Sport

VM-roer refser uttakssystemet etter utallige mannskapsbytter

Erik Solbakken (28) og lagkameratene i Norges dobbeltfirer har bare fått knappe tre uker på å samkjøre seg til årets VM. Nå etterlyser han mer stabilitet inn mot den viktige 2023-sesongen.

– Dette har vært en veldig annerledes sesong, i den forstand at det har vært veldig mye bytting av kombinasjoner, båter og det ene med det andre. Vanligvis setter vi lagene helt på begynnelsen av sesongen, og så får man en del tid sammen. Men siden lagene har blitt brutt opp litt underveis, opplever vi kanskje ikke helt at vi har fått den tida vi trenger sammen for å kunne prestere, sier Solbakken til Dagsavisen under et pressetreff på Årungen rostadion i forkant av VM i Tsjekkia.

Der skal han delta i den norske dobbeltfireren sammen med Martin Helseth (28), Jonas Juel (22) og Erling Øyasæter (27) – et lag som ble satt snaue tre uker før mesterskapet starter 18. september. Kun Juel og Solbakken er igjen fra laget som endte på 13. plass i EM i München i august.

– Når det er sagt, har jeg rodd mye sammen med Martin, og også en del sammen med Jonas tidligere, fortsetter Solbakken.

Fire konkurranser, fire båtklasser

For da Norge ble nummer ni i OL i Tokyo i fjor utgjorde nevnte Helseth og Solbakken halvparten av kvartetten, sammen med rolegenden Olaf Tufte og Oscar Stabe Helvig. Sistnevnte var også en del av årets EM-lag, men i VM skal han delta i dobbeltsculler sammen med Kristoffer Brun.

Legger man til at Øyasæter i løpet av tre internasjonale konkurranser hittil i år har deltatt i tre ulike klasser – først firer og så toer i løpet av de to siste verdenscupregattaene, før han satt i dobbeltsculleren sammen med tidligere nevnte Helseth i EM – sier det litt om kontinuitetsutfordringene i deler av Norges roelite.

– Fire ulike båtklasser i løpet av en sesong, så det er interessant. Men vi har funnet godt sammen, og det blir spennende å se hva vi får til i VM, uttalte Øyasæter selv under presentasjonsrunden på pressetreffet.

Norges dobbeltfirer under en treningsøkt på Årungen rostadion før VM 2022 i Racice, Tsjekkia. Jonas Juel (bakerst), Erling Øyasæter, Martin Helseth og Erik Solbakken.

Lagkameraten fra Moss ønsker også å bygge positivitet inn mot sitt femte senior-VM, men er ikke like diplomatisk i sine betraktninger.

– Jeg tror vi er helt avhengige av å få mer stabilitet inn i 2023-sesongen. Det har vel vært veldig tydelig fra utøverne også, at man er nødt til å rigge systemet bedre for neste år, det har vært altfor dårlig. Når man ser at det også går så veldig på bekostning av prestasjonene, er det viktig å si ifra. Jeg tror hele ledelsesteamet har fått ganske tydelige signaler på at det må gjøres bedre, og det får vi bare stole på at det blir, sier Erik Solbakken.

– Det har vært en liten form for evaluering etter EM, og jeg regner med det kommer en ny etter VM. Jeg føler absolutt at det blir hørt, men det gjenstår å se om det blir agert på det. Jeg regner med at det blir løst til neste år, og så får vi se hvilke kombinasjoner som kommer ut av de ulike prosessene, hvem som sitter i hvilke båter og ror med hvem, fortsetter han.

Sikter mot topp åtte

28-åringen er likevel klar på at de er toppmotivert for det som venter dem i Tsjekkia, der målet først og fremst er å ha noe å bygge videre på inn mot neste års OL-kvalifisering.

– Noen av oss har vært med en del år nå, og vet litt hvor lista ligger for å prestere helt på nivå med de beste. Så vi reiser ned med mye godt mot, men har ikke satt medalje som mål i år. Det er mer for å skape kontinuitet i prosjekt til neste år og ta med seg fin erfaring på veien, sier Solbakken.

– Jeg tror i alle fall vi nå sitter fire stykker som har lyst til å være i båten, investere skikkelig i dette prosjektet og gjøre den jobben som trengs. Jeg håper det kan gjøre at vi får litt mer fart på ting i VM enn vi gjorde i EM. Et helt tydelig resultatmål vil kanskje være topp åtte, som ville gitt OL-plass. Det er veldig naturlig inn mot neste år, når det er VM med OL-kvalik, legger han til.

Erik Solbakken (t.v.), Matin Helseth, Erling Øyasæter og Jonas Juel, Norges lag i dobbeltfirer under et pressetreff på Årungen rostadion i forkant av VM 2022 i Racice, Tsjekkia.

Selv om han er en av de mer rutinerte i den norske VM-troppen, med blant annet sølv fra U23-VM tilbake i 2016, kjenner han likevel på en spenning rundt det som skal skje i Racice den kommende uka.

– Alle kjører på det de kan inn mot VM, så nivået er alltid høyere der. Vi håper at vi også har fått til det. Nervene blir påvirket av det arbeidet man har gjort fram mot VM, og jeg vet at det har vært av en lavere kvalitet enn tidligere år, i den forstand at vi ikke har fått rodd så mye sammen. Det gjør kanskje også at forventningene ikke legges fullt så høyt. Samtidig er jeg veldig gira på å få denne båten til å funke sammen, så det er absolutt nerver, men jeg føler jeg klarer å ha fin kontroll på det, fastslår Solbakken.

Ønsker en god utøverbase

Sportslig leder Daniel Berge i Norges Roforbund forteller at de har stor forståelse for Solbakkens frustrasjon, og at situasjonen som har oppstått i år, med mye utskiftninger og justeringer av mannskapet underveis, heller ikke er ønskelig fra deres side.

– Det er noe vi har tatt til etterretning. Vi har hatt mye evalueringer, selvfølgelig også nå på grunn av at det har vært utfordringer gjennom sesongen, og ikke vært mulig å få til en god stabilitet. Så det er noe også vi fra teamet søker, og må jobbe med å få til, sånn at vi kan lande en god base på dette inn mot høsten og neste sesong. At vi får en god dobbeltfirer-base, med en stor gjeng som kan være potensielle til å gå inn i den båtklassen fra neste år, sier Berge til Dagsavisen.

– Det både vi og utøverne ønsker er at man har flere å spille på, ikke blir en låst båt på fire stykker, men har mulighet til å kjempe om plassene. Det har vært en vanlig norsk kultur, for å kunne utfylle hverandre best mulig, utdyper han.

Sportslig leder i Norges Roforbund, Daniel Berge under et pressetreff på Årungen rostadion før VM 2022 i Racice, Tsjekkia.

Med tanke på den litt brokete inngangen til mesterskapet, ønsker heller ikke den sportslige lederen å legge lista for høyt med tanke på resultatforventninger til dobbeltfireren.

– Vi må ta med i betraktningen at når de har så kort tid sammen, kan man ikke forvente gullfest med en gang. Man må ha litt realisme i det, og det er derfor vi også sier at om de kan få til et godt resultat ut fra forutsetningene, så er vi veldig happy med det.

– Overordnet er at de kommer til VM med en god opplevelse, og får det beste ut av jobben de har gjort. Med såpass mange som 17 båter har de muligheten til å sparke godt fra seg. De har en veldig god innstilling og stor glød for å få det til, og tar de med seg den tror jeg de kan få til mye. Det er etablerte gutter i båten, både Erik og Martin som har rodd mye sammen både i dobbeltfirer, men også gjort det bra i dobbeltsculler tidligere, så det er gode muligheter for at de kan prestere godt, mener Berge.

Også Erik Solbakken mener det bor et stort potensial i det norske landslaget, selv om miljøet er mindre enn i mange andre ronasjoner. Derfor velger han å se lyst på framtida, men forutsatt at man unngår de samme forviklingene som har preget årets sesong.

– Vi har veldig mye utøvere på laget om dagen, og bra moment i gjengen. Spesielt på romaskinen i vinter var det veldig tydelig, og jeg tror en ny vintersesong med det samme trykket i en så stor gruppe kommer til å løfte oss enda et nivå fysisk. Hvis man får gode uttaksprosedyrer gjennom tidlig vår neste år, er det gode forutsetninger for å bite fra seg i sesongen som kommer også, avslutter han.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

Norges VM-tropp

Følgende 16 utøvere og to reserver er tatt ut til VM 2022 i Racice, Tsjekkia fra 18. til 25. september:

 • Para singlesculler kvinner: Birgit Skarstein (Christiania Roklub)
 • Singlesculler kvinner: Siri E. Kristiansen (Drammen Roklub)
 • Dobbeltsculler kvinner: Thea Helseth (Aalesunds Roklub) og Jenny M. Rørvik (Aalesunds Roklub)
 • Lettvekt dobbeltsculler kvinner: Maia Lund (Bergens Roklubb) og Oda Aagesen (Bergens Roklubb)
 • Lettvekt singlesculler menn: Oskar Sødal (Kristiansand Roklubb)
 • Singlesculler menn: Kjetil Borch (Horten Roklubb)
 • Lettvekt dobbeltsculler menn: Ask Tjøm (Tønsberg Roklubb) og Lars Benske (Fredriksstad Roklub)
 • Dobbeltsculler menn: Oscar Helvig (Norske Studenters Roklubb) og Kristoffer Brun (Bergens Roklubb)
 • Dobbeltfirer menn: Erling Øyasæter (Os Roklubb), Jonas Juel (Norske Studenters Roklubb), Martin Helseth (Aalesunds Roklub) og Erik Solbakken (Moss Roklubb)
 • Reserve lettvekt menn: Jens Holm (Sarpsborg Roklubb)
 • Reserve tungvekt menn: Mathias Wie (Bergens Roklubb)

---

Nyeste fra Dagsavisen.no: