Vis bildetekst
Foto: MARTE GJÆRDE

16-05-2018

17. mai for alle

Norge er et land som er bra på så mange måter, men fortsatt er det mye som er galt.

Noe er galt når personer er redde for å bli spyttet på og kalt stygge ting fordi de går med bunad på 17 mai i 2018. Noe er galt når ungdommer blir kalt ting som bæsj, ape eller neger i 2018. Noe er galt når folk lager apelyder fra tribunen til svarte fotballspillere i 2018. Noe er galt når politiet går inn og behandler helt uskyldige folk som kriminelle på grunn av hudfarge i 2018. Noe er galt når unge mennesker blir skjelt ut på gata på grunn at de ser litt annerledes ut i 2018. Vi må innse at dette realiteten for mange, selv om det er ubehagelig.

Vi har gått en lang vei, men vi er ikke fremme. Vi er ikke fremme før det er like lett å få jobb som Ahmed som Per. Vi er ikke fremme før folk slipper å gå rundt og være redd for å bli slått eller skadet fordi de ser annerledes ut eller bruker et annerledes klesplagg. Vi er ikke ferdig før det å være norsk ikke handler om hudfarge.

Benjaminsaken 26 januar 2001. En 15 år gammel gutt blir knivstukket fordi han var mørk i huden. At et rasistisk motivert drap kunne skje i Norge kom som en stor overraskelse for mange, og forhåpentlig kom det også som en stor vekker.

Men må virkelig mennesker dø for at vi skal forstå at noe er galt? Rasisme kommer i mange former ikke alle er like tydelige, mange av disse er kanskje ikke ment som rasisme. “Hvor er du fra?” er et vanlig spørsmål, og det er vanligvis ikke noe negativt ved å spørre om det. Men hvis jeg sier at jeg er fra Norge, så tro meg. Så hvorfor spør du meg «hvor er du egentlig fra?».

Det å være norsk er ikke det samme som å være blond. Det å være norsk er ikke det samme som å være hvit. Så ikke stirr stygt på jenta i hijab når hun går i tog på 17. mai. Det er like mye hennes dag som din.

 

 


Meninger 17. mai

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!