Nord-Norge

Kompisen druknet – nå er han selv dømt for fyllekjøring

Ingen merket at mannen falt over bord. Nå er båtføreren dømt for fyllekjøring.

Den fatale båtturen skjedde på Helgelandskysten en sommernatt i juni 2021. Det var tre personer om bord, to menn og en kvinne i 30- og 40-årene. 41-åringen som er dømt førte båten og hadde en promille på 1,95, ifølge dommen fra Salten og Lofoten tingrett.

Uten redningsvest

Ifølge dommen overtok 41-åringen styringen av båten fra mannen som druknet. 41-åringen og den kvinnelige passasjeren sto foran i båten mens den dømte førte denne. Den omkomne hadde da forflyttet seg helt bakerst i båten hvor han hadde satt seg ned. Etter kort tid oppdaget 41-åringen og kvinnen at vennen ikke lenger var ombord. Det var bare kvinnen som hadde redningsvest på og 41-åringen hadde ikke båtførerbevis.

Ikke straffskyld

41-åringen erkjente ikke straffskyld. Han forklarte at han husket svært lite av hendelsen. Han husker at han kjørt båten på dette tidspunktet, men bare da de forsøkte å finne vennen som hadde falt over bord. Derfor påberopte han seg nødrett. Mannen forklarte at han ikke husker at han førte båten før vennen havnet i vannet, og at han tror det var vennen som førte båten før for dette, ifølge dommen.

Vitner sier noe annet

De to vitnene i rettssaken forklarte noe helt annet, og retten fester mest lit til vitneforklaringene enn det den dømte forklarte. Dersom den omkomne hadde ført båten selv slik 41-åringen mente han gjorde, ville både han og kvinnen med all sannsynlighet ha merket at vennen hadde falt over bord med en gang, ifølge dommen.

41-åringen ble dømt til 21 dagers betinget fengsel med en prøvetid på to år. Han fikk en bot på 10.000 kroner og sperrefrist på to år på båtførerprøven.
Nyeste fra Dagsavisen.no: