Sport

Tidligere MFK-profiler hyller Eggen: – Utvilsomt den beste treneren jeg har spilt for

Nils Arne Eggen vant ikke bare seriegull med Moss FK, han vant også hjertet til mange av spillerne hans.

Onsdag ble det kjent at Nils Arne Eggen hadde gått bort i en alder av 80 år. Fotballtreneren fra Orkdal ble seriemester 15 ganger, i tillegg til 3 ganger som spiller. Han er mest kjent som Rosenborg-trener, men seriegullet med Moss FK i 1987 trekkes ofte fram som en av hans største idrettsprestasjoner. Han tok over klubben året før, da de nettopp hadde rykket ned fra den øverste divisjonen i Norge. Sesongen endte med opprykk og året etter gikk de rett til topps.

– Kunststykket å få oss opp igjen og direkte til seriegull, det sier egentlig alt om Nils Arne. Han snudde opp ned på klubben da han kom til Moss, forteller Geir Henæs.

Takker Eggen for at karrieren ble forlenget

Den tidligere angrepsspilleren fra Moss har spilt både flest kamper for klubben og notert seg flest mål i toppserien. Han mener Nils Arne Eggen er den beste treneren han noen gang har spilt for, i en karriere som strakte seg fra 1977 til 1988 og inkluderte landslaget.

– Han er utvilsomt den beste treneren jeg har spilt for. Han var en utrolig fin kar og en utrolig kunnskapsrik trener, sier han.

Henæs mener dessuten at Eggen forlenget karrieren hans.

– Jeg var på hell når han kom til Moss, men han snudde det fullstendig, forteller den tidligere spilleren.

Einar Aas mener Nils Arne Eggen er den viktigste grunnen til at Moss FK vant seriegull i 1987.

– Et fyrverkeri av en personlighet

En annen MFK-spiller som skryter uhemmet av Nils Arne Eggen, er Einar Aas. Han var kaptein på MFK-laget som vant klubbens første og hittil eneste seriemesterskap i 1987 med Nils Arne Eggen som hovedtrener.

– Det er han vi kan takke for at vi ble seriemestre, mener Aas.

Den tidligere forsvarsspilleren har mange gode minner fra tiden under Eggens ledelse.

– Jeg hadde alltid en god dialog med ham. Jeg var så heldig å bli plukket ut som kaptein på laget hans, så du kan si vi hadde gjensidig respekt.

– Han var et fyrverkeri av en personlighet. Han er en av de største personlighetene jeg har møtt i mitt fotballiv, legger Aas til, som også har spilt under ledelse av Brian Clough i Nottingham Forest og vært på lag med spillere som Paul Breitner i Bayern München.

– Uten tvil den fremste klubbtreneren vi har hatt i landet

I dag er tidligere landslagskeeper, Thomas Myhre, hovedtrener for Moss FK. Han uttrykker på vegne av klubben at de mottok budskapet om Eggens bortgang med stor sorg.

– Dette er helt klart veldig trist. Han har satt dype spor i Moss Fotballklubb, og sønnen hans Knut Thorbjørn har jo også vært trener her i ettertid. Nils Arne er uten tvil den fremste klubbtreneren vi har hatt i landet, men den karrieren startet altså på mange måter som suksessfull trener i Moss på midten av 80-tallet, sier Myhre.

I likhet med flere andre trekker han fram den store betydningen Eggen har hatt for norsk fotball og idrett generelt, der seriemesterskapet med MFK i 1987 ble ett av etter hvert svært mange trofeer.

– Nå skal ikke jeg forsøke å kategorisere hans største prestasjoner, for det er så mange av dem. Men det han fikk til i Moss var i alle fall helt formidabelt, og uten å ta noe vekk fra spillergruppa ville vi nok aldri tatt seriegull det året om det ikke var for Nils Arne Eggen, sier han.

La til rette for Myhres keeperkarriere

Selv var Myhre bare 14 år på dette tidspunktet, men husker godt hvor inspirert han ble av både trenerlegenden og laget han fulgte lidenskapelig.

– På den tida hadde jeg nærmest fotball på matpakka, var og så på stort sett alt som var av både kamper og treninger med A-laget, og hentet baller for dem bare fordi jeg ønsket å være tett på og lære mest mulig, minnes han.

– Jeg er sikker på at Nils Arne hadde mer oppmøte på hjemmekampene til småguttelaget jeg spilte på da, enn flere av dem som spilte selv, og sånn var det med alle lagene i klubben, sier Myhre videre.

Han er heller ikke i tvil om at Eggen har spilt en viktig rolle for hans egen fotballreise, som blant annet har inneholdt 56 landskamper og spill på øverste nivå i Norge, England, Skottland, Danmark og Tyrkia.

– 1987 var enkelt og greit det året jeg gikk fra å være utespiller til å bli keeper, og Nils Arne var utslagsgivende for at jeg fikk spesifikk keepertrening. Etter A-lagstreningene fikk keepertreneren beskjed om å trene med meg, og det gikk jo tålelig greit, så han har også hatt en stor innflytelse på min karriere. Men først og fremst har han hatt, og har fortsatt, en enorm betydning for Moss Fotballklubbs historie, avslutter MFK-treneren.

Nils Arne Eggen under gjenforeningen på Melløs i 2017.

Gjenforent i 2017

I 2017 ble Einar Aas, Geir Henæs og resten av laget som vant gullet i 1987 gjenforent med Eggen på Melløs, i forbindelse med at det hadde gått 30 år siden seriemesterskapet. Det ble et gledesfylt møte.

– Når jeg traff ham den dagen, var det som om vi hadde truffet hverandre hver eneste dag i alle år, forteller Aas.

Det samme forteller Henæs.

– Det var som om vi hadde kommet rett fra en trening, selv om vi ikke hadde sett hverandre på mange år. Det var veldig artig, sier han.

Inntrykket til de andre spillerne skal ha vært samspilt. VG skrev en sak om gjenforeningen, som de selv hadde arrangert.

– Det var i Moss eventyret startet, sa Eggen til avisa da.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

Fakta om Nils Arne Eggen

  • Født i Orkdal i daværende Sør-Trøndelag 17. september 1941.
  • Utdannet ved Norges idrettshøgskole.
  • Karriere som spiller: Fotballspiller i Rosenborg (to perioder) og Vålerenga. Seriemester med begge klubbene, cupmester med RBK. Fikk 29 A-landskamper for Norge.
  • Karriere som trener: Mangeårig trener i Rosenborg (seks perioder). Ledet trønderne til 14 seriemesterskap og en rekke cuptitler. I 1987 ledet han Moss til sensasjonelt seriegull. Han trente også Norges U21-landslag i to perioder. Trente det norske landslaget fra 1974 til 1977.
  • Ble tildelt en rekke hederspriser: Olavstatuetten, Sør-Trøndelag fylkes kulturpris, Kniksenprisen for årets trener, Årets Kniksen, Kniksens hederspris, Idrettgallaens hederspris og Norsk Fotballtrenerforenings hederstegn med diplom. Eggen ble i 2005 utnevnt til ridder av St. Olavs Orden.

(©NTB)

---