PÅSKEKLART: Påskekyllinger er på plass i Fredrikstad sentrum.

Nok å finne på her hjemme i påsken

Ikke alle drar på fjellet i påsken, men fortvil ikke om du blir igjen i Østfold: Både naturen og ulike kulturinstitusjoner byr på aktiviteter.

Selv om Østfold mangler de høyeste fjellene, er det nok av aktiviteter å ta seg til dersom man ønsker å bli værende hjemme i påskeferien. Maya Nielsen, leder for Visit Fredrikstad og Hvaler, trekker blant annet fram oppdagelsessti og stolpejakt som eksempler på kostnadsfrie aktiviteter i Nedre Glomma.

– Vi har en del gratisløyper, stolpejakt blant annet. Det er satt opp stolper rundt omkring i Fredrikstad og Sarpsborg, en lokal variant av geocaching med app for å registrere at man har funnet stolpen. Så har vi Roald Amundsens oppdagelsesløype, som er gratis og perfekt for unger. Der kan man gå på ski, løse oppgaver og bli oppdager, sier hun, og nevner også Glommastien som en familievennlig turaktivitet.

Øyhopping

Nielsen nevner også Skjærhalden på Hvaler som et mulig sted å tilbringe en av påskedagene.

– Øyhopping er jo en bra påskeaktivitet, og øyhoppingsferja går fra Skjærhalden hver dag 19 ganger om dagen hele året, og det er en fin mulighet til å komme seg ut på øyene. Det er åpen kafé på Søndre Sandøy, så det er et fint sted å stoppe og gå tur, sier hun og forteller at ferja går til Søndre og Nordre Sandøy samt Herføl.

Bjørner i skogen

Hvis man ønsker en gratis aktivitet på Skjærhalden, er Nasjonalparksentert et mulig alternativ, som blant annet har en egen barnekrok. Nielsen trekker også fram Gamlebyen og Bjørneløypa i Fredrikstadmarka som eksempler på barnevennlige påskepåfunn.

Museumskrim

De største museene tilbyr også aktiviteter for familier i påsken. På Borgarsyssel museum i Sarpsborg er det påskeverksted hvor man kan bygge sin egen middelalderborg i Minecraft, og være med på påskeeggjakt.

På Moss by- og industrimuseum kan man lage Lego-påskekylling, finne bortgjemte påskeegg eller løse krimgåter.

Fredrikstad Museum i Gamlebyen har også eget påskeverksted hvor barna kan lage sin egen påskepynt.

På Folkenborg museum i Eidsberg vil barna kunne være med på ekte påskekrim, for der har det nemlig vært innbrudd og ting har forsvunnet! Krimgåter som må løses finner man også på Inspiria Science Center i Sarpsborg.

Kjerringåsen Alpinsenter holder åpent i påsken, og det er flere kulturtilbud å boltre seg i.