Debatt

Æ é itj’ trønder æ

Enda en ny TV-serie viser seg å være oppspinn. Denne gangen er det dialektene som har avslørt den.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Serien «Heimebane» hadde knapt startet før reaksjonene på språkbruken strømmet ut i sosiale medier. Ane Dahl Torps trenerfigur «Helena Mikkelsen fra Trondheim» snakker ikke akkurat sånn som alle trøndere forlanger. Vi har imidlertid funnet enda en klarere indikasjon på at serien ikke klarer å formidle virkeligheten. Fotballlaget i Ulsteinvik heter Hødd! Ikke Varg.

Det er bare noen måneder siden sist jeg skrev om denne problemstillingen. Da var det Harry Hole som ikke lenger snakket norsk i filmen «Snømannen», i et Oslo som også var skiltet på engelsk. Dette var den største fornærmelsen mot norsk kultur siden Max von Sydow spilte Knut Hamsun, og snakket svensk i filmen fra 1996. Ghita Nørby var Marie Hamsun, og snakket dansk. Å komme fra Bærum og forsøke å snakke trøndersk er visst enda verre.

Noen har også merket seg at ikke alle i Ulsteinvik snakker helt lik dialekt med hverandre. Bjarte Hjelmeland er kanskje den som er minst overbevisende som sunnmøring, men selv Sunnmørspostens anmelder klarer å bære over med dette. «Sunnmørsdialekta er ikkje overbevisende hos han, men for serieskaparane er det ei trøyst at dette knapt vil merkast av andre enn oss lokale», skriver Elisabeth Solvang. Det kan hende at hun har et poeng. Jeg tenkte ikke så mye over at afrikanerne i «Black Panther» snakket mistenkelig mye engelsk med hverandre.

Dessuten: Etter bare to episoder vet vi ikke alt om bakgrunnen til denne «Helena Mikkelsen». Hun kan ha bodd sine første år i Bærum, kommet til Trondheim som tiåring, tilegnet seg språket, men beholdt enkelte trekk som bare de innfødte vil kunne avsløre som ikke helt «ækt trønder». Hun kan snakke som hun vil. Hun er en oppdiktet person. Hun må ikke forveksles med Ane Dahl Torp. Denne fotballtreneren trenger ikke gi klubben sin beskjed om at hun skal spille «Haugtussa» på Det Norske Teatret tre kvelder midt i den mest hektiske vårsesongen.

Husker jeg ikke feil var det slik Trond Espen Seim ble bortforklart som Varg Veum: At tidenes mest erkebergenske litterære figur egentlig ikke hadde vokst opp i byen i TV-versjonen. Og her skal jeg innrømme en sak: Uten forkleinelse for Seim som skuespiller, men Varg Veum med østlandsdialekt, det valgte jeg å ikke utsette meg for. Men dette var en fyr vi hadde lært oss å kjenne gjennom romaner i 30 år. Helena Mikkelsen har vi ikke hørt om før. Det bør gå an å bli kjent med henne, sakte men sikkert, og ta henne for den hun er.

Jeg tror at meningen med denne serien ligger et annet sted enn hvordan folk sier «forbannade idiot» eller «steikje bra». Selv om det sies veldig godt her. Igjen forstår vi at nivået for «suspension of disbelief» er forvirrende for mange, spørsmålet om på hvilket nivå man skal stille inn mistroen til en oppdiktet fortelling.

For en fanatisk fotballinteressert kan det være vondt å se at Hødd, som vant cupfinalen så sent som i 2012, liksom er utslettet fra historien. Forresten har ikke Ulsteinvik et lag i eliteserien i det hele tatt. De befinner seg vitterlig i 2. divisjon, avdeling 2. Ane Dahl Torp skal gjøre en veldig dårlig jobb hvis de havner der før serien er omme. Nei, jeg mente selvfølgelig «Helena Mikkelsen». De ligner bare sånn på hverandre. Han som spiller John Carew er forresten også veldig bra.

Mer fra: Debatt