Nyheter

Ta vare på hverandre, bruk redningsvest

NAVN I NYHETENE: - Vi har fokus på å ta vare på båtfolket, sørge for at folk som ferdes på og ved sjøen får hjelp, at ingen skal drukne, og å redde liv, sier Andrew Patrick Barthold Shaw (56). Han er skipper på redningsskøyta Elias, som har sin base i kanalen i Moss.

Hvem: Andrew Patrick Barthold Shaw (56)
Hva: Nyutnevnt skipper på redningsskøya RS 159 Elias
Aktuell: Pendler året rundt fra Ytre Enebakk til Moss for å jobbe som frivillig mannskap. Hovedfokus er å hjelpe og å redde liv.

Hvordan gikk det til at du ble skipper på Elias?
- Det er mye tilfeldigheter at jeg har endt opp som skipper. Alle som ønsker å være frivillig i redningsskøyta må gjennom en rekke kurs. Vi er operative fra vi er aspiranter og matroser. Etterhvert steg jeg i gradene. Det tar cirka tre år å bli skipper. Nå har jeg vært skipper i fire måneder. Det var aldri noe jeg planla eller drømte om, men det er veldig koselig. I sommerhalvåret blir det flere vakter enn i vinterhalvåret. Akkurat nå er det ekstra travelt, med mange arrangementer og aktiviteter, som vi holder øye med og passer på at folk er trygge ved.

Hvordan jobber dere på redningsskøyta?
- Vi har fokus på å ta vare på båtfolket, sørge for at folk som ferdes på og ved sjøen får hjelp, at ingen skal drukne, og å redde liv. I sommer har det vært veldig hektisk. Vi har både reddet flere liv og plukket opp mange folk, så det har vært hektisk på brua (styrrommet). Det har vært flere drukningsulykker i sommer men ingen i vårt område heldigvis.

Det er litt rart at en så viktig jobb er basert på frivillighet?

- Ja, jeg skulle gjerne vært her hele tiden. Til daglig jobber jeg som selger, men jeg ville mye heller ha vært her på redningsskøyta sammen med likesinnede. Her kan man virkelig senke skuldrene. Og så er jeg kjempeglad i sjøen. Man lærer mye og det skjer noe nytt hele tiden så det er aldri kjedelig.

Hva er utfordringene for deg nå som du er skipper, mot tidligere?

- Som matros hadde jeg en båtfører som hadde ansvaret. Nå har jeg ansvaret for hele crewet og skøyta, det vil si i alle oppdrag må jeg tenke sikkerheten til mannskapet som det første, vi skal reise ut og komme hjem hele og uskadet.

Hva er det verste og beste du har vært med på i forbindelse med redningsaksjoner?

- Det verste var båtbrann med tragisk utgang for noen ombord i fritidsfartøy. Det beste er nok når familier med barn som har fått problemer og er fortvilet, viser takknemlighet når de får hjelp, det gir mye.

Bruker folk redningsvest?
- Folk er blitt flinkere til å bruke redningsvest, enten de er på liten eller stor båt. Vi i redningsskøyta oppfordrer alle til å bruke vest. Det er lurt.

Hva vil du gi for råd til de som bader?
- Ikke gå for langt ut, pass på at du ikke svømmer der det er strømmer i sjøen, ved utløpet til elver etc. Hold dere unna båter i fart. Vær forsiktig generelt og ta vare på hverandre. Bruk hodet! Det er de beste rådene fra alle oss som jobber i redningsskøyta.

Er det i år færre personer på sjøen i alkoholpåvirket tilstand enn tidligere?
- Alkoholbruk ombord er det kanskje en økning av, men vi får ikke med oss alt som skjer ute. Det er politiet som griper inn ved mistanke om promille. Vi har ikke annen oppgave enn å hjelpe til.

Har du noen råd å gi angående bruk av alkohol på sjøen?
- Det er greit å ta drammen når du har fortøyd, ikke før du skal ut.

Går dere ut i all slags vær sommer som vinter?

- Vi går ut i all slags vær om det er påkrevd for å redde liv. Oppfordrer også alle til å bli støttemedlem eller totalmedlem i redningsselskapet, for å støtte driften, samtidig som man får hjelp på sjøen om det skulle skje noe.

Hvilken bok har betydd mest for deg?
- Boken «Shantaram» av Gregory David Roberts. Det er en bok om blant annet livet i India. Jeg kjente igjen mange av stedene i boka, etter å ha jobbet på en båt der nede for 10 år siden.

Hva gjør deg lykkelig?
- Å tilbringe kvalitetstid med kona. Da lager vi litt god mat sammen, og så sitter vi og slapper av.

Hva liker du best ved deg selv?
- Nei, det er vanskelig å si.
– Han er en hyggelig og vennlig mann, kommer det fra matros May Britt. Hun har vakt sammen med skipper Andrew Shaw og matrosene Christer og Stig. Det er alltid fire personer på jobb samtidig på MS Elias, som året rundt ligger ankret opp i Kanalen i Moss, klar til å rykke ut samt å patruljere.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?
- Det må bli mot forurensningen i sjøen. Det begynner å bli ille. Jeg har vært med å rydde litt opp og det er forferdelig mye søppel både i og langs sjøen. Hvis alle som var ved sjøen tok med seg litt søppel hjem hver gang, så er det i alle fall en begynnelse.

Har du en hobby?
- Det å være med i RS Moss er den fineste hobbyen man kan ha. Jeg gleder meg til hver vakt. Det er bare herlig å være her. Jeg liker også å fiske, men det har jeg ikke så mye tid til lenger.

Hadde du en barndomshelt?

- Nei, en barndomshelt har jeg vel ikke hatt.

Er det noe du gjerne skulle endret på i samfunnet?

- Med de pengene den norske stat disponerer er det tragisk at man ikke tar vare på de eldre og i tillegg bevilger penger for at de skal ha det bra. Det skulle vært endret. Har selv sett eksempler på eldre som går for lut og kaldt vann.

Er det noe du er spesielt stolt over å ha gjort?

- Å bli forelder, samt å bli frivillig båtfører på Elias i RSRK Moss, det har gitt meg mye.

Har du et favorittsted, og en favorittsang?

- Favorittsted er Vikane, der jeg er oppvokst, favorittsang er Total Eclipse of my hart, Bonnie Tyler.

Er det noe du angrer på i livet?

- Stadig vekk.

Hva gjør du når du skeier ut?
- Da lager jeg en god middag, gjerne noe fra Thailand eller India. Jeg elsker å lage mat og står gjerne i seks timer på kjøkkenet.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med – eller vært på en øde øy med?

- Kona.

Mer fra Dagsavisen