Nyheter

Slik skal Sykehuset Østfold få pasientene bort fra gangen

Utforming og kapasitet i sykehuset på Kalnes ble feilberegnet, slås det fast i en omfattende evalueringsrapport. Den mener sykehusdirektør Hege Gjessing at framtidige nye sykehus kan lære mye av.

Gjessing, som begynte i direktørjobben over tre år etter at sykehuset ble åpnet, er glad for at styret i Helse Sør-Øst har initiert den omfattende evalueringen, og mener det i seg selv er positivt.

– Det er gjort et grundig arbeid, som har resultert i en rapport med en rekke læringspunkter, som alle kan stille seg bak, sier sykehusdirektøren til Demokraten.

Sykehuset på Kalnes sto ferdig høsten 2015 til en kostnad på rundt 6 milliarder kroner.

LES OGSÅ: Fikk toppjobb uten å søke (Demokraten+)

Den viktigste konklusjonen mener Gjessing er følgende: Sykehuset mangler 60 døgnplasser, noe som har medvirket sterkt til at et stort antall pasienter har måttet ligge på gangen i perioder. På Kalnes var det nær 13.000 flere liggedøgn i 2018 enn beregnet for 2020, mens antall døgnopphold var 17.000 færre.

– Det ble ikke «overført» like mange senger fra Moss til Kalnes som behovet var beregnet til, og i det har det nok ligget en ambisjon om effektivisering av flere grunner. Beregningene som lå til grunn var presise. Det er vanskelig for meg å si i etterkant av prosessen, som ansatt etter at det nye sykehuset var i drift, at man har feilvurdert antall døgnplasser. Styringsgruppa hadde rammer å forholde seg til og har gjort sitt beste for å finne gode løsninger. For eksempel landet man på at det skulle være et akuttmottak samlet på ett sted, noe jeg mener var en ressursmessig riktig vurdering med tanke på kostnader og å samle kompetansen. Men man var nok i planfasen for ambisiøse med tanke på hvor mye man ville klare å effektivisere. Det kan virke sånn i ettertid, mener Gjessing.

Oslo  20120829. Hege Gjessing, president i Legeforeningen, var tilstede under presentasjonen av den nye fastlegeforskriften onsdag.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Sykehusdirektør Hege Gjessing. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

LES OGSÅ: – Konflikten på Sykehuset Østfold kan ramme de aller svakeste (Demokraten+)

– Skal ikke ligge på gangen

Hun påpeker samtidig at det er et krav fra myndighetene at sykehuset ikke skal ha korridorpasienter.

– Folk skal ikke ligge på gangen, slår hun fast.

– Når vil du anslå at dette kravet blir oppfylt?

– Det kan jeg ikke anslå, men så raskt som mulig. En midlertidig løsning vi har benyttet oss av en god stund, er at noen enkeltrom kan benyttes til to senger. Alle rommene på Kalnes er bygget som enmannsrom, men nå er 47 rom godkjent for to senger i pressperioder. Vi tror det er bedre for pasientene å dele rom enn å ligge på gangen. Brukerombudet er godt informert om dette. Så er det sikkert likevel delte meninger både blant pasienter og andre om det, sier hun.

Gjessing har også startet prosessen med å øke kapasiteten. Rett over sommeren vil dette arbeidet bli mer konkretisert.

– Ulike muligheter vi ser på er ombygging, å bruke sykehuset i Moss bedre og utnytte det nye akuttmottaket vi får om tre år til flere døgnplasser. I 2028 kommer vårt nye kreftsenter i et eget tilbygg til Kalnes, ifølge den opprinnelige planen, og det kan være muligheter i den forbindelse. Vi har satt ned prosjektgrupper som skal gå ordentlig i gang med dette arbeidet rett over sommeren, for å utrede ulike retningsvalg, forteller hun.

LES OGSÅ: 39.000 akuttpasienter tre år før planlagt

Eksplosjon i dagbehandlinger: – God utvikling

I evalueringsrapporten kommer det fram at et samlet Sykehuset Østfold i 2018 haddde cirka 78.000 flere polikliniske konsultasjoner og dagbehandlinger (33 prosent) enn beregnet for 2020, da beregningene ble framskrevet basert på 2007-tall.

– Vi har hatt veldig mye mer poliklinikk enn beregnet, og er glade for det vi anser å være en god utvikling. Dette handler ikke bare om feilberegninger, men også om medisinsk utvikling i form av at flere går til poliklinisk behandling i stedet for å bli lagt inn. Det er bedre for helsa å komme seg raskt enn å bli liggende passiv i en sykehusseng, i de tilfellene det er mulig. Det er et kvalitetstegn at vi behandler mange pasienter. Vi skulle gjerne hatt enda mer poliklinikk hvis vi hadde hatt flere rom, slår Gjessing fast, og fortsetter:

– Samtidig har vi hele tiden hatt utfordringer med å utnytte kapasiteten optimalt, noe som er et kontinuerlig arbeid. Det preger sykehuset, naturlig nok. Det vi har diskutert, og stadig diskuterer, er om vi bruker dem på en god nok måte.

Evalueringen konkluderer med at vi kanskje kan organisere poliklinikkrommene på en annen måte. I opprinnelig plan for byggeprosessen lå det et bookingsystem for poliklinikk-rommene, som leverandøren ikke klarte å utvikle. Det har nok også medvirket til mindre fleksibel utnyttelse, påpeker hun.

LES OGSÅ: Renholder ved SØ: – Jeg merker at andre yrkesgrupper setter mer pris på oss nå

Lengre perspektiv og grundigere prognoser

Sykehusdirektøren sier helseforetaket sitter igjen med mange læringspunkter fra rapporten. Blant annet er det kommet nasjonale føringer for lengre framskrivingsperioder enn i dette tilfellet – 2007-2020. I planfasen skal man i framtidig sykehusbygging også gå grundigere til verks.

– I en slik byggeprosess er det lagt til grunn mange beregninger og tall. Metoden for å vise behov i forbindelse med sykehusbygging er i ettertid blitt bedre. Nå må man argumentere grundigere enn før for å vise at gevinstene man sier man skal oppnå faktisk kan oppnås, forklarer Gjessing, som trekker fram følgende på den positive siden:

– Da ser jeg det som aller viktigst at pasientene i det store og det hele gir gode tilbakemeldinger, at vi har behandlet flere og leverer bedre kvalitet. Vi har også hatt en økning i antall henvisninger, noe vi ser som en tillitserklæring fra fastlegene, og vi har lyktes med en del nye arbeidsmetoder. Det er også godt å se at Moss er blitt et sykehus som er gode på dagkirurgi, synes Gjessing.

LES OGSÅ: Oppfordrer kvinner til å møte opp til mammografi

Mer fra Dagsavisen