Nyheter

Slik blir historiens første budsjett i nye Moss kommune

– For de som venter på en fremtid med strammere økonomiske rammer, så ønsker jeg dere velkommen. Fremtiden er her nå.

Det sa prosjektrådmann Hans Reidar Ness, da han la fram sitt forslag til årsbudsjett for 2020 og økonomiplan for 2020-2023 torsdag.

Dette vil legge grunnlaget for historiens første kommunebudsjett i nye Moss.

Åpner sparegrisen

Det er budsjettert med at den nye kommunen vil ha 3922 millioner kroner i samlede inntekter i 2020. Det gjør at kommunen ender 55 millioner kroner i minus. Dette skyldes i hovedsak merforbuk fra dagens Moss og Rygge.

Beløpet har blitt foreslått dekket gjennom bruk av ulike fond.

– Vi er helt avhengige av å bruke disse fondene. Det er nettopp derfor vi har dem. De er en buffer til utfordrende år som nå, sier Ness.

– På hvilken måte vil innbyggerne merke dette stramme budsjettet?

– Vi ønsker å skjerme innbyggerne mest mulig. Målet er at de ikke skal merke det i det hele tatt. Det vil fortsatt være gode tjenester i Moss kommune, svarer han.

LES OGSÅ: Dette er samarbeidsplattformen til det nye rødgrønne flertallet i Moss

Krevende budsjett

Én av utfordringene til budsjettet for 2020 er at Moss og Rygge inntil nå har hatt ulike driftsresultater, i tillegg til at den nye kommunen vil få kostnander som i dag ikke finnes. Derfor har det vært vanskelig å budsjettere helt på detaljnivå, påpekte Ness.

En del tiltak står likevel fast: Gratis SFO for barnefamilier med inntekt under 3G og barnetrygd som holdes utenfor beregningen av økonomisk sosialhjelp, er to eksmpler på det.

– Vi kan ikke gjøre det beste for alt og alle. Vi må harmonisere. Det betyr at vi er nødt til å trekke ned på noe, for å få andre tiltak opp, sa Ness under framleggelsen torsdag.

– Det blir utvilsomt en utfordrende start på den nye kommunen. Likevel trenger ingen å gå helt ned i kjelleren. Dette er håndterbart. Vi er usikre på hva som er nøyaktige tall, men dette maner i hvert fall til edruelighet, la han til.

Klima blir prioritert

Budsjettet inneholder tre hovedpillarer: Miljø og klima, Levekår og folkehelse og Verdiskapning og kompetanse.

– Den grønne pillaren blir større og viktigere for hvert år og påvirker stadig mer de to andre pillarene, påpekte Ness.

Klima- og miljøsaker har allerede fått en sentral rolle i det nye styringsflertallets politiske plattform. Les mer om det her.

Klimabudsjettet beskriver tiltak som må gjøres for at Moss skal nå sine klimamål. Det foreslåtte overordnede målet er følgende: «I Moss tar vi nødvendige grep for å redusere utslipp av klimagasser med 60 prosent innen 2030 (referanseår 2016)».

For å nå dette målet må vi ta i bruk alle de virkemidlene vi har som kommune. Det er et ambisiøst mål, men et mål som er innenfor rekkevidde, slås det fast i budsjettforslaget.

Slik vil de kutte utslippene

Målsetningen på 60 prosent klimagassutslipp innebærer at Moss kommune må kutte mer enn det globale gjennomsnittet. Det ønsker de å gjøre på følgende måte:

▪ Nullvekst i privatbilisme.

▪ 20 prosent av intern transport skal tas med sykkel i 2028 (hovednettet for sykkel skal stå ferdig samme år).

▪ Utsortering av matavfall hos husholdningene i Moss igangsettes i 2023.

▪ Moss kommune har som mål å heve kompetansen innen agronomi og det grønne skiftet i landbruket.

▪ Kommunen vil drive informasjonsarbeid rettet mot det private næringslivet, for å få dem til å komme med klimatiltak.

– Disse målene er ikke nok til å nå målet om 60 prosent reduksjon i klimagassutslipp innen 2030. Videre arbeid vil definere ytterligere tiltak, påpekes det i budsjettfremlegget.

LEDER: De seks samarbeidspartiene som skal styre Moss i fire år framover, har lagt lista høyt når det gjelder klimasatsing. Det må også gjenspeiles i det kommende budsjettet for 2020.

Flere utfordringer

Noen av utfordringene som ble trukket fram under rådmannens framleggelse, foruten klimaendringer, var følgende punkter:

▪ Folkehelseutfordringer, som livsstil og kosthold. – Det dreier seg også om utenforskap, og hva som skjer med mennesker som ikke tar del i samfunnet, forklarte Ness.

▪ Å sikre innbyggerne mulighet til å medvirke og påvirke.

▪ Et digitalt trusselbilde som er i stadig endring. – Hackerangrep kan lamme hele organisasjonen over flere dager og er kostbare å løse, forklarte Ness.

Slutt på glansdagene

Ordfører Hanne Tollerud (Ap) har forståelse for den stramme økonomiske situasjonen som kommunen er i.

– Jeg har kontakt med en rekke andre kommuner, som kan rapportere om lignende budsjetter. Dette er en utfordring overalt. Det har tidligere blitt sagt at kommunene har vunnet i lotto i mange år nå. Det er det slutt på nå. Dette er ingen krise, men det blir et utfordrende år, sier hun.

Endelig budsjett vedtas politisk i kommunestyret 11. desember. Det betyr at politikerne inntil da har anledning til å komme med sine justeringer.

LES OGSÅ: Dette blir historiens første styringsflertall i nye Moss kommune

Mer fra Dagsavisen