Unik Mossevin til 300 års jubileet

Det er en entusiastisk Øyvind Falck som nå har lansert en unik jubileumsvin for det kommende 300 års jubileet til Moss.

– Jeg fikk ideen til å komponere en jubileumsvin for halvannet år siden. Poenget var å komme fram til en unik vin, som passer folkesjela i Moss.

Fagkunnskap og folkedyp

– Det hadde vært fullt mulig å kjøpe inn en ferdig vintype, sette på en Mosseetikett, og deretter selge den som en jubileumsvin. Men det ville vært lite utfordrende. Det er mye mer morsomt å smake seg fram til en vin som har en egenartet karakter, basert på fagkunnskap fra både italienske og norske vineksperter (sommelierer); i samarbeid med vanlige vinsmakere fra folkedypet. Tilbakemeldingene hittil tyder på at jubileumsvinen Moss300 holder mål, sier Øyvind Falck.

Han har vært mye i Italia de siste 20 årene, og har funnet regionen Umbria som «sitt vindistrikt». Her har han vanket i et solid vinmiljø, og Moss300 blir produsert i denne regionen. Umbria er for øvrig er den eneste av Italias regioner som verken har grense mot et naboland eller en kyststripe. Det ligger i området mellom Roma og Firenze.

– Har du satt et mål for salget av rødvinen?

– Det er veldig vanskelig å anslå hvor mye som kan bli solgt. Men Vinmonopolet i både Moss og Rygge har allerede begynt å selge denne vinen, og så langt går salget svært bra. Jeg håper at vi kan komme opp i et salg på omkring 20.000 flasker gjennom jubileumsåret 2020, sier Øyvind Falck.

Vindruer

I rødvinen til Øyvind Falck er det brukt 60 prosent av druen Sangiovese, som har stor utbredelse i både Umbria og Toscana. Druen oppfattes som smaksrik, og gir kraftige viner. I tillegg er det brukt druene Merlot og Cabernet Sauvignon.

– Jeg har vært bevisst på å ha et lavt sukkerinnhold i vinen, og et relativt lavt nivå av tanniner. Men det er nødvendig med en del tanniner, for dette er vesentlig for at rødvin skal utvikle seg ved lagring. Alkoholinnholdet er 13 prosent, forteller Øyvind Falck.

Han har deltatt i en «mat og drikke-gruppe» i forbindelse med det kommende Mossejubileet i 2020. Leder i Moss i sentrum, Kristin Utakleiv har vært med å koordinere arbeidet i denne gruppa, og hun er svært fornøyd med det brede spekteret av jubileumsdrikker som skal være med på å sette sitt preg på 300 års jubileet.

Flere drikker

– Vi hadde nylig en lansering av rødvinen til Øivind Falck, «Kråkepilsen» og «Kråkebrusen» til Skarres, «Christian Frederik Cognac», som blant annet Stein Ekeland, Anders Fægri og Terje Pettersen står bak. Og det ble avholdt et cocktailkurs, hvor jubileumsakevitten til Morsa var en hovedingrediens.

Ertnes Kjøtt har også laget en egen jubileumspølse. Det er nødvendig å lansere jubileumsmat- og drikker i høst, slik at mossingene blir kjent med produktene før selve feiringen starter ved det kommende årsskiftet. Byens befolkning har mye godt å glede seg til, sier Kristin Utakleiv.

Jubileumsdrikker i Moss:

  • Lørdag 14. september ble det lansert flere drikker i forbindelse med neste års 300 års jubileum i Moss.
  • Jubileumsakevitten til Morsa har modnet i 10 år på eikefat hos Arcus på Gjelleråsen Morsa, og blir klar i november i år.
  • Rødvinen Moss300 er unik ved at den er spesialprodusert for jubileet.
  • Navnet «Christian Frederik Cognac» er en hyllest til det som skjedde i Moss i 1814; Mossekonvensjonen.
  • Skarre Bryggeri tar vare på viktige Mossetradisjoner når de kaller sine jubileumsprodukter for «KråkePils» og rosa «KråkeBrus».