Stengte grenser skaper avgrunn mellom broderfolk

Julelysene stråler om kapp i Halden, der handelsstanden jubler over stadig nye salgsrekorder. I Strömstad noen kilometer unna råder katastrofestemning.

Av Bibiana Piene (NTB) og Jonas Dagson (TT)

Utenfor Nordby-senteret ved Svinesund står 4.500 handlevogner urørte. Den gigantiske parkeringsplassen ligger øde.

Ved Tista-senteret i Halden begynner parkeringsplassen å fylles opp allerede ved 10-tiden. Siden mars har senteret med 44 butikker og spisesteder hatt en bratt vekst. I juli slo de knockout på tidligere tiders julerekorder. I uke 47 ble hele fjorårets omsetning tangert.

– Det er helt sykt. Og alt dette på grunn av stengte grenser. Vi har jo alltid trodd at grensehandelen utgjorde mye. Men nå vet vi, sier senterleder Britt Brattli til NTB.

Artikkelen fortsetter under bildet 

– Helt sykt! Senterleder ved Tista kjøpesenter i Halden Britt Brattli smiler stort over den bratte økningen i salget dette året. Østfoldsenteret opplever tidenes største omsetning på grunn av den stengte grensehandelen.
Foto: Heiko Junge / – Helt sykt! Senterleder ved Tista kjøpesenter i Halden Britt Brattli smiler stort over den bratte økningen i salget dette året. Østfoldsenteret opplever tidenes største omsetning på grunn av den stengte grensehandelen. Foto: Heiko Junge / NTB

Les også: Enebolig på Begby solgt for 4,15 mill.  (+)

Den enes død, den annens brød …

På Vinmonopolet har omsetningen økt med 200 prosent, forteller butikksjef Anneli Christiansen.

– Vi har måttet ansette fem nye. Det er ganske morsomt nå, smiler hun.

Målt i liter er omsetningen nesten tredoblet fra i fjor. I desember regner Christiansen med at de vil selge over 88.700 liter øl, vin og sprit mot 29.400 liter på samme tid i fjor.

Før pandemien la nordmenn igjen nesten 2 milliarder kroner på Systembolaget i Strömstad. Nå er det alt annet enn travelt.

– Vi har flest kunder i hele Sverige, men ikke nå lenger, konstaterer butikksjef Alexander Johansson med tilkjempet ro.

På Nordby-senteret, Sveriges største, har de nesten ikke brydd seg med å pynte til jul. Senterleder Ståle Løvheim forsøker å holde motet oppe.

– Finnes det en grense for hvor lenge dere kan vente?

– Jeg har valgt ikke å tenke de tankene, men heller ha fokus på hva vi skal gjøre når vi åpner. Men det er klart, et sted der ute finnes det en grense.

Artikkelen fortsetter under bildet 

Julepynten er droppet, og knapt en kunde er i sikte. Mange er oppsagt eller permittert ved Nordby shoppingsenter, deriblant 200 haldensere. Foto: Adam Ihse / TT NYHETSBYRÅN / NTB

Les også: «Bruk noen hundre milliarder på næringslivet. Få fart på Norge»

Ser dystert på framtiden

Fra å være en strek over asfalten har grensa mellom Norge og Sverige vokst til en usynlig mur. Strömstad-ordfører Kent Hansson frykter at situasjonen vil vare en god stund til.

– At grensa vil åpne før påske, er det ingen som tror. For hver dag som går, blir situasjonen i Strömstad bare verre og verre, sier han til NTB.

På nyåret vil arbeidsløsheten i Strömstad klatre opp mot 20 prosent. Hanssons gjentatte bønner til Norge om å lette opp litt, er ikke blitt hørt.

– Det er fortvilende. Mange familier vil miste hele sin inntekt. Det vil skape store sosiale problemer, sier Hansson.

– Det gjør vondt i hjertet, særlig nå foran jul.

Les også: «Vi krever mer sosial rettferdighet»

Håper på åpning

Trass i en jublende handelsnæring håper også alle NTB snakker med i Halden, at grensa snart vil åpne igjen.

– Svenskene er vårt broderfolk og har alltid vært det, slår ordfører Anne-Kari Holm (Sp) fast. Da grensa først stengte i vår, tenkte hun det ville vare i bare noen måneder.

– Vi ante jo ikke da at det ville bli en katastrofe for Strömstad. Og det var ingen som tenkte på at det ville øke omsetningen i Halden, sier hun.

– Vi savner Sverige. Hele byen gjør det. Så lenge vi har levd, har grensa aldri vært stengt, sier en samstemt kameratgjeng som har samlet seg på Tista-senteret.

Les også: Vaksinebevis for å komme inn på pub, fotballkamp eller fly?

Artikkelen fortsetter under bildet 

– Vi savner Sverige! Kompisene Truls, Bjørn, Egil, Alf Lars, Per, Jan Erik møtes jevnlig på kafeen på Tista kjøpesenter i Halden. De venter utålmodig på at grensa skal åpne igjen.
Foto: Foto: Heiko Junge / NTB – Vi savner Sverige! Kompisene Truls, Bjørn, Egil, Alf Lars, Per, Jan Erik møtes jevnlig på kafeen på Tista kjøpesenter i Halden. De venter utålmodig på at grensa skal åpne igjen. Foto: Heiko Junge / NTB

Hjørnestensbedrift

For det å kunne ferdes fritt handler om så mye mer.

– I alle år har vi dratt til Strömstad en gang i uka for å bade. Nå kan vi ikke det, klager kameratgjengen. Mange har venner og familie eller hytte på den andre sida.

Grensehandelen er også nærmest en av Haldens hjørnestensbedrifter, men nå har rundt 200 haldensere mistet jobben på svensk side av grensa, opplyser leder for Nav i Halden og Aremark, Jon Harald Thorsås.

Noen av dem har fått ny jobb i Halden, men langt fra alle.

– Per i dag er det 88 ledige jobber i Halden og 1.137 arbeidssøkere. Det sier seg selv at dette ikke går opp, sier Thorsås.

Les også: Saken er ribbe!

Kjemper mot skittkasting

Ved den gamle brua over Svinesund har politiet rigget opp en provisorisk grensekontroll. Absolutt alle blir sjekket.

På grensestreken midt på brua møter ordfører Holm sin kollega Kent Hansson. Begge sitter i Svinesundskomiteen, som jobber for å bevare svensk-norske relasjoner. I år har de møttes fysisk bare én gang.

Akkurat nå er komiteen mest opptatt av å dempe hetsen av både svensker og nordmenn som pågår på begge sider av grensa.

– Det er sørgelig at det har blitt slik, sier Hansson.

– Vi må ikke la denne situasjonen ødelegge forholdet mellom oss. Det går over, og vi skal tilbake til normal samhandling igjen, fastslår Holm.

Les også: Hvor kan jeg se julefilmen min?

Haldens ordfører Anne-Kari Holm (Sp) og Strømstad-ordfører Kent Hansson gjør en koronahilsen på grensestreken mellom Norge og Sverige på den gamle Svinesundsbrua. På grunn av koronapandemien har den norske regjeringen stengt grensen til Sverige.
Foto: Heiko Junge / NTB Haldens ordfører Anne-Kari Holm (Sp) og Strømstad-ordfører Kent Hansson gjør en koronahilsen på grensestreken mellom Norge og Sverige på den gamle Svinesundsbrua. På grunn av koronapandemien har den norske regjeringen stengt grensen til Sverige.

Spirende håp

Hva som vil skje når grensa åpner, gjenstår å se. I Halden spirer håpet om at endrede kjøpevaner og avgiftslettelser på blant annet alkohol og tobakk vil dempe noe av handelslekkasjen til Sverige.

– Kanskje folk er blitt mer bevisste på at ved å handle i Halden, så beholder vi flere arbeidsplasser, sier Holm optimistisk.

Svenske handelsfolk tror derimot ikke avgiftslettelsene vil ha mye å si. Prisene er uansett mye lavere i Sverige, påpeker samtlige NTB/TT har snakket med.

Kameratgjengen på Tista-senteret er klare i sin sak:

– Den dagen grensa åpner, så drar vi.