Stanset med frukttrær og blåbærbusk på Svinesund

To litauere kom kjørende med en hel frukthage i varebilen for en venn i Norge, men på svenskegrensa fikk planene en brå stans.

De to mennene, som selv arbeider i Norge, ville ha med seg ti eple- og kirsebærtrær samt en busk med amerikanske blåbær over svenskegrensa til Norge. Da de kjørte gjennom tollen på Svinesund sent på søndagskvelden 26. juli, måtte de raskt innse at frukt og bær måtte bli igjen på tollstasjonen.

– De fortalte at de hadde med seg trærne og busken for en venn i Norge. Vedkommende hadde planer om å plante dette i hagen, forteller kontorsjef Ann-Kristin Signebøen i Tolletaten til Demokraten.

Tollerne på Svinesund stanset en varebil med en hel frukthage i bagasjen, blant annet denne buska med amerikanske blåbær.
Foto: Tolletaten
Tollerne på Svinesund stanset en varebil med en hel frukthage i bagasjen, blant annet denne buska med amerikanske blåbær. Foto: Tolletaten

LES OGSÅ: Stopper alle som krysser svenskegrensa

Må forhåndsmeldes

Men innførselen bød altså på problemer, da det her var snakk om planter som det ikke er tillatt å innføre til Norge. Reglene for slik innførsel er forholdsvis strenge – blant annet for å unngå spredning av plantesykdommer over landegrensa, ifølge Signebøen.

– Reglene er ekstra strenge for planter som skal plasseres ute i naturen. Det er forbudt å innføre denne type trær uten plantesunnhetssertifikat, og slike planter skal også forhåndsmeldes til Mattilsynet, sier hun.

LES OGSÅ: – Vi gjør beslag ukentlig

De to litauerne hadde ifølge kontorsjefen på Svinesund ikke med seg noen form for dokumentasjon på trærne. De ble begge dimittert da kontrollen var ferdig, og har foreløpig ikke fått noen reaksjon fra myndighetene. Varene ble beslaglagt.

Tollerne på Svinesund stanset en varebil med en hel frukthage i bagasjen.
Foto: Tolletaten
Tollerne på Svinesund stanset en varebil med en hel frukthage i bagasjen. Her er noen av de ti trærne. Foto: Tolletaten

Plantesunnhetssertifikat

Hovedregelen for all import av planter er at de skal være fulgt av et plantesunnhetssertifikat, som dokumenterer at plantene er friske og uten skadedyr, ifølge Mattilsynet. Det er gitt noen unntak for enkelte varer som medbringes som håndbagasje eller i flyttelass til privat bruk.

LES OGSÅ: Betalte gjeld ved å smugle sigaretter

For eksempel har du lov til å ta med fem potteplanter kjøpt i Europa, til bruk innendørs, så lenge de ikke er listet som forbudte planter å innføre. Tillatt er også 25 avskårne blomster, tre kilo blomsterløk og blomsterknoller, inntil 50 porsjonspakninger med hagebruksfrø samt inntil ti kilo frukt, bær og grønnsaker unntatt poteter.

En del planteslag fra spesifikke geografiske områder i verden er forbudt å importere til Norge. Det gjelder blant annet epletrær og noen planter innen søtvierfamilien.

LES OGSÅ: Leiebilen snudde da sjåføren fikk øye på tollere og politi