Sort havre fra Våler i ny finale

Den sorte havre fra Våler er en av seks finalister til årets Matskattstipend. Hovedvinneren tildeles 250.000 kroner.

Bonde Johan Anstensrud startet produksjonen av urkornet sort havre på Tveter gård i Østfold i 2014. Gården har fått flere utmerkelser for denne spesielle produksjonen. Johan Anstensrud mener selv at sort havre er verdens sunneste havregryn.

Mindre karbo

Juryens begrunnelse for nominasjonen av Den sorte havre er slik:
«Den Sorte Havre, som har lansert verdens første havregryn av svarthavre, treffer en tydelig trend i tiden. Kornsorten har 50 prosent mer umettet fett og 15 prosent mindre karbohydrater enn vanlig hvit havre. Flere hundre år gamle metoder kombineres med innovasjon. På gården i Våler har familien utviklet to varianter av havregryn: valset i flak og steel cut (kuttet). Den Sorte Havre åpnet nylig gårdsbutikk og cafe, har startet salg inn mot storhusholdning, testselger i USA og legger om til økologisk drift. Nå ønsker selskapet å utvikle blant annet en frokostblanding».

Seks finalister

▪ Johan Anstensrud kjemper mot fem andre finalistene i kampen om Matskattstipendet 2019. De øvrige finalistene er:
▪ Nøisom Bryggeri, Fredrikstad i Østfold, med sitt håndtverksøl.
▪ Gangstad Gårdsysteri, Inderøy i Trøndelag, med ost, is og gårdsbutikk.
▪ Grøndalen Gårdsmeieri, Nes i Akershus. De produserer økologisk ferskost, myse og is.
▪ Finnmark Rein, Tana i Finnmark, medkjøttprodukter av rein.
▪ Ask Gård, Jevnaker i Buskerud, som satser på  økologisk spekemat og andre kjøttvarer.

250.000

Det er butikkjeden Meny som er ansvarlig for  Matskattstipendet, og de seks finalistene er valgt ut fra totalt 450 lokalmatprodusenter.  

- Alle finalistene tilbyr  produkter av svært høy kvalitet og de har spennende utviklingsplaner, sier Einar Gundersen, kategoridirektør i Meny.

Hovedvinneren av Matskattstipendet 2019 tildeles 250.000 kroner. I tillegg deles maksimum 250.000 kroner ut til to eller flere av de andre finalistene.