Nyheter

Skal ta mastergrad om krigsseilerne, med støtte fra fondet Jon Michelet opprettet

Historiestudenten får det første Michelet-stipendet.

– Jeg føler meg beæret over å få stipendet som Jon Michelet opprettet, sier Erlend Lundvall.

Senter for Krigsseilerhistorie har nå tildelt Lundvall det første mastergradsstipendet fra Polstjerne-fondet.

Forfatter Jon Michelet satte av en andel av inntektene fra sine suksessromaner om krigsseilerne til et fond for å bevare og forske på fortellingene til norske krigsseilere og krigsveteraner.

Jon Michelet (1944-2018). Foto: Mimsy Møller

Tidligere i år utlyste Polstjernefondet et forskningsstipend, i samarbeid med senteret for krigshistorien ved Arkivet freds- og menneskerettssenter i Kristiansand. Det tverrfaglige stipendet på 20.000 kroner gis til studenter som ønsker å ta mastergrad på krigsseilerne. Første tildeling er nå kunngjort: Erlend Lundvall (26), historiestudent ved Universitetet i Oslo, får stipendet for sitt mastergradsprosjekt om bevæpningen av den norske handelsflåten under krigen.

– Dette er viktig for meg. Det betyr at jeg kan konsentrere meg fullt og helt om arbeidet med masteroppgaven, sier Lundvall.

Oldefar torpedert

Han er vokst opp med familiehistorien om oldefaren, som var kaptein på en tankbåten Athene under krigen. Skipet ble torpedert sommeren 1942, og halve mannskapet omkom.

– Historien om min oldefar var med på å gjøre at jeg valgte krigsseilerne som tema for mastergraden min, sier Lundvall.

Les også: En sjøens helt - siste reis. Hvordan Jon Michelets romaner forandret norsk historie

30.000 norske sjøfolk var i seilas for den norske handelsflåten under krigen. Mange av handelsskipene ble utstyrt med kanoner, 1.800 sjøfolk ble utdannet til skyttere under krigen, og også uerfarne unge sjøfolk måtte ta til våpen.

– Skyttere og sivile sjøfolk ombord i bevæpnede handelsskip havnet i en spesiell situasjon, forteller Lundvall.

– Sjøfolkene var en sivil yrkesgruppe som ble trukket inn i krigen på havet. Skytterne fikk opplæring og brukte kanoner, synkeminer og automatgevær. De ble legitime militære mål. Skillet mellom sivile og militære ble visket ut. Sivile sjøfolk uten utdannelse måtte delta i forsvaret av skipene sammen med skytterne, fordi det ofte var for få skyttere ombord til å betjene våpenutstyret. Og selve våpenutstyret om bord på de norske handelsskipene er lite omtalt i litteraturen om de norske krigsseilerne, mener Lundvall.

«Temaet bevæpning av sivile skip og sjøfolk er relevant ut over perioden 1940-45», understreker Senter for krigsseilerhistorie i tildelingen.

Hovedpersonen i Jon Michelets romanserie, skogsmatrosen Halvor, er skytter om bord. Bok to i serien heter «Skytteren».

– Bøkene til Jon Michelet er svært gode. Han gjorde et grundig researcharbeid. De holder mål med historikerbriller. Måten han vever inn historiske fakta i skjønnlitteratur er godt gjort, mener Lundvall.

Mer fra Dagsavisen