regissert, nesten i overkant vil man si. Nå er det på tide å vise litt av den samme Hillary vi opplevde under primærvalget i New Hampshire i 2008. Man har nå tatt det første skrittet. Hvordan veien blir videre vil tiden vise oss.

5 Takeaways fra Politico

1. The Democratic Party is moving left fast, and she knows she needs to move with it

2. She’s doesn’t really mind that “Obama’s Third Term” talk after all.

3. Nobody expected her to talk about emails or the foundation. But she hardly even mentioned being secretary of state.

4. She’s 67 years old – deal with it

5. The most popular lines were about social issues – LGBT marriage and women’s rights.

Foto: Hillary For America. Denne artikkelen har også blitt publisert hos www.politiskenyheter.no.

Mer fra: Kultur