Nyheter

Vil ha mer penger til å rydde kysten

Skjærgårdstjenesten ønsker seg økte driftsmidler til å plukke mer søppel. – Det er veldig lite som skal til, mener båtfører Dag Roar Kure.

Han er én av to ansatte som jobber for den lokale Skjærgårdstjenesten. De har en lang liste med arbeidsoppgaver; alt fra å sette ut badeflåter til å vedlikeholde toaletter. De rydder også fuglereservater og andre steder langs kysten for søppel.

Dagens situasjon er at de jobber sju måneder i året. Om våren og høsten, når de setter ut og laster opp utstyr, har de i tillegg én ekstra person som hjelper til. Det er ifølge båtfører Dag Roar Kure ikke nok til å kunne rydde alt søppelet de kommer over.

– Det er en helt umulig oppgave. Noen steder er det så ille at det trolig må ryddes der i flere år, før det aller verste blir borte, sier han.

LES OGSÅ: Dagsavisen Moss Dagblad har undersøkt hvor mye søppel som ligger gjemt langs kysten i Moss. Dette er hva vi fant. (DA+)

Mener to helårsstillinger er nok

Ifølge båtføreren får Skjærgårdstjenesten i dag rundt 1,4 millioner kroner i driftsmidler. I år har de i tillegg fått 500.000 kroner i midler fra Oslofjordens Friluftsråd, som har kommet godt med til det stadig mer viktige arbeidet med å rydde søppel. Dette er derimot midler som det må søkes om årlig, og som ikke gir noen forutsigbarhet.

Kure mener det beste hadde vært at de fikk økte driftsmidler til å dekke inn to hele og faste stillinger.

– Da kan du være litt borte på vinteren, slik som nå, og leie inn ekstra arbeidskraft om sommeren. Da kommer vi i mål. Det er ikke mer enn det som skal til, mener han.

Han synes det er frustrerende å se all havforsøplingen i dag, uten å kunne gjøre nok til at alt blir borte.

– Jeg ser at vi kan gjøre en veldig mye bedre jobb med få ekstramidler. Hvis vi får et par-tre måneder til per hode til å rydde, så ville det vært en helt annen verden, sier han.

Båtførerne Dag Roar Kure (til venstre) og Lars Espen Benjaminsen i Skjærgårdstjenesten i Moss Drift og Anlegg.

I dag har Skjærgårdstjenesten to faste ansatte gjennom sju måneder. Her ved båtførerne Dag Roar Kure (til venstre) og Lars Espen Benjaminsen. Kure mener å utvide til to helårsstillinger vil være nok til at de kan gjøre en mye bedre jobb når det kommer til søppelrydding.

Krevende arbeid

Arbeidsplassen deres strekker seg fra Saltnes i sør til Hvitsten i nord. I fjor samlet de inn 11.500 kilo søppel, hovedsakelig plast og isopor.

Skjærgårdstjenesten rydder primært på de plassene det er vanskelig å komme fram til uten båt og som ikke blir ofte besøkt. Det er steder som folk flest ikke tenker over, men som like fullt flyter over med søppel.

Kure er bekymret for dyrelivet langs kysten, dersom de ikke får økte midler.

– Det er kjempeviktig for dyrelivet at vi rydder opp. Det er fortsatt fryktelig mye søppel som ligger igjen fra gamle synder, samtidig som at vi rydder veldig mye mer nå enn før. Særlig plasten er det viktig at vi får bort, sier han.

Den lokale Skjærgårdstjenesten plukket opp 11.500 kilo med søppel i fjor. Her er et lite utvalg av det de fant.

Den lokale Skjærgårdstjenesten plukket opp 11.500 kilo med søppel i fjor. Her er et lite utvalg av det de fant.

Positive politikere

Kures håp er at lokalpolitikerne kan bevilge Skjærgårdstjenesten mer driftsmidler, slik at de kan rydde enda mer søppel langs kysten.

–  Moss Drift og Anlegg har ikke mulighet til å sette av mer penger til oss. Derfor er det politikerne som må bestemme om de skal satse på dette eller ikke. Det håper jeg virkelig de gjør, sier han.

Jørn Roald Wille (H), medlem i miljø og samferdselsutvalget i Moss, er positiv til å øke støtten til Skjærgårdstjenesten.

– Det er vi i Høyre helt sikkert villige til. Vi synes Skjærgårdstjenesten gjør en god og viktig jobb. Vi må bare se hvor mye det vil koste og hva vi får igjen for det først, sier han.

Utvalgsleder Maria Molteberg Wiborg (Ap) er av samme oppfatning som Wille.

– Jeg synes arbeidet de gjør er veldig bra. Når det gjelder økonomi er det alltid en avveiing hvor pengene kan hentes fra. Derfor er det vanskelig på stående fot å si om det er noe som kan gjøres eller ikke, sier hun.

Vedtas av bystyret

Skjærgårdstjenesten ligger i dag under Moss Drift og Anlegg. I årsberetningen for 2018 påpekes det at tjenesten kan bidra enda mer i arbeidet med å rydde kysten og at kommunene bør ha et høyere fokus på maritim forsøpling.

Knut Andre Johansen (Ap), styreleder i Moss Drift og Anlegg, mener at Skjærgårdstjenesten fortjener å få flere midler.

– Jeg synes det er et prisverdig tiltak, sier han.

Skjærgårdstjenesten finansieres av kommunene Moss, Rygge, Råde og Vestby, i tillegg til Oslofjordens Friluftsråd og Klima- og miljødepartementet. Den spredte eiersiden gjør det til en kompleks problemstilling å øke driftsmidlene, forklarer Johansen.

– Budsjettet blir vedtatt av bystyret, som en del av Moss kommunes samlede budsjett. Det er i den kontekst at dette må ses. Styret kan ikke gå utover de rammene som bystyret har vedtatt, sier han.

Fra og med neste år avvikles dessuten Moss Drift og Anlegg som selskap, på grunn av kommunesammenslåingen med Rygge. Da skal i stedet oppgavene de utfører, inkludert Skjærgårdstjenesten, styres av rådmannen og kommunalsjefen.

Mer fra Dagsavisen