Tallenes tale: FFK med historisk overtak før rivaloppgjøret

Tallene er på bortelagets side når Fredrikstad Fotballklubb gjester Melløs stadion lørdag – og slik spår Arne Scheie at kampen ender.

Rødbuksene er bare ett poeng foran gultrøyene, som har spilt én kamp mer før lørdagens oppgjør i 2. divisjon. Tre poeng her vil bli svært viktige for et opprykksjagende FFK, for ikke å miste heng på tetduoen Stjørdals-Blink og Kvik Halden.

– Ja, kampene må jo vinnes når det står om tre poeng. Da nytter det ikke å skusle bort store muligheter. Jeg snakket med FFK-sportssjef Per-Mathias Høgmo etter tapet for Brattvåg sist helg, og han var ganske oppgitt over sjansesløseriet. Men de skaper jo stadig sjanser, det er et godt tegn. Jeg tror fortsatt at FFK har gode muligheter til å avslutte sesongen på toppen av tabellen, sier fotballhistoriker og mangeårig kommentator Arne Scheie (bildet) til Demokraten.

LES OGSÅ: – Gleder meg til å møte FFK (DA+)

TROR IKKE FFK TAPER: Arne Scheie.
Foto: HILDE UNOSEN
Arne Scheie. Foto: Hilde Unosen

Tallenes tale

Statistisk har FFK et knepent overtak i seriespill på Melløs etter krigen. Her har FFK vunnet fem ganger, én kamp har endt uavgjort og Moss har vunnet fire. Tar vi med cupkamper, står det 7-2-4 i FFKs favør.

I nyere tid har også FFK hatt overtaket, med 2-0-seier på Melløs (Demokraten+) og 3-0-seier hjemme på Fredrikstad stadion i fjor. I de fire siste møtene mellom lagene i serie- og cupsammenheng på Melløs, fra 2010, har FFK dratt hjem med seier hver gang.

Vi må tilbake til 26. oktober 2003 til sist Moss tok en FFK-skalp, da Råde-gutten Vidar Martinsen, senere i FFKs tjeneste, sørget for at mossingene vant 1-0 hjemme foran 10.085 tilskuere – mange av dem tilreisende fra Plankebyen.

LES OGSÅ: Moss gikk på sitt tredje strake tap

I samtlige tellende oppgjør mellom lagene etter krigen leder FFK 11-6-6 i kamper. I seriespillet står det 9-5-6. En svært mager trøst for «kråkene» er at de leder 8-1-1 i treningskamper.

Halvgardering

Før lørdagens kamp er Arne Scheie forsiktig med å gi noe stalltips, men fornemmer at FFK ikke vil tape kampen etter nedturen på Sunnmøre. Han går for en halvgardering.

– Jeg sier U-B, og minner om at dette er mer enn en fotballkamp. To stolte fotballklubber med en herlig, sunn rivalisering møtes. FFKs historie er selvsagt et godt stykke over MFKs, med fare for å fornærme noen mossinger, poengterer han.

LES OGSÅ: «Giffarna» i siget – jakter opprykk fra 6. divisjon (Demokraten+)

Scheie mener det er synd at både MFK og FFK kaver i fotballens bakgård, og håper spesielt på et snarlig gjensyn med FFK på øverste nivå.

– Ja, klubben skulle vært to divisjoner høyere. Klubber i store byer og med den vanvittig flotte fotballinteressen vi ser i Fredrikstad, hører selvsagt hjemme på øverste nivå, slutter Scheie.

LES OGSÅ: FFK tapte cupkampen mot Sarpsborg 08