Sport

Melløs stadion kan bli historie

Moss FK ønsker å selge hjemmebanens navnerettigheter til en sponsor. Men kommunens avgjørelse om pengefordeling kan stanse planene.

I over 80 år har Melløs stadion vært brukt som idrettsarena av en rekke lag og foreninger. Mest kjent er nok stadionet som hjemmebanen til Moss Fotballklubb. Nå kan arenaen få et nytt navn, for første gang i historien. I hvert fall midlertidig.

Moss FK har nemlig planer om å selge rettighetene til stadionnavnet.

– Det er for å få flest mulige reklameflater, sier Geir Hagnes, styreleder i klubben.

Han presiserer at de fortsatt ønsker å beholde «Melløs» i navnet, i en eller annen form.

– Det er utgangspunktet vårt, ja. Som i «Telenor Arena Melløs», nevner han som et hypotetisk eksempel.

Han forteller at de allerede har hatt uformelle samtaler med mulige sponsorer, som har vist interesse i å kjøpe stadionnavnet. MFK-lederen ønsker ikke å nevne hvilke det er snakk om, men røper at de har pratet med tre ulike sponsorer, som ikke har noe samarbeid med klubben i dag.

Geir Hagnes, styreleder i Moss FK, sier de har hatt uformelle samtaler med tre ulike sponsorer om kjøp av stadionnavnet.

Må dele inntektene likt med to andre klubber

For å selge rettighetene, må de først få tillatelse av Moss kommune. Det er nemlig de som eier Melløs stadion.

På tirsdag kom klubben ett stort skritt nærmere en løsning. Da sa nemlig et enstemmig formannskap ja til planene. Saken skal videre til kommunestyret for endelig behandling.

En forutsetning for at kommunen sier ja, er at Moss FK deler inntektene ved salg av stadionnavnet med de to andre klubbene som i dag har Melløs stadion som hjemmearena: Rapid Athene og Moss Idrettslag.

MFK selv foreslo å kassere alle inntektene selv, men at 10 prosent av inntektene skulle avsettes et vedlikeholdsfond til utvikling av stadionet – til fordel for alle klubber.

Dette ble ikke ansett som godt nok av kommunen og formannskapet. Inntektene skal fordeles likt mellom de tre klubbene, slår de fast.

En annen forutsetning kommunen har satt, er at den endelige avtalen må godkjennes av formannskapet. Altså må et politisk flertall godta det nye stadionnavnet.

Mener avtalen er urettferdig

Begge disse punktene var avgjørende for at saken fikk unison støtte blant politikerne i formannskapet.

Samtidig er det et mulig hinder. Å dele inntektene likt gjør nemlig en slik avtale langt mindre attraktiv fra MFKs ståsted. Styreleder Geir Hagnes poengterer at dersom det skal inngås en avtale med en sponsor om navnerettigheter, vil det mest trolig være MFK som forhandler fram og gjennomfører en slik avtale.

– Vi har ansatte som kan gjøre den jobben, men da må vi bruke en del ressurser og penger på det. I prinsippet er det da vi som sitter igjen med minst. Vi får en tredjedel, men har alle utgiftene, sier han og legger til:

– Da vil vi kanskje bruke ressursene våre på andre måter i stedet.

Kommunen har i sakspapirene vist til at avtaler om navnerettigheter for stadioner i Norge tidligere har blitt solgt til sponsorer for rundt én million kroner over en 10-årsperiode. MFK-lederen mener det er urealistisk høyt.

– De summene som er nevnt i saksframlegget er utopiske. Jeg tror 500 000 kroner er langt mer realistisk for oss, sier han.

Moss FK spiller i dag i PostNord-ligaen, det 3. øverste nivået i norsk divisjonsfotball.

Melløs stadion har fått en rekke oppgraderinger de siste årene. Anlegget eies og driftes av Moss kommune.

Skuffet over mangel på dialog

Avtalen som kommunens administrasjon har bedt politikerne ta stilling til gir de tre klubbene på Melløs rettigheter til å selge stadionnavnet i en 10-årsperiode (fra 2022 til 2032). Moss FK hadde faktisk allerede en lignende tillatelse til å selge stadionnavnet, som gjaldt fra 1. oktober 2011 og går ut 1. oktober i år. Den muligheten har ikke MFK benyttet seg av. Nettopp på grunn av pengefordelingen, ifølge Hagnes.

Han er skuffet over at kommunen ikke forhørte seg med klubbene på Melløs før saken ble behandlet politisk.

– Vi er veldig skuffa over at kommunen ikke har snakket med brukerne før de gjorde en beslutning. Verken oss, Rapid Athene eller Moss idrettslag har blitt kontaktet. Vi savner den dialogen, sier han.

---

Melløs stadion

  • Melløs stadion ble offisielt åpnet 21. mai 1939.
  • Hele stadionanlegget består av en hovedbane med gressdekke med undervarme, tre treningsfelt med gress og en kunstgressbane med undervarme. Melløs stadion er også et friidrettsanlegg med blant annet seks løpebaner rundt hovedbanen.
  • I dag er Melløs stadion hjem til Moss FK, Rapid Athene og Moss Idrettslag.
  • I 2003 var det 10 086 tilskuere på Melløs i en kamp mellom Moss FK og Fredrikstad. Tilskuerrekorden anses dog å ha blitt satt i 1976, da Moss FK møtte Odd i en opprykkskamp. Da brøt telleapparatene sammen på 9 500 tilskuere, men det er anslått at minst 11 000 personer slapp inn på stadionet.
  • Nylig ble ståtribunen på Melløs revet. Kommunen jobber nå med å erstatte den med en ny ståtribune, som skal stå klar i år.

---

Mer fra Dagsavisen