Nyheter

Vil ha livreddere på Østfolds strender

Norges Livredningsselskap mener flere drukningsulykker kunne vært unngått med livreddere til stede. Likevel har ingen Østfold-kommuner planer om å skaffe seg det.

I første halvår av 2018 omkom 52 personer som følge av drukning i Norge, viser en oversikt fra Redningsselskapet.

I juli har tallet økt ytterligere, deriblant som følge av to badeulykker i Østfold som endte i dødsfall.

– På tide å vurdere det

I dag er det kun fire badeplasser i Oslo som har livreddere i Norge. Claire Ann P. Alfonso, president i Norges Livredningsselskap, synes helt klart at det er for lite, og mener flere burde ha det samme.

– Burde er egentlig feil ord. Det skal være flere livreddere på norske strender, sier hun.

Hun mener flere drukningsulykker kunne vært unngått med livreddere til stede, og sikter blant annet til at de har avverget flere dødsfall på badeplasser i Oslo. Hun tror en av grunnene til at det finnes få strender med livreddere i Norge, er mangel på oppmerksomhet.

– Vi er et land som er privilegert. Det er fortsatt få drukninger her sammenlignet med andre land. Men én drukning er én for mye, og i dag ser vi dessverre at det er en økning i antall ulykker. Da er det på tide å vurdere å ta i bruk livreddere, mener hun.

Hun forklarer at hovedoppgaven til en livredder er å forebygge ulykker.

– De klarer å se farlige situasjoner langt tidligere enn de oppstår, sier hun.

LES OGSÅ: NTNU-lektor mener skolene bryter opplæringsloven når de ikke lærer elevene å svømme utendørs

Ikke aktuelt i kommunene

27. juli døde en 14 år gammel jente etter å ha badet i Krusetertjern i Halden. Likevel er det ikke aktuelt å ansette livreddere i kommunen.

– Det var mange mennesker der da det skjedde, så jeg er ikke sikker på om det hadde hjulpet hvis det sto en livredder på land, sier Anne-Kari Holm (Sp), fungerende ordfører i Halden.

– Personlig tenker jeg det viktigste tiltaket vi kan komme med er å sørge for god nok svømmeundervisning, legger hun til.

Tidligere i juli døde en mann i 80-årene etter en ulykke på Festestranda, like ved kommunegrensa mellom Moss og Rygge. Heller ikke i Moss har det å ansette livreddere vært noe tema.
– Det er ikke noe vi har diskutert, da ingen har tatt det opp før, forteller rådmann Bente Hedum.

LES OGSÅ: Har satt av 3,6 millioner kroner til svømmeopplæring - nesten ingen benytter seg av tilbudet (DA+)

Kostbart, men dyrebart

Rådmannen påpeker at en slik løsning ville vært svært kostbar for kommunen.

– Det å plassere ut lønnede medarbeidere hele dagen ville vært en rimelig krevende oppgave, særlig med alle de strendene vi har, sier hun.

Alfonso er enig i at å ansette livreddere ikke er billig, men mener det likevel er verdt det.

– Hvis du ser på den helsemessige følgen av drukning, så er det verdt å investere i sikkerhet som fungerer preventivt, sier hun.

Jon-Ivar Nygård (Ap), ordfører i Fredrikstad, sier at heller ikke de har vurdert å ha livreddere på kommunens badeplasser.

– I dag har vi badevakter på Kongstenbadet, som er et kommunalt anlegg, men det har ikke vært diskutert å ha livreddere på noen av de andre badeplassene våre, sier han.

LES OGSÅ: 9-åring mistet livet etter drukningsulykke i Fredrikstad

Oppfordres til å ta grep

Kristin Wiig Sandnes, leder for forebyggende avdeling i Redningsselskapet, er positiv til det å ta i bruk livreddere.

– Alt som gjør at det blir tryggere ved og på sjøen synes vi er gode tiltak, sier hun.

– Burde kommuner iverksette tiltak på bakgrunn av økningen i antall drukningsulykker?

– Jeg mener de i hvert fall bør diskutere det, og den diskusjonen vil vi gjerne være med på. Jeg oppfordrer alle kommuner til å ta kontakt med oss. Vi kan tilby råd og hjelp, svarer hun.

I dag har allerede Redningsselskapet et samarbeid med Norges Livredningsselskap. Sammen sørger de for at flere av landets store badeplasser har strandverter. Dette er ikke livreddere, men personer som, i tillegg til å kunne yte service for strandgjester, kan sitte og passe på badende og varsle ifra tidlig dersom det skulle oppstå en farlig situasjon.

Ingen strender i Østfold har hatt strandverter i organisasjonenes regi i år, men de har vært på steder som Horten og Vestby.

LES OGSÅ: Kraftig økning i antall bruddpasienter ved Sykehuset Østfold etter den varme sommeren

Mer fra Dagsavisen