Nyheter

Skolen tok aldri kontakt

«En på 13 skal ikke ta livet sitt. La det være en vekker for oss alle», sa sogneprest Gaut Sveinall i Odins begravelse. Odins mor skjønte fort at det ikke var sånn det skulle bli.

Etter flere års utrettelig kamp for at Lambertseter skole skulle ta mobbingen av sønnen på alvor, ga mamma Katrine Olsen Gillerdalen opp og flyttet hele familien sin fra drabantbyen til Aurskog Høland i 2012.

– Jeg marsjerte inn til rektor og ga han beskjed om at nå går ikke mitt barn her lenger. Det syns han var trist, og så sa han ikke mer. Vi var ferdige, forteller Gillerdalen.

I en omfattende reportasje i VG i 2014 fortalte Gillerdalen om tida Odin gikk på Lambertseter barne- og ungdomsskole. Hvordan jakken hans ble slengt på gulvet, bøker og pennal ble kastet ut av vinduet. Gutten ble plaget og ertet, matboksen hans trampes i stykker og må til slutt gjemmes i lillesøsterens klasserom, i en annen skolebygning.

Til slutt utsettes han for trusler fra en som vil ta med kniv, pistol eller hagle for å drepe han. I saken beskriver moren hvordan hun gikk runder rundt skolegården for å passe på sønnen sin i friminuttene. «Når ingen andre gjorde noe, måtte jeg være der selv», uttalte hun til avisen.

– Han visste aldri at jeg var der, men jeg hadde mange av de rundene der. Jeg sto og ventet, fulgte etter ham når de gikk til skolen, passet på. Man gjør det fordi man ikke har tiltro til at vaktene på skolen gjør den jobben de er satt til å gjøre, selv om loven sier at det er skolens ansvar, forteller hun, fem og et halvt år etter sønnens selvmord.

Taus: Det var på Lambertseter skole at Odin Olsen Andersgård opplevde den verste mobbingen. Rektor ved skolen vil ikke kommentere Odin-saken. Foto: Frøydis Falch Urbye

Det var på Lambertseter skole at Odin Olsen Andersgård opplevde den verste mobbingen. Rektor ved skolen vil ikke kommentere Odin-saken. Foto: Frøydis Falch Urbye

Problemene tok ikke slutt selv om sønnen byttet skole og i 2014 tok Odin sitt eget liv. Moren har siden skrevet boken «Odin–En mors kamp for sin sønn», hun har fått mobbing på medienes agenda og opprettet Odinstiftelsen. Stiftelsen tar utgangspunkt i sønnens eget utsagn: «Det hjelper ikke å si ifra–de gjør ikke noe uansett».

I dag reiser Odinstiftelsen landet rundt i et håp om å øke kompetansen om mobbing.

I arbeidet på skolene har Gillerdalen sett én faktor som ofte er til stede i de klassene som får problemer med mobbing.

– Hvis læreren ikke tar lederrollen i klasserommet og den plassen blir stående åpen tar et barn den rollen. Barna trenger at noen er sjef, forklarer hun.

– Legg bort egne følelser

Odinstiftelsen holder i dag workshops for både barn, lærere, foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) og skolens øvrige ansatte. Ofte er det FAU som inviterer stiftelsen for å lære om hvorfor mobbing oppstår og de typiske feilene som begås når barn forteller om mobbing.

– Bud én er at vi voksne må legge bort egne følelser. Vi går i forsvar: Hvis noen ringer meg og sier at mitt barn mobber ditt barn, så henter jeg fram alle mine følelser og blir sint. Da er jeg lite mottakelig for å løse problemet, forklarer Gillderdalen.

Men det er ikke bare foreldrene til barna som mobber som er problemet.

– Den som ringer og sier at sitt barn opplever å bli mobbet er kanskje både kjempefrustrert og kjempesint, både på egne og barnet sine vegne. Da får man heller ikke til noen dialog.

– Hvis vi voksne klarer å legge bort egne følelser og heller konsentrere oss om saken blir det enklere å opprette en god dialog, konstaterer Gillerdalen.

Moren til Odin peker også på et annet problem hun ofte har vært vitne til på skolene. Et vanlig problem er at ansatte ved skolene har en tendens til å konflikthåntere mobbing, som hun kaller det.

– Vi ser på det som en konflikt mellom to jevnsterke parter, setter elevene i samme rom og spør hva som har skjedd.

Gillerdalen mener konflikthåndteringen bidrar til at den svakeste parten mister muligheten til å fortelle sin historie.

– Barnet som bli mobbet må sitte å forsvare seg foran den som mobber, noe som forverrer det hele, mener hun.

– Mange har sluttet

Gillerdalen forteller at stiftelsen har reist fra sør til nord i landet.

– Har du vært på Lambertseter?

– Nei. Ikke på den skolen. Jeg kjenner fortsatt en del som bor der oppe, som sier at det er mange barn som har slutta på den skolen, for det har ikke blitt noe bedre.

– Du høres overraskende lite overrasket ut. Trodde du, den gangen Odin døde, at det kom til å skje endringer på Lambertseter skole?

– Nei. Jeg har ikke hørt noe fra Lambertseter siden Odin døde. Det for meg er et signal på at de ikke har ønsket noen endring.

– Hva får det deg til å føle?

– Man blir jo oppgitt og jeg blir lei meg på disse barnas vegne. Dette er de voksnes jobb, de voksnes ansvar, avslutter Gillerdalen.

Dagsavisen har vært i kontakt med nåværende rektor på Lambertseter barne- og ungdomsskole, Bitten Koch. Hun har blitt gjort kjent med anklagene som kommer fram i denne saken. Hun skriver til avisen at Lambertseter ikke kommenterer saken om Odin.

«Dette i sammenheng med at skolen i sin helhet er et helt annet sted enn i 2014», skriver hun.

Koch var ikke rektor på Lambertseter verken da Odin var elev på skolen eller da han døde.

Mer fra Dagsavisen