Slik skal de få flere unge til å stemme

Moss kommune har opprettet en egen Snapchat-konto for å øke valgdeltakelsen blant de unge.

Kontoen «valg_nyemoss» styres av de lokale valgmedarbeiderne fra Moss og Rygge. De kommer til å bruke kontoen til å informere om praktiske opplysninger knyttet til det kommende fylkes- og kommunevalget. Gjengen skal i tillegg lage en egen opplysningsfilm om hvordan du kan stemme.

– Det er viktig at vi er til stede der de unge er, sier Bendik Rolland Pettersen, en av de lokale valgmedarbeiderne.

– En viktig stemme

Dette er første gang kommunen skal bruke Snapchat i forbindelse med valget. Målet er å få flere til å bruke stemmeretten sin, og da særlig den yngre befolkningen. Ved forrige kommunevalg i 2015 hadde Moss en valgdeltakelse på under 60 prosent.

– Det er mye som skjer i byen som angår de unge. Derfor er det fint at også de har en stemme med i avgjørelsene, sier Maria Krogshus Holmås, en annen av valgmedarbeiderne. Hun får støtte av kollega Ailin Markeng Nordang:

– Det er de unge som skal overta byen, påpeker hun.

Vanskelig å bestemme seg

Det vil være mulig for folk å kontakte dem på Snapchat med eventuelle spørsmål, men de har ikke anledning til å svare på hva noen skal stemme. Det må man finne ut selv.

– Jeg tror noe av grunnen til at mange unge ikke stemmer er fordi de ikke vet hva de forskjellige partiene står for, sier Holmås.

– Jeg tror dessuten det er flere som tenker at stemmen deres ikke har noe å si, legger kollega Mats Stølen til.

LES OGSÅ: Det blir kun én valgdag i Moss

Få forhåndsstemmer

Selve valgdagen er 9. september, men allerede fra mandag er det mulig å forhåndsstemme.

Ved forrige kommunevalg forhåndsstemte 2 710 personer i Moss, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Det utgjorde 18,3 prosent av alle avgitte stemmer – en større andel enn noen gang tidligere.

Det var likevel langt under landsgjennomsnittet på 24,3 prosent.

– Vi opplever at flere og flere bestemmer seg tidlig. Derfor er det viktig å ha valglokalene tilgjengelig over en lengre periode, sier Kjersti Stenseng, partisekretær i Ap.

Hun var på besøk i Moss torsdag og skrøt av kommunens Snapchat-grep.

– Det er veldig bra. Det er viktig å få de unge til å bruke stemmeretten sin. Vår tillit som politikere er best når valgdeltakelsen speiler bredden i befolkningen, sier hun.

LES OGSÅ: Valgforsker: – Årets fylkestingsvalg er et demokrati-eksperiment