– Trenger ikke være veldig god på lastsikring for å skjønne at dette er livsfarlig

Polsk vogntogsjåfør prøvde å stikke av fra kontroll etter å ha blitt fratatt førerkortet og ilagt bruksforbud på kjøretøyet. Den åtte tonn tunge lasten var særdeles dårlig sikret, mens tilhengeren manglet håndbrekk og hadde knapt nok bremser.

Onsdag stanset Statens vegvesens kontrollører ved Svinesund et polskregistrert vogntog som var på vei inn i landet lastet med glassruter og stålrammer. Kontrollen avdekket raskt at flere av stroppene som var brukt for å sikre lasten var i såpass dårlig forfatning at de ikke var egnet til dette formålet (se video lenger ned).

– Dette var et ganske grelt tilfelle, og man trenger ikke være veldig god på tungbiler eller lastsikring for å skjønne at dette er et livsfarlig kjøretøy. Ingen av stroppene er hele eller sitter ordentlig fast, og sjåføren har til og med prøvd å knyte stroppene. Det kunne han like gjerne latt være, sier en oppgitt fagleder Øyvind Grotterød i vegvesenet til Demokraten.

Les også: Arne bygde brygga for 30 år siden: – For en tidel av kommunens prisanslag skal vi få montert en ny! (+)

– Drar av hele taket

Ifølge en pressemelding hadde den åtte tonn tunge lasten forflyttet seg som følge av den dårlige sikringen, og var så løs at deler av den var i ferd med å skli inn mot kapellsiden (sideveggen på tilhengeren, journ.anm.)

– I prinsippet er dette åtte tonn som er helt usikra, og på sidene er det bare en «regnfrakk». Det som flytter rundt på seg, kan ved en sving, unnamanøver eller brå nedbremsing falle av, utdyper Grotterød.

– En av disse stålkonstruksjonene veier 150-200 kilo, kanskje mer, så det å få en sånn gjennom frontruta er det nok ingen som vil, for å si det sånn. Disse tungbilene ligger kanskje i en fart på rundt 90 kilometer i timen, og hvis lasten da faller ut og treffer en møtende personbil, drar den av hele taket på bilen, fortsetter faglederen.

Les også: Stanset polsk trailer med 17.279 liter øl – årets største beslag ved Svinesund

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Denne videoen viser hvor dårlig stilt det var med lastsikringen i det polskregistrerte vogntoget. FOTO: Statens vegvesen

Politi-hjelp

I tillegg til den dårlig sikrede lasten, avdekket kontrollørene også at tilhengeren hadde dårlige bremser og manglet håndbrekk. Alt dette resulterte i at det ble nedlagt bruksforbud på kjøretøyet, og at den polske sjåføren ble anmeldt.

– Han er fratatt førerretten i Norge i tre måneder, og har fått et forelegg på 8.000 kroner. Men det virket ikke som han hadde tenkt å la seg stoppe av det, sier Grotterød.

Dagen etter den første kontrollen tok nemlig saken en ny vending, da sjåføren satte seg bak rattet og forsøkte å stikke av med lasten. Vegvesenet fikk da varslet en patrulje fra politiet, som rykket ut og fant igjen kjøretøyet og skal lose det tilbake til Svinesund.

– At han gjør noe sånt til tross for at han har mistet førerretten og vi har nedlagt kjøreforbud på hele settet, taler ikke akkurat til hans gunst. Han var vel så interessert i å få levert lasta dit den skulle, da, men det var ikke noe sjakktrekk, fastslår Grotterød.

Les også: Fant mangler ved nesten 100 av 156 kontrollerte vogntog

Risikerte utvisning

Han legger til at lignende tilfeller har endt med at føreren har blitt utvist fra landet, og at det egentlig er på sin plass, da han mener denne typen oppførsel ikke har noe her i landet eller på norske veier å gjøre.

I denne saken ser det imidlertid ikke ut til å gå så langt.

– Blir ingen utvisning. Reaksjonen blir stående, melder Grotterød til Demokraten torsdag ettermiddag.

Les også: Vegvesenet oppdaget livsfarlig feil under bremsetest

Sjåføren forsøkte å stikke av etter at vegvesenet hadde ilagt kjøreforbud og fratatt ham førerretten, men ble innhentet av politiet.
Foto: Statens vegvesen

Sjåføren forsøkte å stikke av etter at vegvesenet hadde ilagt kjøreforbud og fratatt ham førerretten, men ble innhentet av politiet. FOTO: Statens vegvesen